Ett högt pris för mod

Janine di Giovanni är en av de korrespondenter som riskerar livet när krig och konflikter rasar. Hennes "Demoner i dagsljus" är en stark personlig berättelse om journalistens vardag och en gripande kärleksberättelse.

böcker | 2014-09-13
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014
Demoner i dagsljus.

Demoner i dagsljus. Foto: Wahlström&Widstrand

Bok: »Demoner i dagsljus. Memoarer om kärlek och krig«
Författare: Janine di Giovanni
Övers: Elin Lindqvist
Förlag: Wahlström&Widstrand

Ständigt påminns vi om det höga priset som journalister tvingas betala för att mediekonsumenter ska få en bild som går utanför propagandan. I vintras mördades Sveriges radios korrespondent Nils Horner och den 19 augusti chockades världen av Islamiska statens mord på den amerikanske journalisten James Foley. Janine di Giovanni är en internationellt känd utrikeskorrespondent som bland annat fått Amnestys mediapris för sin rapportering från krigen i Bosnien och Sierra Leone.

Hennes memoarer, Demoner i dagsljus, är en gripande berättelse om krigskorrespondenternas vardag men också en sorgesam historia om kärleken till den franske fotografen Bruno.

Det börjar med möten på det berömda Holiday Inn, mitt i stridslinjen i den bosniska huvudstaden Sarajevo, och fortsätter i Tjetjenien, Kosovo, Afghanistan, Östtimor, östra Kongo och Elfenbenskusten. Kollegor som Kurt Schork och Miguel Gil Moreno mördas i Sierra Leone några timmar efter att Janine di Giovanni har träffat dem. Krig är ”en våldsam lärare”, konstaterar hon när rädslan kommer ikapp henne.

Dessa memoarer är också en stark skildring av hur Janine di Giovanni till sist blir mor och berättelsen om en kärlekssaga som kommer till ett slut.

Ulf B Andersson

böcker | 2014-09-13
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014