TV-station i Colombo stormad av beväpnade män

Tidigt på tisdagsmorgonen stormade ett dussintal tungt beväpnade män in på TV-stationen Maharaja Television/Broadcasting Network (MTV/MBC) i Pannipitiya utanför Sri Lankas huvudstad Colombo.
Den anfallande gruppen kastade granter och satte eld på kontrollrummet. Susil Kindelpitiya, nyhetschef på Sirasa TV - en av stationens kanaler - uppgav enligt Reportrar utan gränser att en del personal hade fått stryk vid attacken.

Anledningen till attacken ska ha varit att stationen inte rapporterat tillräckligt ”patriotiskt” om kriget mellan regeringen och LTTE, de tamilska befrielsetigrarna.
- Våld och hot mot privtaägda medier och journalister som opartiskt försöker att rapportera om konflikten måste stoppas, säger Reportrar utan gränser.

Regeringen och hela oppositionen har fördömt attacken, rapporterar ColomboPage. Oppositionsledaren Ranil Wickremasinghe från borgerliga UNP sade att attacken utgör ett klart hot mot mediafriheten i landet:
- Vi försöker stoppa terrorismen från tigrarna men den har ersatts av statsterrorism, sade han i parlamentet.
Marxistiska JVP krävde att mediernas frihet ska skyddas i ett demokratiskt samhälle och det tamilska partiet TULF och muslimska SLMC krävde att de skyldiga omedelbart grips.

Regeringsministern Anura Priyadharshana fördömde kraftfullt attacken och hävdade att den var ett försök att smutskasta regeringen.

USA:s ambassad i Sri Lanka krävde att regeringen utreder händelsen och kallade attacken ”kriminell”.

Nationalistiska politiker har anklagat nätverket, som har tre TV-stationer och fyra radiostationer, för att sympatisera med LTTE. Den 2 januari erövrade regeringsarmén LTTE:s huvudstad, staden Kilinochchi, och under helgen anklagades MTV/MBC i statsmedierna för att inte ha skildrat arméns seger på rätt sätt.

BBC rapporterade i måndags att journalister för första gången på ett och ett halvt år släppts in i norra Sri Lanka. En arméhelikopter var fullastad med journalister till sista ståplats när den flög till
Kilinochchi där armén ville visa upp den stad som varit bas för LTTE:s kamp för ett självständigt tamilskt hemland.

Staden ligger nu i ruiner, rapporterade BBC:s korrespondent. Endast en handfull invånare fanns kvar i staden och knappast ett enda hus hade kvar taket. Enligt armén hade invånarna tvingats lämna staden som mänskliga sköldar. LTTE uppger dock att de flytt av egen fri vilja.

På tisdagen rapporterades om hårda strider nära Elefantpasset, rapporterar BBC. Armén hävdade att de rycker fram mot Jaffnahalvön i norra Sri Lanka. Enligt LTTE ska 41 regeringssoldater ha dödats och 120 sårats under tisdagens strider.
- Vi har erövrat frontlinjen vid Muhamalai, hävdade armén. Terroristernas försvarslinje är i total upplösning.
Armén kontrollerar själva Jaffna men har inte lyckats öppna en ny front för att rycka fram mot LTTE från väster.

B Nadesan, ordförande för LTTE:s politiska avdelning, sade i en intervju med den tamilska nyhetsbyrån TamilNet att förlusten av Kilinochchi inte är av stor betydelse om man ser till hela befrielsekampen:
- Vårt folk, liksom hela den tamilska samfälligheten i världen, står bakom oss.

TamilNets reporter konstaterar att Human Rights Watch och Amnesty International har riktat hård kritik mot tigrarna och har anklagat LTTE för att hindra civila som försöker ge sig av till armékontrollerat område. B Nadesan säger att dessa organisationer inte borde basera sina rapporter på ensidig information som kommer från Sri Lankas regering och deras ombud:
- Jag uppmanar dessa två humanitära organisationer att besöka vårt territorium och självständigt lyssna till åsikterna från vårt folk.

Nadesan anklagar regeringen för att bedriva ett ”folkmordskrig” mot tamilerna och hävdar att armén rekryterar singalesiska barnsoldater.

Omkring 12 procent av Sri Lankas 20 miljoner invånare är tamiler. 1983 inledde LTTE ett väpnat uppror mot den diskriminering de anser att landets 74 procent singaleser utsätter tamilerna för. 2002 ingicks ett vapenavtal om vapenvila som övervakades av en observatörsgrupp från de nordiska länderna. Förra året sades vapenvilan upp efter att ha varit ständigt kränkt under lång tid. Under senare tid har regeringen och armén allt oftare talat om att LTTE kan besegras militärt.
I parlamentsdebatten på tisdagen hävdade premiärminister Ratnasiri Wickremanayake att tigrarna är involverade i narkotikahandel och att LTTE har kontakter med al-Qaida.

På onsdagseftermiddagen beslöt regeringen att återinföra ett förbud mot LTTE, rapporterar Reuters. Förbudet upphävdes 2002 i samband med vapenvilan.

Läs mer:

Hjälpen når inte de nödställda (Pressnotis från Amnesty 19 november)

_Följ utvecklingen i Sri Lanka_

Lankapage

Sri Lankas armé

LTTE

TamilNet


RSF(Reportrar utan gränser)