Basketmatch för seger – men också för våldsutsatta kvinnor

reportage | 2009-02-10
Av: Hanna MI Jakobson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2009

Damlaget 08 Stockholm Human Rights spelade för kvinnor under helgen, i ett fartfyllt sportevenemang som samordnades med Amnesty och Fryshuset.

Farhiya Abdi visar upp sin begåvning vid basketkorgen.

Basketklubben brukar under hemmamatcher väcka olika människorättsfrågor och i söndags handlade det om mäns våld mot kvinnor. Dock ville basketlaget också uppmana till stöd för deras spelare.
- Vi ville även uppmärksamma kvinnor och basket, säger spelaren Madeleine Lindquist och tillägger att det oftast är herrbasket som står i fokus.

Deras match mot Solna Vikings på hemmaplanen Fryshuset i Stockholm, har samlat 650 personer som stödjer hemmalaget. Sportevenemanget inleds rappt och dramatiskt. De kvinnliga spelarna springer ut en och en på planen som, likt ett disco, ramas in av rökmaskiner, roterande neonljus och en discjockey-influerad kommentator.

Hiphop-artisten Lazee stöder Amnestys kampanj mot mäns våld mot kvinnor.

Basketkamp vid 08 Stockholms målkorg.

Basketspelet är lika rappt, med hemmalaget i ledning och bortalaget som ständigt knappar in. När basketspelarna får möjlighet att vila i pauserna behålls tempot på planen med dans och musik. Den träffsäkra dansgruppen The Voice och kaxiga Hiphop-artisten Lazee drar in lika mycket applåder som 08 Stockholms mål.

Lagets kvinnor får ett stort stöd från publiken, men deras ambition är även att uppmuntra besökarna till att visa respekt och stöd för kvinnor i sin närhet. Basketverksamheten i Fryshuset är uppbyggd kring värderingar som är tänkt att genomsyra idrotten likväl som det vardagliga livet.

Respekt, som står på Danielle Hamilton-Carters rygg, är en av de fem grundvärderingarna i laget.

På spelarnas matchtröjor står det Respekt, Samarbete, Ansvar, Kvalitet och Engagemang som är ord som sammanlänkar deras sportutövande och de mänskliga rättigheterna.
-Vi försöker sträva efter de orden både sportsligt, lagmässigt och publikmässigt, säger Madeleine Lindquist som är en av de som tar hem segern åt 08 Stockholm med 63–52.

Text och foto: Hanna MI Jakobson

Stockholm 08 Human Rights hemsida

reportage | 2009-02-10
Av: Hanna MI Jakobson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2009