Arabiska dödsstraffsmotståndare söker gemensam strategi
För bara ett årtionde sedan fördes knappt någon debatt om dödsstraffet i Mellanöstern och Nordafrika. Sedan dess har dödsstraffsmotståndarna blivit allt mer högljudda. Nu vill aktivisterna samarbeta över nationsgränserna för att påverka sina regeringar, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
Dödsstraffet ingår i lagstiftningen i alla arabiska länder i Mellanöstern och Nordafrika, men det råder stora skillnader i tillämpningen. I Marocko, Algeriet och Tunisien har inga dödsdomar verkställts de senaste tjugo åren, men trots det forsätter domstolarna att utdöma straffet för en rad brott.
I Irak, Jemen och Egypten genomförs däremot fortfarande avrättningar, genom hängning eller med hjälp av exekutionspatruller.
I Saudiarabien avrättades flest - minst 69 personer förra året. Där avrättas till och med ungdomsbrottslingar och domarna verkställs genom halshuggning på offentliga platser.
Människorättsaktivister menar att många araber tror att grunden för dödsstraffet är hämtad ur den islamiska lagen sharia, och de försök som har gjorts för att slopa straffet har mött hårt motstånd från islamister och andra konservativa.
- Den arabiska allmänheten är omedveten om att sharia begränsar användningen av dödsstraffet till ett fåtal brott och det finns dessutom alternativa straff, säger Abood Sarraj, professor i juridik vid universitetet i Damaskus, Syriens huvudstad.
Enligt Sarraj har dödsstraffet i de flesta länderna ingen grund i sharia, utan syftar till att avskräcka från våldsbrott och brott mot rikets säkerhet. Han menar dock att det finns klara bevis för att dödstraffet inte leder till en minskad kriminalitet, och understryker dessutom att många som ställs inför rätta inte erbjuds rättvisa rättegångar.
Abood Sarraj talade nyligen vid ett möte för dödsstraffsmotståndare i Egypten, och han påpekade då att många länder i regioner tillämpar dödsstraff för brott som inte ens finns upptagna i sharia.
- Vi är motståndare till dödsstraffet eftersom vi vet att det inte är brottspreventivt utan i själva verket rör sig om en hämndhandling. Men nu måste vi även övertyga massorna.
För bara tio år sedan fanns det knappt några dödsstraffsmotståndare i regionen. Numera pågår dock kampanjer i flera länder. Dödsstraffsmotståndarna motarbetas dock inte bara av repressiva regimer utan även av konservativa religiösa grupper. Många som är engagerade i kampen uppger att de blivit hotade.
Aktivister från hela arabvärlden har gått samman i en regional koalition som syftar till att på sikt få dödsstraffet avskaffat. Men eftersom det råder så stora skillnader mellan länderna så har man hittills haft svårt att samlas kring en gemensam strategi.
- Varje arabland skiljer sig åt och det finns stora skillnader i hur man både inom samhällena och på ett nationellt plan ser på dödsstraffet, säger Magda Boutros från människorättsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights.
Detta framkom tydligt i samband med det möte som nyligen hölls i Egypten. Mötet hade lockat aktivister från ett dussintal arabländer och åsikterna om vilken strategi som borde gälla var nästan lika många som antalet deltagare. Medan vissa pläderade för att man ska kämpa för ett fullständig slopande av dödsstraffet menade andra att man bör gå mer gradvis fram, och börja med att kämpa för en minskning av antalet brott som kan resultera i dödsstraff.
Till sist enades aktivisterna dock om att man bör arbeta för att förmå sina länders regeringar att införa ett så kallat moratorium, ett tillfälligt stopp, för alla avrättningar.
- Det enda vi för närvarande begär är att ett moratorium införs så att blodsutgjutelserna upphör. Sen kan vi börja diskutera strategier för att uppnå ett fullständigt avskaffande av dödsstraffet, säger sociologen Mustafa Al-Muraizeq från den marockanska människorättsorganisationen OMDH.
**Cam McGrath_
IPS/Kairo
Amnesty om dödsstraffet i världen (8 oktober)
Amnesty Press om 10 oktober- internationella kampanjdagen mot dödsstraff
Amnestys aktionsgrupp mot dödsstraff
IPS |