Twittrare greps för "falska rykten"

Två personer sitter sedan torsdagen häktade i Venezuela, misstänkta för att ha försökt ”destabilisera” landets bankväsende genom det sociala nätverket Twitter. De, och femton andra twittrare, riskerar upp till elva års fängelse.

”Säg inte att ni inte blev varnade, ta ut [era pengar] från BANESCO idag, det handlar om dagar, ni blev varnade.” Så skrev Luis Acosta Oxford på Twitter den 30 juni. Drygt en vecka senare greps han för att ha spridit falska rykten som kan påverka Venezuelas bankväsende.

Enligt organisationen Global Voices Advocacy, som citerar inlägget, var det bara 35 personer som följde Luis Acosta Oxfords mikroblogg när han greps. Den andra gripna, Carmen Cecilia Nares, tycks inte ens ha något användarkonto på Twitter. Organisationen, som verkar för yttrandefrihet på nätet, ifrågasätter att enskilda medborgares aktiviteter på nätet skulle kunna påverka Venezuelas ekonomi.

Det var i mars i år som polisen först uppmärksammade att kommentarer på nätet varnade för en nära förestående bankkrasch. Detta sedan flera banker i landet tvingats stänga eller placerats under regeringskontroll. Ytterligare 15 personer riskerar att gripas inom de närmaste dagarna, som ett resultat av polisens utredning. Om de döms får de mellan nio och elva års fängelse, enligt banklagens artikel 448.

Även Reportar utan gränser fördömer gripandena:
- Dessa fullständigt oproportionerliga åtgärder bekräftar att regeringens strategi är att ta kontrollen över internet, en plats som hittills varit förskonad från censur, skriver organisationen i ett uttalande.

Förra veckans gripanden är inte det enda tecknet på att Venezuelas myndigheter försöker begränsa publiceringen av nyheter och kommentarer på nätet. I juni inledde landets åklagarmyndighet för andra gången i år en förundersökning mot nyhetssajten Noticiero Digital. Denna gång anklagas sajten för att ha uppmanat till en statskupp.

Användandet av Twitter i Venezuela har ökat explosionsartat den senaste tiden. Idag finns mer än 200 000 aktiva konton i landet. Det ger en användartäthet som är bland de högsta i Latinamerika. Även president Hugo Chavez delar numera med sig av sina tankar på Twitter, rapporterade BBC i april.

Samtidigt har presidenten uttryckt åsikten att friheten på internet borde begränsas. Så kan det också bli, om ett lagförslag som presenterats för parlamentet går igenom. Den nya lagen skulle göra det möjligt för myndigheterna att blockera vissa webbsidor och öka kontrollen över all internettrafik.

Läs mer:

Global Voices Advocacy

Amnesty: Angrepp mot tv-station måste utredas och journalister skyddas


Global Voices Advocacy/Reportrar utan gränser