En diktators många ansikten

filmer | 2007-01-29

Titel: The last king of Scotland
Regi: Kevin Mcdonald
Medverkande: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Simon McBurney m fl
Land: Uganda
Premiär: 26 januari

Som nyexaminerad doktor ger sig Nicholas Garrigan iväg från Skottland för att söka nya äventyr i Afrika och Uganda. Väl på plats hamnar han mitt i den politiska hetluften då generalen Idi Amin tagit över makten genom en statskupp. Amins förkärlek till Skottland bidrar till att unge Garrigan blir erbjuden posten som presidentens personliga läkare. Ung och dum låter han sig förföras av den karismatiske men nyckfulle presidenten och senare diktatorn.

Forest Whitaker som Amin är skrämmande i varje scen och det blir som mest otäckt när han skrattar och skämtar med sin omgivning. Filmens komiska inslag är så bisarra att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Garrigans relation till Amin förändras kontinuerligt i takt med presidentens humörsvängningar och paranoia. Skiftningarna från att först vara doktor till närmste rådgivare och vän och senare till presidentens ”white monkey”, är ett tydligt tecken på att Amin kanske inte är den bästa av vänner. Garrigan har dock skygglapparna på och lever ut sin dröm av lyx och glamor medan läget utanför presidentens murar förvärras allt mer. Först när Garrigans eget liv är hotat förvandlas drömmen till mardröm och han inser vilka fasor som drabbar befolkningen på grund av Amins ledarskap.

Den fiktiva berättelsen om Amin och Garrigan känns knappast trovärdig men det är en skicklig ingång till att skildra diktatorn och Ugandas fruktansvärda historia. Filmen berättar en historia som inte får glömmas och gör det med otroligt vackert foto och skådespeleri med en Oscar i sikte. Slutresultatet blir omskakande och läskigt men samtidigt alldeles, alldeles, underbart..

Idi Amin tillträde som president i Uganda 1971 och behöll makten fram till 1979. Hans tid på presidentposten fick förödande konsekvenser för landets befolkning. Dödstalet under Amins regim kommer troligen aldrig att kunna fastställas, det har dock gjorts uppskattningar mellan 300 000 och 500 000 döda. Amin tjänstgjorde i den koloniala brittiska armén där han 1954 fick den då högsta möjliga positionen för en svart man. Under tiden i armén var Amin en framgångsrik boxare och behöll titeln som Ugandas mästare i lätt tungvikt från 1951 till 1960. Efter Ugandas självständighet 1962 blev Amin befordrad till befälhavare i den nationella armén av president Obote. När rykten om att Obote planerat att gripa Amin för förskingring av arméns medel tog Amin makten den 25 januari 1971. Till en början mottogs Amin med öppna armar både i landet och internationellt. Trots Amins inledande löften om allmänna val etablerade han istället en så kallad ”State Research Bureau” som i realiteten gick ut på att förfölja och mörda Obotes anhängare och andra kritiska röster mot regimen. Senare började Amin till och med utvisa hela folkgrupper, i augusti 1972 gav Amin Ugandas 50 000 asiater 90 dagar på sig för att lämna landet. Allt eftersom våldet eskalerade blev Amin mer och mer paranoid och misstänkte sina medarbetare för att konspirera mot honom. Amins intresse för racerbilar, boxning och tecknade Disneyfilmer gjorde honom dessutom till en komisk figur och han blev ofta omskriven som en "mördande pajas".

Idah Klint

filmer | 2007-01-29