Nya tider i Nordirland

Nästa år kommer abort att kunna utföras i Nordirland sedan lagen från 1861 upphävts. Och till Alla hjärtans dag 2020 ska de första samkönade paren kunna vigas.

Reportage | 2019-12-23
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019
Manifestation den 21 oktober utanför det nordirländska parlamentet Stormont  i Belfast när 1861 års abortlag avskaffas.

Manifestation den 21 oktober utanför det nordirländska parlamentet Stormont i Belfast när 1861 års abortlag avskaffas. Foto: Niall Carson/PA/TT

Sedan den brittiska regeringen hade tröttnat på motståndet så avkriminaliserades vid midnatt den 22 oktober abort i Nordirland och samkönade par får rätt att gifta sig. Nya riktlinjer ska nu utformas för hälsovården som ska vara klara senast 31 mars nästa år för att ge möjlighet till abort i Nordirland.

Julian Smith, Storbritanniens Nordirlandsminister, skrev 19 december under de nya lagarna kring samkönade relationer. Han lovar att de första äktenskapen ska kunna ingås under Alla hjärtans-veckan 2020.

Det var den 22 juli som det brittiska parlamentets överhus fattade beslutet om abort och samkönade relationer i Nordirland.

– Idag är en betydelsefull seger för kvinnors rättigheter när Nordirlands 158 år långa abortförbud till sist har upphävts, sade då Grainne Teggart, kampanjchef för Amnesty International i Nordirland.

Love Equalitys marsch i Belfast den 2 juni 2018 för samkönade äktenskap lockade många deltagare.

Love Equalitys marsch i Belfast den 2 juni 2018 för samkönade äktenskap lockade många deltagare. Foto: Brendan Harkin/Love Equality

Den 9 juli hade underhuset med 383 röster mot 73 sagt ja till samkönade äktenskap medan aborträtten fick stöd med 332 mot 99 röster.

Nordirland har dock självstyre och i beslutet i London sattes en tidsfrist till midnatt den 21 oktober. Om det nordirländska parlamentet, Stormont, samlades innan dess kunde beslutet stoppas. Det nordirländska självstyret har dock varit förlamat sedan 2017 då regeringssamarbetet kollapsade på grund av motsättningarna mellan unionistpartiet DUP och nationalistpartiet Sinn Fein.

Den 21 oktober gjordes ett sista försök från DUP, som är motståndare till abort och samkönade relationer, att stoppa de nya lagarna. Stormont, som inte hade sammanträtt sedan i januari 2017, inkallades. Flera partier, däribland Sinn Fein, vägrade komma. När socialdemokratiska SDLP lämnade mötet stod det klart att Stormont inte skulle kunna fatta några beslut och efter en timme avslutades mötet. BBC:s politiske Nordirlandreporter Mark Devenport kallade detta för ”ytterligare en bisarr dag i Stormont”.

Amnesty Press nummer 2/2018.

Amnesty Press nummer 2/2018. Foto: Amnesty Press

DUP:s ledare Arlene Foster sade efteråt att det var ”en skamlig dag” när Nordirland nu fick en ”av Europas mest liberala abortlagar”.

Abortlagstiftningen i Nordirland, som infördes 1861, har varit en av de strängaste i Europa (se Amnesty Press nummer 2/2018), och har bara medgett abort under vissa omständigheter.

Nordirländska kvinnor har fått åka till övriga Storbritannien som sedan år 2017 också bekostat de kvinnornas aborter.

Rätten för samkönade par att gifta sig har tidigare röstats ned fyra gånger i Stormont. Amnesty och fackföreningsrörelsen ICTU, Irish Congress of Trade Unions, är några av de organisationer som har stött kampanjen för lika rättigheter för alla kärlekspar.

Ulf B Andersson

Fotnot: En kortare version publiceras också i Amnesty Press nummer 4/2019.

Läs också

Irland och abort: Ingen förändring av abortförbudet i Nordirland (Amnesty Press 23 maj 2018)

Reportage | 2019-12-23
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019