Order från talibaner: Inga flickor i skolorna i Swat från 15 januari

– De är som vilda djur och vi är som en hjälplös hjord där ingen kan skydda oss.
Det säger Sikander Ali, far till fyra flickor, i telefon till FN:s nyhetsbyrå IRIN sedan talibanerna i Swatdalen i norra Pakistan utfärdat ett förbud mot att flickor ska få skolundervisning från 15 januari.
- De kan döda folk under minsta förevändning och ingen vågar trotsa dem. Varken polisen eller armén kan skydda oss, sade han.

De senaste två åren har militanta islamister ökat sitt inflytande i Swatdalen i North West Frontier Province, NWFP, där det bor cirka 1,8 miljoner människor. Sikander Ali, som arbetar för de pakistanska myndigheterna, berättar att talibanernas order kom från Shah Dauran, en av ledarna för Tehrik-e-Taliban Pakistan, TTP, i en underjordisk radiostation.
- Shah Dauran sade att vi måste ta hem våra döttrar från skolorna, både privata och offentliga, senast den 15 januari. Efrer det datumet kommer skolorna att bombas och den som bryter mot förbudet riskerar döden. Han sade också att de kommer kasta syra i ansiktet på våra döttrar om vi inte följer ordern, precis som deras motsvarighet har gjort i Afghanistan.

Det finns en fruktan att extremisterna kommer göra allvar av sina hot, säger Ibrash Pasha, samordnare i NWFP för Pakistan Coalition for Education.
Enligt den pakistianska tidningen Dawn berörs cirka 40 000 flickor av hotet från talibanerna. Skolorna har nu vinterlov till februari men den privata skola där Sikander Alis döttrar går, har öppnat för att eleverna ska hinna läsa in så mycket som möjligt före 15 januari.

Muslim Khan, språkrör för TTP, säger till IRIN, att talibanerna inte har något emot att flickor går i skolan:
- Vad vi säger är att den undervisning som ges till våra döttrar i dessa skolor är västerländsk och inte i linje med islams läror. Undervisningen gör oss bara villrådiga.
Den 54-åriga Muslim Khan, som intervjuades från ett hemligt ställe i Swat, har själv gått i vanlig skola och medgav att han inte har någon utbildning i Koranens läror.
- Dessa unga människor måste utbildas för jihad innan de blir ingenjörer, lärare och doktorer, sade han. Vi har dock aldrig bombat skolor och aldrig hotat att döda flickor som trotsar våra order. Vi har sagt att primary schools kan vara öppna så länge som flickorna och de kvinnliga lärarna respekterar _purdah (_det vill säga att de täcker sina kroppar).

  • Han ljuger, det är dubbelsnack, säger Hazir Gul som leder en lokal hälsoorganisation. Deras ledare har i intervjuer ofta hyllat bombningar av skolor. Om de nu säger att flickor ska tillåtas gå i skolor så är det en u-sväng.

I den lokala tidningen Shumaal vädjade de privata skolornas ägare den 29 december till talibanerna att ompröva förbudet. Private School Owner´s Association betonade att de samarbetat med TTP när det gäller purdah och att manliga och kvinnliga elever hålls åtskilda. Läroplanerna har också ändrats för att följa islam. Och pojkarnas skoluniform har ändrats från byxor och skjorta till traditionell shalwar kameeze. Föreningen uttryckte oro för att år av hårt arbete för att övertala familjer på landsbygden att skicka sina barn till skolan riskerar att spolieras.

Det senaste året har omkring 150 skolor, de flesta flickskolor, förstörts i Swat. Attackerna har dock genomförts när skolorna har varit stängda.

På onsdagen rapporterades talibaner ha dödat tre poliser och kidnappat tre andra poliser i staden Hangu i NWFP. Enligt BBC attackerades en polisstation med tunga vapen. I delar av Hangu-distriktet har militanta talibaner infört sharialagar och i området har spänningen ökat de senaste veckorna inför shiamuslimernas firande av Ashura. Hårdföra talibaner, som är sunnimuslimer, anser att shiavarianten av islam är kätteri och förtjänar att straffas med döden.

Sajjad Khan, polischef i distriktet, sade till BBC att utegångsförbud har införts och att vägspärrar har upprättats för att hindra ”skurkar” från att komma in i Hangu i samband med Ashura. Dussintals familjer som bor i blandade shia/sunni-områden uppges ha tagit sin tillflykt till Kohat och Peshawar för att undkomma befarade oroligheter.

I mitten av december inledde den pakistanska armén en större offensiv i Bajaur nära gränsen till Afghanistan i NWFP. Den nya civila regeringen i Pakistan, som leds av president Asif Ali Zardari, änkling efter Benazir Bhutto som mördades i december 2007, har nu förklarat att talibanerna ska slås ned.
- Om de inte lägger ner sina vapen så kommer vi att döda dem, förklarade general Tarik Khan för BBC i mitten av december. Det finns inget annat sätt att få slut på detta.

Talibanernas styrka i NWFP och FATA, de självstyrande stamområdena i nordvästra Pakistan, har dock växt och ingenting tyder på att de är beredda att låta sig besegras. Under senare delen av hösten genomfördes flera uppmärksammade terroristattacker i storstaden Peshawar. Bland annat kidnappades en iransk diplomat och en amerikansk biståndsarbetare dödades medan NWFP:s guvernör med nöd och näppe överlevde ett attentat som dödade tre personer.

I somras började militanta grupper i Peshawars utkanter bomba musikaffärer och beordrade barberare att sluta raka av män skägget. En del prostituerade kvinnor fördes bort för att straffas och ett dussintal medlemmar i Pakistans kristna minoritet kidnappades. En offensiv från säkerhetsstyrkorna drev tillbaka de militanta grupperna från Peshawar men svaret blev riktade attentat i stället.


IRIN