Striderna mellan armén och tigrarna - ”ett andra Gaza” för de civila

Kampen mellan Sri Lankas armé och de tamilska rebellerna drabbar allt fler civila. Hjälparbetare varnar för en humanitär katastrof lika allvarlig som i Gaza, rapporterar nyhetsbyrån IPS. **

**Peter Balleis på jesuiternas flyktingorganisation beskriver situationen som ”ett andra Gaza”. Jesuiterna är en av de få organisationer som finns i Vanni-området som kontrolleras av de tamilska tigrarna, LTTE.

  • Cirka 300 000 människor - två tredjedelar av civilbefolkningen - har tvingats lämna sina hem och bor nu i flyktingläger i rebellkontrollerade områden. Människorna är fast i ett område inte större än 50 kvadratkilometer, lika stort som Gaza ungefär, säger han.

Området är fästet för de tamilska tigrarna. Rebellerna hindrar människor från att ta sig till säkrare områden. Civila trängs i tillfälliga bostäder omgivna av smuts och lera med dålig hygien och brist på mat, förklarar Peter Balleis.

  • Vi har ett stort antal människor som vi är oroade för. De befinner sig i närheten av striderna och saknar tillgång till sjukvård, vatten och sanitet, säger Philippe Duamelle från FN:s barnfond Unicef, till IPS.
    Han menar att regeringens styrkor och den tamilska gerillan måste se till att civilbefolkningen kan röra sig fritt och förflytta sig till säkrare områden där de kan få den omvårdnad de behöver.

FN:s katastrofsamordnare John Holmes säger att han befarar att 350 000 civila är instängda mitt i striderna.

  • Vi uppmanar den tamilska gerillan att låta civila förflytta sig till områden där de kan ta skydd enligt internationell humanitär rätt, säger han.

Mat och andra förnödenheter har levererats av internationella Röda Korset. Även de meddelar att de pågående striderna har stängt in tiotusentals civila i ett så litet område att deras säkerhet är hotad.

Enligt FN har tiotusentals civila flytt sammandrabbningarna mellan regeringsstyrkor och den tamilska gerillan sedan 2008. Åtminstone 230 000 människor beräknas finnas i områden öster och norr om striderna.

IPS/Colombo

Läs mer:
Amnesty om mediafriheten i Sri Lanka (pressnotis 26 januari)

ICRC (Internationella Röda Kors-kommittén) om utvecklingen i Sri Lanka

TV-station i Colombo stormad av beväpnade män (Amnesty Press 7 januari)


IPS