Malú García Andrade fick årets Per Anger-pris
I Mexiko, där i snitt tio kvinnor mördas varje dag, kämpar Per Anger-pristagaren María Luisa ”Malú” García Andrade för att sätta stopp för morden på kvinnor och för att familjerna till de drabbade ska känna att de inte är ensamma. Nu har hon mottagit pris för sitt arbete från den svenska regeringen.
reportage | 2023-05-05 Av: Vera Häggblom Även publicerad i AmnestyPress #2/2023 |
Malú García Andrade har kämpat för försvunna och mördade kvinnor och deras familjer i över 20 års tid. Källan till engagemanget är att hennes egen lillasyster Alejandra brutalt fördes bort och mördades som 17-åring. Foto: Cristopher Ordoñez
Malú García Andrade vet alltför väl vad det innebär att ha en familjemedlem som drabbats av femicid, det vill säga att kvinnor mördas på grund av att de är just kvinnor.
– Varje steg jag tar i mitt arbete för de mänskliga rättigheterna tar jag i min systers namn och till hennes minne, säger hon med tårar i ögonen i samband med prisceremonin på Forum för levande historia i Gamla stan.
På Alla hjärtans dag 2001 var hennes 17-åriga lillasyster Alejandra på väg till arbetet på en fabrik i utkanten av Ciudad Juárez i den mexikanska delstaten Chihuahua. Hon kom aldrig fram. En vecka senare hittades Alejandra död, med kroppen märkt av tortyr och sexuella övergrepp.
Polisen larmades, men utredningen lades ned och förövarna ställdes aldrig inför rätta. Istället fick Malús och Alejandras mamma Norma själv söka rättvisa för sin dotter, och 2003 startade hon organisationen Nuestras Hijas de Regreso a Casa (ung. ”Vi vill ha hem våra flickor”) i syfte att söka upprättelse för de försvunna och mördade flickorna och skapa uppmärksamhet kring de utbredda morden på kvinnor i Ciudad Juárez.
Det blev en känslosam prisceremoni på Forum för levande historia. Foto: Vera Häggblom
Även Malú anslöt sig snart till arbetet med organisationen. En dag följde hon med sin mamma för att sätta upp de rosa kors som har blivit symbolen för de kvinnor som utsätts för femicid i Mexiko. Malús dotter hade av säkerhetsskäl lämnats kvar i bilen tillsammans med en barnvakt. Plötsligt kom barnvakten och berättade att dottern grät otröstligt. Malú sprang dit och frågade varför hon grät.
– Då sade hon till mig ”Mamma, lova mig att du inte kommer låta dem döda mig. För här i Juárez dödar de flickorna.” Jag kramade om henne och började själv att gråta, för jag kunde inte lova henne att det aldrig skulle kunna hända. Men vad jag däremot kunde lova henne var att jag aldrig skulle sluta kämpa för att hon någon gång skulle slippa den där rädslan och få veta att hon har rätten att växa upp och leva fritt, utan våld, säger Malú till Amnesty Press.
María Luisa ”Malú” García Andrade nominerades till Per Anger-priset av Amnesty International. Foto: Vera Häggblom
Idag är Malú García Andrade utbildad jurist och ägnar all sin tid till kampen mot femicid. Förutom att driva kampanjer för att öka medvetenheten om morden på kvinnor och få myndigheterna att genomföra ordentliga utredningar av fallen, företräder hon också familjer som liksom hennes egen har drabbats av våldet mot kvinnor. Framförallt vill hon stötta andra familjer till att hjälpa sig själva – och andra.
– Malú kan inte själv driva 10 000 fall. Det är omöjligt. Men Malú kan ge rådgivning till de här familjerna, inte bara för att de ska kunna försvara sig själva, utan för att de när de väl har lärt sig hur de kan försvara sina rättigheter också ska kunna lära andra att göra det. Det är den här typen av kedja som vi behöver, säger hon.
– Familjerna behöver veta sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars och få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, fortsätter hon.
På ett sätt har kampen gett resultat – då systern Alejandra mördades fanns inte benämningen femicid med i lagstiftningen, och det saknades expertutredare och forensiska laboratorier.
– Idag, 20 år senare har vi allt detta. Men vad vi fortfarande inte har är en regering med viljan att omsätta dessa lagar i praktiken. Man har all kunskap och all lagstiftning som krävs, men ändå skipas inte rättvisa!
Per Anger-priset överlämnades av kulturminister Parisa Liljestrand (M). Foto: Vera Häggblom
Amnesty-rapporten Justice on Trial från 2021 beskriver hur utredningarna om mord på flickor och kvinnor i delstaten Mexiko bedrivs på ett systematiskt bristfälligt vis, där bevis slarvas bort, brottsoffer misstänkliggörs och morden ibland felaktigt klassas som olyckor eller självmord. Konsekvensen är en utbredd straffrihet, där förövarna många gånger går fria, samtidigt som kvinnor och flickor fortsätter att mördas.
– Det som förr hände i Juárez händer nu i hela Mexiko. För myndigheterna fortsätter på samma sätt – trots att det är 2023 fortsätter straffriheten att vara lika utbredd som för 30 år sedan, säger Malú García Andrade, som nominerades till Per Anger-priset av Amnesty International.
Att kämpa för rättvisa och kvinnors rättigheter har också ett högt pris i dagens Mexiko. Malú och hennes familjemedlemmar har utsatts för såväl mordhot som attentat och kidnappningsförsök och tvingas leva gömda och ha livvakter.
– Vissa av våra släktingar har blivit så rädda att de inte längre vågar prata med oss, konstaterar hon.
Uppmärksamheten kring priser som Per Anger och stödet från internationella organisationer kan enligt Malú García Andrade förbättra säkerhetssituationen för människorättsförsvarare som henne själv i Mexiko. Foto: Cristopher Ordoñez
Vilka som ligger bakom hoten har aldrig blivit fastställt, men enligt Malú kan det handla om såväl förövarna själva som inte vill hamna i fängelse för femicid, till personer inom myndigheterna som inte vill bli utpekade som direkt eller indirekt delaktiga i att kvinnor fortsätter att mördas på grund av den utbredda korruptionen i landet.
Att sluta kämpa för de anhöriga till Mexikos alla mördade flickor och kvinnor är dock inte ett alternativ för Malú García Andrade. Då hon efter systerns död kom i kontakt med andra familjer i samma situation och började hjälpa dem avgav hon ett löfte till sig själv:
– Jag lovade att jag skulle fortsätta att kämpa för de här familjerna, för då min syster försvann hade jag verkligen uppskattat om det hade funnits en Malú där för oss.
Vera Häggblom
[email protected]
Fakta/ Femicid
Femicid är ett begrepp som används för att beskriva systematiska övergrepp och mord på kvinnor, för att de är just kvinnor. I Mexiko är femicid en särskild brottsrubricering.
För att ett brott ska klassas som femicid är kriterierna mord i kombination med följande: sexuellt våld, stympning och skändande av kroppen, tidigare hot och våld, förtroendeförhållande med förövaren samt om offret hållits isolerad eller att kroppen har exponerats offentligt.
Källa: Amnesty International Fotnot: Belgien blev i november 2022 det första landet i Europa att införa brottet i lagstiftningen.
Fakta/ Per Anger-priset
Per Anger-priset är den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Det instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser den svenska diplomaten Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.
Juryns motivering:
”María Luisa García Andrade visar ett enormt mod i sin kamp för alla de kvinnor som försvunnit och mördats i Mexiko. I en extremt våldsam miljö kräver hon att staten utreder kvinnomord, femicid, och att de skyldiga döms. Hon ger stöd till drabbade familjer, arbetar för rättsliga reformer och vägrar att ge upp trots att hon och hennes familj måste leva gömda. Hennes beslutsamhet och villkorslösa mod inspirerar och inger hopp om förändring.”
Läs också
Edelstampristagaren kämpar mot femicid i Mexico (om Norma Andrade, mor till Malú García Andrade, som fick Edelstampriset 2022, Omvärlden 22 november 2022)
Disappeared Justice: ICC Action in Mexico should not be postponed any longer (Justice in conflict 11 januari 2023)
Läs mer om Mexiko från Amnesty Press
Förfallet i Mexiko (31 mars 2023)
Pris till kvinnorättsförsvarare från Mexiko (30 mars 2023)
Fem mord på sex veckor (12 mars 2022)
Demonstrationer för fri abort runt om i Latinamerika (6 oktober 2021)
Ögonblicket: Ännu ett mord (22 mars 2020)
"Pressfrihetspriset 2019: Ismael Bojórquez Perea från Mexiko vägrar ge upp trots hoten (20 maj 2019)
Migrantarbetare vittnar om slavliknande villkor (30 april 2019)
Ännu har ingen straffats för tortyren mot Claudia Medina (9 oktober 2015)
Många tusen spårlöst försvunna i våldets Mexiko (28 september 2015)
Mexiko: Claudia Medina frias (12 mars 2015)
43 mord som skakar Mexiko(24 november 2014)
Lydia Cacho vägrar sluta skriva trots alla hot (1 september 2014)
De kämpar för sanningen i dödens stad (29 maj 2013)
Kriget mot Mexikos journalister (5 mars 2012)
Tlachinollan - prisbelönad kamp för mänskliga rättigheter i Mexiko (2 mars 2012)
Vemodigt porträtt (27 september 2011)
När verkligheten är en mardröm (28 september 2009)
Oaxaca – konfrontationen fortsätter (19 september 2007)
Vi är alltid rädda (25 maj 2006)
Hård kamp för Mexikos indianer (17 juni 2002)
reportage | 2023-05-05 Av: Vera Häggblom Även publicerad i AmnestyPress #2/2023 |