HRW uppmanar EU att stödja internationell utredning av människorättskränkningar
”En internationell utredning skulle innebära ett första steg mot att förövarna ställs inför rätta”, säger HRW:s chef i ett brev som skickas till EU:s utrikesministrar idag, där man uppmanar EU att officiellt ta ställning för FN:s förslag om inrättandet av en internationell kommission som ska utreda människorättskränkningarna i Burma.
FN:s Generalförsamling kommer att sammanträda i september då man återigen väntas diskutera en resolution om människorättssituationen i Burma.
- Att fortsätta hantera situationen i Burma på samma sätt som tidigare uppmuntrar bara till fler människorättskränkningar. Genom att inrätta en internationell kommission skulle detta innebära ett första steg att förövarna ställs inför rätta, och för att få slut på övergreppen i Burma, sade Kenneth Roth verkställande direktör för Human Rights Watch, HRW, i ett uttalande.
HRW hänvisar till rapporten från FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i Burma, Tomás Ojea Quintana, som kom tidigare i år. Han uppmanar FN att inrätta en internationell kommission som ska utreda brotten mot internationell rätt och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Burma.
- Det finns ett mönster av grova och systematiska människorättskränkningar sedan många år tillbaka. FN måste överväga möjligheterna att inrätta en internationell kommission, säger Tomás Ojea Quintana, i sin utredning om situationen i Burma.
Enligt HRW, stödjer också Europaparlamentet FN:s resolution, och uppmanar därmed även EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, att tillsammans med medlemsstaterna visa sitt stöd till förslaget. Även Australiens regering har officiellt tagit ställning.
- Australien stödjer utredningen av möjligheterna till en FN-ledd internationell domstol, säger Angela Robinson i ett uttalande, Australiens representant till FN:s Råd för mänskliga rättigheter.
Både FN och HRW har de senaste åren både dokumenterat och rapporterat om människorättskränkningarna i Burma. Detta har bland annat, sedan 1992, resulterat i 19 resolutioner om Burma från FN:s Generalförsamling.
Burma har sedan 1962 styrts av olika militärjuntor och har en av de starkaste arméerna i Asien med en halv miljon soldater i tjänst. Landets första demokratiska val på 30 år hölls 1990 där Aung San Suu Kyis parti Nationella Demokratiska Förbundet, NLD, vann med stor majoritet. Militärjuntan vägrade lämna ifrån sig makten och satte Aung San Suu Kyi i husarrest, där hon i princip har suttit sedan dess. I oktober i år väntas ett nytt val i Burma, där inga medlemmar från oppositionspartiet NLD, får delta. Aung San Suu Kyis husarrest beräknas avslutas i november.
Läs mer:
”Internationella samfundet måste reagera omedelbart!” (Amnesty Press 29 juni 2010)
Regimen förbereder val – genom att tysta kritiker (Amnesty Press 17 januari 2010)
Drastisk ökning av antalet politiska fångar (Amnesty Press 17 september 2009)
HRW: Open Letter to EU Foreign Ministers Supporting an International Commission of Inquiry for Burma
FN: Progress report of the Special Rapporteur on the situation of
human rights in Myanmar, Tomás Ojea Quintana
FN:s Råd för mänskliga rättigheter: Statement 96 - Angela Robinson
HRW |