Drastisk ökning av antalet politiska fångar

Antalet politiska fångar i Burma uppgår nu till 2 200 personer, enligt en färsk rapport från människorättsorganisationen_ Human Rights Watch, HRW. Det innebär en fördubbling de senaste två åren.

HRW-rapporten ”Burmas bortglömda fångar” presenterades på onsdagen. Enligt rapporten hänger den dramatiska ökningen av antalet politiska fångar i landet samman med att många människor fängslades för att ha deltagit i de fredliga demonstrationer som genomfördes i landet 2007, medan andra greps efter att ha engagerat sig i hjälparbetet för offren för den förödande cyklonen Nargis 2008.

Rapporten belyser mängder av fall där politiska eller fackliga aktivister, munkar och intellektuella dömts till långa fängelsestraff i orättvisa rättegångar.

  • Den burmesiska juntan är fast besluten att fortsätta sitt järnhårda styre av landet där man totalt ignorerar folkets grundläggande rättigheter, sade den demokratiske senatorn Barbara Boxer i samband med att rapporten presenterades i Washington.

Tom Malinowski från HRW påpekade att det val som militärjuntan planerar att genomföra nästa år kommer att bli en ren och skär "föreställning" om regimens kritiker fortfarande sitter fängslade.
- Samtidigt som militärregimen nyligen tagit emot försonande besök från FN och utländska tjänstemän så har man kastat allt fler kritiker i sina smutsiga fängelser, sa Malinowski.

HRW uppmanar USA, Indien, Kina samt grannländerna att i alla kontakter med den burmesiska regimen understryka kravet på att alla politiska fångar i landet måste friges.
Juntan slår rutinmässigt till hårt mot oppositionella och politiska fångar tvingas ofta spendera flera år bakom galler.

Enligt HRW finns det minst 43 fängelser i landet där politiska fångar sitter inspärrade, samt över 50 läger där fångarna tvingas arbeta mycket hårt.

I augusti och september 2007 begav sig många burmeser, ledda av buddistmunkar, ut på landets gator för att protestera mot regimen i förhoppningen om att kan kunna genomföra förändringar på fredlig väg.

Men regimen slog till hårt mot demonstranterna och enligt människorättsorganisationer dömdes senare över 300 personer till långa fängelsestraff för att ha vågat trotsa juntan. Vissa dömdes till fängelse i över 100 år.

Året därpå dömdes över 20 aktivister till fängelse efter att de hade kritiserat regimen för dess otillräckliga insatser för att hjälpa de människor som föll offer för cyklonen Nargis härjningar i maj 2008.

På senare tid har regimen kritiserats hårt av det internationella samfundet för dess beslut att åtala oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som tvingats leva i husarrest de senaste 14 åren. Nu har hon åtalats efter att en amerikansk medborgare simmade till hennes hus.

  • Hon har inte gjort något fel och inte begått något brott. Det enda hon gjorde var att leda sitt parti Nationella demokratiförbundet, NLD, till seger i valet 1990, varpå den burmesiska juntan vägrade släppa ifrån sig makten, påpekade senator Barbara Boxer.

**Text: Eli Clifton_
IPS/Washington

Amnesty om domen på Aung San Suu Kyi (11 augusti)


IPS