BBC intervjuar fånge i "Afrikas Guantánamo"

I januari 2007 intog etiopiska trupper Somalias huvudstad Mogadishu och avsatte den UIC, De islamiska domstolarnas förbund, en islamistisk rörelse som sedan sommaren 2006 hade kontrollerat södra Somalia.

Medlemmar av UIC, milissoldater och civila flydde i riktning mot Kenya. Bland de flyende fanns den kenyanske medborgaren Salim Awadh, och hans tanzaniska fru Fatma Chande. Paret greps för drygt ett och ett halvt år sedan när de skulle passera gränsen mot Kenya.

BBC har nu varit i kontakt med Salim Awadh som i dagsläget hålls i ett fängelse någonstans i Etiopiens huvudstad, Addis Abeba.

Salim Awadh berättar att han befinner sig i en liten mörk cell tillsammans med sju andra fångar. Han har mutat en vakt och kan kommunicera med BBC-reportern eftersom han lyckats kommit över en mobiltelefon.

  • Förhållandena är väldigt dåliga: vi har inte tillräckligt med mat, vi har inte tillgång till mediciner. Cellen är blöt, säger han. Vi sover hellre direkt på golvet än på de genomblöta madrasserna. En av de andra fångarna misshandlades så illa att han bröt benet.

Fatma Chande är idag tillbaka i Tanzania, och kan berätta hur hon efter gripandet hölls i en cell med andra kvinnor och förhördes av den kenyanska anti-terroristpolisen.

  • De frågade mig varför vi hade åkt till Somalia. Jag svarade att det var för att min man hade fått ett jobb där han skulle reparera mobiltelefoner. Men de försökte tvinga mig att erkänna att min man var terrorist. De sa att jag var tvungen att säga sanningen, annars skulle de strypa mig, säger Fatma Chande.

Den kenyanska regeringen har tillsammans med sina västliga allierade länge sett Somalia som en bas för terrorister med anknytning till al-Qaida. Det inkluderar de skyldiga bakom attentaten mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998.

Störtandet av UIC i januari 2007 medförde rädsla för att extremister skulle försöka ta sig ut ur Somalia. Det dröjde inte länge innan information började sippra ut om att hundratals människor, inklusive barn, hade gripits när de försökte ta sig in i Kenya.

Al Amin Kimathi, chef för Kenyas muslimska forum för mänskliga rättigheter, försökte samla in information från kenyanska polisen om vad som pågick. Polisen hänvisade till amerikanska ambassaden och sade rakt ut att det var amerikanerna som ansvarade för den verksamheten.

Fatma Chande berättar om hur de skickades tillbaka till Somalia med flyg.
- Våra händer var bundna bakom ryggen och vi var försedda med ögonbindel. Det var män, kvinnor och barn. Folk grät, men polisen sa åt dem att vara tysta, berättar hon.

Den kenyanska regeringen skickade ytterligare två till plan med fångar till Somalia. Enligt passagerarlistorna var det minst 85 fångar ombord. De flesta hämtades snart från somaliska fängelser för att placeras i etiopiska fängelser.

Flera vittnen, inklusive Salim Awadh, berättar om hur de blivit förhörda av amerikaner. En fånge vittnar om hur han misshandlats av amerikaner och flera andra om hur de hotats att överlämnats till etiopiska soldater, för att där råka ut för illa behandling.

Människorättsgrupper i regionen säger att det här var en ny form av extraordinary renditions, utomrättsliga överlämnanden och de etiopiska fängelserna kallas nu "Afrikas Guantánamo".

Etiopien tillåter tortyr och var, enligt Al Amin Kimathi, den ideala destinationen att föra fångarna till för att tvinga fram bekännelser.

I april förra året höll Etiopien 41 personer från 17 länder med förklaringen att de var ”misstänkta terrorister”. De flesta har släppts, inklusive Fatma Chande, men enligt etiopiska uppgifter hålls fortfarande tio utländska medborgare fängslade.

  • Jag är inte säker om de har ställts inför rätta. Utredningen fortsätter, säger Etiopiens utrikesminister Tekede Alemu, till BBC.

Den etiopiske utrikesministern tillbakavisar anklagelser om att fångar behandlats illa och att USA har varit inblandat i ärendet. Den amerikanska regeringen har fortfarande, ett och halvt år senare, vägrat att besvara frågor om USA:s roll.

Fatma Chande kunde nyligen tala med sin man för första gången på över ett år sedan han fått tillgång till mobiltelefonen. Nu har telefonen sluta fungera och kontakten med Salim Awadh har än en gång tystnat och hon har återgått till en nervös väntan.

Läs också

Amnesty kräver utredning av olagliga överlämningar av "terrormisstänkta" från Kenya (Amnesty 31 juli 2008)

Krigsbrott utförda av alla parter (Amnesty Press 14 augusti 2007)


BBC