Samordnade attacker i tre delstater - ”60 talibaner dödade”

En BBC-reporter uppgav på måndagsförmiddagen att 50 döda kroppar fanns nära polisens högkvarter i Maiduguri, huvudstad i delstaten Borno i norra Nigeria. Hundratals personer flydde från sina hem. Klockan 02.15 genomförde militanta islamister anfallet mot polisstationen och striderna fortsatte hela morgonen, rapporterar nyhetbyrån Reuters.
I staden Gamboru-Ngala, som ligger på gränsen till Kamerun i Borno, gick islamisterna också till anfall tidigt på måndagsmorgonen. En tullstation stacks i brand och nyhetsbyrån AFP uppger att angriparna skar halsen av en ingenjör som arbetade på tullstationen.

Samtidigt gick islamister till anfall mot polisstationen i Potiskum i delstaten Yobe. Polisstationen och flera andra byggnader totalförstördes. Även i Wudil, två mil utanför Kano, norra Nigerias största stad, anföll islamister och tre personer dödades enligt BBC.

Måndagens attacker kom efter söndagens överraskande anfall i Bauchi, där utegångsförbud införts sedan en polisstation anfallits. Hur många som dödats är oklart men vid en presskonferens i Nigerias huvudstad Abuja uppgav polisens generalinspektör Ogbonna Onovo att fem poliser och 60 ”talibaner” dödats.

I delstaten Plateau State, söder om Bauchi, har beredskapen skärpts då man befarar angrepp även där. Förra året dödades hundratals personer i sammanstötningar mellan kristna och muslimer i den delstaten.

Av Nigerias cirka 150 miljoner invånare är cirka hälften kristna och hälften muslimer. I norra Nigeria dominerar muslimerna och tolv delstater har infört sharialagstiftning. Den nigerianska talibanrörelsen dök överraskande upp 2004 när militanta islamister satte upp en bas kallad Afghanistan i byn Kanamma nära gränsen till grannlandet Niger och attackerade polisstationer.

Helgens attacker kommer från en rebellgrupp kallad Boko Haram, som motsätter sig västerländsk utbildning och kräver att sharialagar ska införas i hela Nigeria. Gruppens ledare Ustaz Mohammed Yusuf har i en intervju i en nigeriansk tidning hotat med ett långvarigt krig om inte gruppens krav uppfylls. Attackerna på söndagen och måndagen tycks vara ett svar på att myndigheterna börjat gripa medlemmar i Boko Haram.

Läs mer:

Fortsatt jakt på ”talibanrebeller” i Nigeria – 10 000 har flytt sina hem (amnesty Press 12 januari 2004)

”Islamistiskt uppror” slås ner i norra Nigeria (Amnesty Press 5 januari 2004)


BBC