Elever gör film om mänskliga rättigheter

Reportage | 2005-12-07
Även publicerad i AmnestyPress #4/2005

I Västra Götaland lär sig eleverna om mänskliga rättigheter genom att göra egna dokumentärfilmer. På Hulebäcksgymnasiet har man slitit hårt för att förhoppningsvis kamma hem det åtråvärda priset, de bästa filmerna ska visas på dokumentärfilmsfestivalen i Göteborg.

Film är ett utmärkt verktyg för att väcka intresse och engagemang säger Martin Rydehn från Amnesty. Tillsammans med bland annat KulturUngdom i Göteborg har han skapat projektet Angeläget som erbjuder lärare både material och kunskap för att kunna undervisa om mänskliga rättigheter med hjälp av just film. Filmpaketet
rörande ämnen som mobbing och trygghet riktar sig till elever både i grundskolan och på gymnasiet.
– Filmtittandet är bara en del av arbetet. Läraren förbereder först eleverna på ämnet och efteråt följer värderingsövningar och diskussioner. Målet är att skapa en brygga mellan internationella konventioner och den egna vardagen, säger Martin Rydehn.

Ungdomarna på gymnasieutbildningar med inriktning rörlig bild har fått möjlighet att ta sig an en större uppgift. Att på valfritt tema själva skapa en åtta minuter lång dokumentärfilm med stöd från professionella filmskapare. En jury ska utse de bästa bidragen som under våren ska visas på dokumentärfilmsfestivalen på den anrika biografen Draken i Göteborg.
På Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke kan eleverna pusta ut, deras
dokumentärer blev färdiga den 10 november. Medialäraren Niklas Aronsson är mycket nöjd över resultatet.

– Eleverna har verkligen varit väldigt engagerade, de senaste veckorna har de jobbat hela kvällarna för att hinna klart. Våld mot kvinnor, utseendefixering och diskriminering av rörelsehindrade är några av ämnena de arbetat med. Idéer har det inte varit brist på, säger han.
Det hägrande priset har gett projektet extra skjuts. Alla vill vinna.
– Det skulle givetvis betyda väldigt mycket för dem att få visa upp sin film, precis som för alla filmskapare, säger Niklas.

Text: Emmy Magnusson

För mer information om projektet, se http://www.angelaget.nu

Reportage | 2005-12-07
Även publicerad i AmnestyPress #4/2005