El Salvador: Hbtqi-personer offer i statens krig mot gängen

Närmare 58 000 människor har sedan i våras gripits i El Salvador under en pågående kampanj mot den våldsbrottslighet som sedan länge har plågat landet. Kritiker menar dock att många av de gripna är helt oskyldiga – däribland flera hbtqi-personer, som uppger att de utsatts för polisens insatser på grund av sin sexuella läggning.

reportage | 2022-12-04
Av: Edgardo Ayala
President Nayib Bukele.

President Nayib Bukele. Foto: AndreX/Wikimedia

Efter att El Salvadors regering i våras utfärdade undantagstillstånd i syfte att bekämpa de kriminella gängen har mängder av människor frihetsberövats.

Flera personer som IPS talar med berättar samtidigt om hur hbtqi-personer gripits helt utan några giltiga skäl. Sammanlagt handlar det om minst ett 40-tal personer, enligt en färsk rapport från flera människorättsorganisationer.

– Fallen sätter ljuset på det hat som drabbar homosexuella och transpersoner, men få vågar tala om det på grund av den rädsla som uppstått på grund av undantagstillståndet, säger en aktivist från organisationen Cultura Trans i huvudstaden San Salvador.

Personen, som inte vill bli citerad med sitt namn, säger att en av organisationens medlemmar har suttit gripen sedan i mitten av juli. Mannen, som heter Carlos, greps efter att han hade kritiserat polisen för att de två månader tidigare hade gripit hans syster, som är en transperson. Polisen anklagar nu båda syskonen för att ha kopplingar till kriminella gäng.

– Anklagelsen mot Carlos är riggad. Han är en människorättsförsvarare inom vår gemenskap och vi kan bevisa att han brukar delta i våra aktiviteter, säger hbtqi-aktivisten.

Sedan regeringen under den hårdföre presidenten Nayib Bukele utfärdade undantagstillstånd i mars har kampen mot våldsbrottsligheten intensifierats. Samtidigt innebär undantagstillståndet att många medborgerliga rättigheter har dragits in för landets invånare.

Åtgärden utlystes efter en mordvåg i landet mellan den 25 och 27 mars då minst 87 personer mördades. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig och under flera årtionden har kriminella gatugäng stått bakom en stor del av våldet.

Efter att undantagstillståndet utfärdades har det vid flera tillfällen förlängts av parlamentet, som domineras av Nayib Bukeles parti Nya idéer.

Hbtqi-aktivisten Carlos i samband med en av de protester han genomförde efter att hans syster, transkvinnan Alessandra, greps av polisen i maj. Kort därpå greps även Carlos, och sedan dess har båda syskonen suttit gripna, i enlighet med det undantagstillstånd som råder i El Salvador.

Hbtqi-aktivisten Carlos i samband med en av de protester han genomförde efter att hans syster, transkvinnan Alessandra, greps av polisen i maj. Kort därpå greps även Carlos, och sedan dess har båda syskonen suttit gripna, i enlighet med det undantagstillstånd som råder i El Salvador. Foto: Cultura Trans/IPS

Sedan i slutet av mars har närmare 58 000 människor gripits av polis och militär, i de flesta fall utan att någon formell arresteringsorder utfärdats av domare. Insatserna bygger i stället främst på polisens underrättelseuppgifter och myndigheterna har dessutom upprättat en tipstelefon, som lett till många gripanden.

Samtidigt menar anhöriga och människorättsorganisationer att många som har gripits anklagade för att tillhöra gäng är helt oskyldiga.

William Hernández, ordförande för hbtqi-organisationen Entre Amigos, säger till IPS att undantagstillståndet har lett till att människor kan gripas på väldigt lösa grunder.

– En polis kan besluta sig för att gripa någon, utan att det presenteras några uppgifter om vem som anmält denna person, eller vem som utrett fallet, säger han.

Cultura Trans-aktivisten berättar för IPS att Carlos syster Alessandra greps i maj i samband med att polisen genomförde en razzia i ett fattigt område i norra San Salvador. Orsaken ska ha varit att Alessandra inte kunde identifiera sig. Hon hade då nyss fyllt 18 år. Polisen ska i samband med gripandet ha meddelat Alessandras mamma att hon skulle friges inom kort, så fort hennes identitet hade fastställts.

Så blev det dock inte, utan i stället har hon enligt aktivisten överförts till ett fängelse där hon nu sitter inspärrad på en manlig avdelning. Han säger att Alessandras mamma berättat om hur polisen i samband med gripandet uttryckte sig homofobiskt och hotade med att våldta henne, för att få henne “att inte klä sig som en kvinna”.

Hennes bror Carlos protesterade mot gripandet, bland annat i samband med en demonstration för hbtqi-personers rättigheter, som hölls i maj. I samband med det bar Carlos plakat där han krävde att systern skulle friges. Efter det sökte polisen upp Carlos och hotade med att gripa även honom – vilket sedan också skedde i mitten av juli.

Källor uppger att polisen sedan dess även har inlett en förundersökning mot Carlos, där han anklagas för att vara medlem i en brottslig sammanslutning.

– Men vi vet med säkerhet att det egentligen handlar om att han är en människorättsförsvarare och hbtqi-aktivist som har krävt att hans syster ska friges, säger Cultura Trans-medlemmen till IPS.

Organisationer uppger att det verkliga antalet hbtqi-personer som kan ha gripits i samband med undantagstillståndet kan vara betydligt fler, inte minst på landsbygden.

Juristen Jenifer Fernández vid hbtqi-organisationen Diké säger till IPS att de har bistått tolv personer med juridisk hjälp efter att de gripits – i många fall på grund av att de saknat identitetshandlingar. Nästan samtliga släpptes dock inom kort.

Edgardo Ayala
San Salvador/IPS

Läs också

Eviscerating human rights is not the answer to El Salvador’s gang problem (Amnesty International 31 augusti 2022)

El Salvador: President Bukele engulfs the country in a human rights crisis after three years in government (Amnesty International 2 juni 2022)

El Salvador: Violence merits a comprehensive response that respects human rights (Amnesty International 1 april 2022)

Läs mer om El Salvador från Amnesty Press

Kritiken växer mot massgripanden i El Salvador (2 december 2022)

Kritiken växer mot massgripanden i El Salvador (2 december 2022)

Kritiker varnar för auktoritär utveckling i El Salvador (6 oktober 2021)

Demonstrationer för fri abort runt om i Latinamerika (6 oktober 2021)

Tempo: Stark film om abortförbudets El Salvador (8 mars 2021)

El Salvador: Imelda Cortez frikänd och Evelyn Hernández får ny rättegång (6 mars 2019)

Per Anger-pristagaren Teodora Vásquez födde ett dött barn – dömdes för mord (10 november 2018)

ALMEDALEN2018: ”Jag vill inte vara tyst” – om det totala abortförbudets El Salvador (6 juli 2018)

El Salvador och abortförbudet: Besök i kvinnofängelset (23 februari 2018 – också i nummer 1/2018)

Hon kämpar mot totalförbudet mot abort i El Salvador (13 oktober 2016)

I El Salvador fängslas kvinnor för missfall (nummer 1/2016)

Goda nyheter: Guadalupe är fri (19 mars 2015)

ÅRSMÖTET I MALMÖ: Lidande kvinnor skuldbeläggs i El Salvador (12 maj 2014)

reportage | 2022-12-04
Av: Edgardo Ayala