Energiskt om knark och kriminalitet i slummen

filmer | 2003-12-18


Guds stad
Regi: Fernando Meirelles & Kátia Lund
Brasilien/Frankrike/USA 2002
Medverkande: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino da Hora, Phellipe Haagensen, Matheus Nachtergaele**

Rånare på jakt undan polisen.
Berättelsen tar sin början i en av Rio de Janeiros nybyggda kåkstäder, Cidade de Deus, någon gång i slutet av 1960-talet. Slutet utspelar sig i början av 1980-talet, då har ”Guds stad” utvecklats till en av Rios allra farligaste platser.

Kriminaliteten är hög och brutal, och olika gäng slåss om vem som ska bestämma över favelan och knarkhandeln. Alla skjuter alla vid minsta oförrätt och utan tvekan, även de allra minsta knattarna är inblandade. Likt fotbollsspelare har de alla smeknamn som Fenan, Räven, Lillen, Tuben, Moroten eller Biffen med pommes frites.

Huvudpersonen Buscapé på fotbollsplanen
i Cidade de Deus.
Filmens huvudperson är Buscapé, ”Raketen” (spelad av Alexandre Rodrigues), en snäll och lite feg kille som inte alls vill blanda sig i gängkrigen. I stället drömmer han om att bli av med oskulden och att bli fotograf. Men mot sin vilja dras han ändå in i gängens mellanhavanden.

”Guds stad” är en oerhört våldsam film, och det är helt omöjligt att hålla reda på hur många människor som får sätta livet till på drygt två timmar. I det påminner filmen om något av Quentin Tarantino, dödandet blir nästan glorifierat. Men ”Guds stad” känns betydligt mer verklig än någonsin ett Tarantino-verk och kanske beror det till stor del på de övertygande skådespelarprestationerna. De flesta av rollerna tolkas av barn och ungdomar, utan tidigare skådespelarerfarenhet, som rekryterats direkt från Cidade de Deus gator.

Vill man bli en i gänget måste man kunna
skjuta vem som helst.
Och trots att ”Guds stad” är chockerande och skrämmande, är den framför allt både spännande, rolig och mycket sevärd.

”Guds stad” är en sann historia och baserad på boken med samma namn av Paolo Lins, själv uppvuxen i Cidade de Deus (boken finns också utgiven på svenska på Tranans förlag).

Karin Fjell

Fler julfilmer
**

filmer | 2003-12-18