”Islamistiskt uppror” slås ner i norra Nigeria

Ibrahim Jirgi, talesman för delstaten Yobes lokala regering, uppger att ett islamistiskt uppror har slagits ned. Minst åtta personer ska ha dödats i under fem dagars strider i delstaten som tillhör de tolv delstater i norra Nigeria som domineras av muslimer och som har infört sharia-lagar.
Enligt nyhetsbyrån AP är detaljer om striderna oklara. En handelsman i området, Aminu Musa, sade i telefon till AP att åtskilliga familjer hade flytt från Geidam och Kanamma där striderna tycks ha inletts förra tisdagen.
– Vi har alltid levt i fred som muslimer innan denna grupp kom med sitt våld, sade Aminu Musa.

Enligt Ibrahim Jirgi ska omkring 200 beväpnade rebeller ha attackerat två polisstationer i Geidam och Kanamma. Enligt Jirgi tillhör rebellerna en grupp som kallar sig Al Sunna Wal Jamma, arabiska för ”lärjungar till Muhammeds läror”, och som består av nigerianska universitetsstudenter. Vid attackerna kom gruppen över ett antal vapen, däribland automatkarbiner.
Delstatens guvernör Bukar Ibrahim uppgav enligt BBC att många ”taliban-orienterade radikaler” hade dödats.

En del medlemmar av gruppen ska ha tagit sin tillflykt till en skola i Kanamma där de hissade en flagga med ordet ”Afghanistan”. En annan rebellgrupp ska ha retirerat till delstatens huvudstad, Damaturu, där en polisstation ska ha bränts ner och plundrats, liksom ett lokalt myndighetskontor. En polis ska ha dödats i samband med en två timmars eldstrid.
När rebellgruppen lämnade Damaturu flydde de mot delstaten Borno men armétrupper ska ha infångat gruppen och fritagit en polis som hade tagits som gisslan.

Under helgen uppges polis och armé ha fortsatt jakten på medlemmar av Al Sunna Wal Jamma för att ”säkerställa att gruppen utplånas helt”, som en anonym poliskälla sade till AP.

Enligt IRIN, en nyhetssida som ges ut av FN, är inte mycket känt om Al Sunna Wal Jamma, men gruppen ska under Ramadan, den muslimska fastemånaden, ha spritt flygblad där Yobes delstatsguvernör anklagades för att inte tillämpa sharia i delstaten.

I Plateau State, en angränsande delstat, förbjöd myndigheterna förra veckan det ”muslimska rådet av äldre”. Rådet, som har en officiell religiös status i delstaten, anklagades för att predika religiöst hat och intolerans. Plateau State tillhör inte de tolv sharia-staterna, men har drabbats av våldsamheter mellan kristna och muslimer. I september 2001 beräknas över 1 000 personer ha dödats.
Upprinnelsen till förbudet var att rådet i tidningsannonser hade anklagat delstatsmyndigheterna för att vara anti-muslimska efter den 18 december då polis stormade en anläggning i delstatshuvudstaden Jos som ansågs vara bas för islamistiska extremister. Fyra personer dödades i räden och över 120 personer greps.

Sedan 1999 beräknas minst 10 000 nigerianer ha dödats i religiöst och etniskt inspirerade våldsamheter. I en rapport den 1 januari meddelade NCR, regeringens kommission för flyktingar, att 800 000 personer har tvingats lämna sina hem de senaste fyra åren på grund av dessa oroligheter. De största grupperna av internflyktingar finns i Plateau State och Benue i centrala Nigeria, Yobe i nordost och i Nigerdeltat
, rapporterar IRIN.

Den 29 december 2003 utfärdade USA:s utrikesdepartement en allmän varning till medborgare från USA att inte resa till Nigeria. Som orsaker angavs den våldsamma kriminaliteten, kidnappningar och de den religiösa spänningen mellan kristna och muslimer som då och då resulterar i våldsutbrott utan förvarning. Kriminiella våldsbrott begås både av vanliga brottslingar och av personer i polis- eller arméuniformer påpekade USA:s UD.

Ulf B Andersson
Associated Press