Sexslaveri i Sverige

Läst & Sett | 2006-09-26
Av: Mats Engman
Även publicerad i AmnestyPress #3/2006

»Såld«
Natasja T och Vera Efron
Efron & Dotter

”Allt började med min strävan efter ett bättre liv...”
17-åriga Natasja är förtvivlad. Hon har inte klarat inträdesproven och får inte studera vidare i S:t Petersburg. Hittar hon inget jobb tvingas hon resa tillbaka och ruttna bort i hembyn Trudoljubovka. Det är då hon träffar Sergej, som är snygg och världsvan, och som kan skaffa ett jobb till henne på ett casino i Litauen. Men Natasja kommer aldrig till Litauen. Hon hamnar på en fängelseliknande gård i Vitryssland. Hon har blivit såld.

Natasja misshandlas och våldtas till medvetslöshet. Hon försöker fly – men slås och sparkas då nästan till döds av sina tre hallickar, medan hennes två olyckssystrar tvingas titta på. När den nya flickan Oxana kommer till gården, glad och förväntansfull över det nya arbete som hennes morbror ordnat till henne, tar hallickarna dit ytterligare tre män. De sex männen super och våldtar sedan den 15-åriga flickan i flera timmar. Vid det laget vet Natasja att det enda sättet att överleva är att droga sig med hasch och alkohol, undvika stryk och acceptera sin situation som »avlopp för sperma«. Hon betjänar mängder av kunder varje dag och finner sig i vilka perversa böjelser som helst utan att protestera. Natasja är »inskolad« och hon förs vidare till Stockholm, där övergreppen fortsätter i en lägenhet på Swedenborgsgatan.

2003 dömdes två av Natasjas hallickar till 12 års fängelse. Det är egentligen det mest anmärkningsvärda i den här historien. Varje år faller hundratusentals kvinnor offer för trafficking. Deras förövare kommer inte att dömas och deras historier kommer aldrig att bli berättade. Med detta i åtanke finns all anledning att plåga sig igenom våldet och förnedringen i Såld. Men roligt är det inte.

Mats Engman

Läst & Sett | 2006-09-26
Av: Mats Engman
Även publicerad i AmnestyPress #3/2006