Stockholm Pride: Ryska hbtqi-personer möter ny våg av förtryck

Den 5 augusti tågade den svenska hbtqi-rörelsen genom Stockholm i en av Nordens största prideparader. Kanske visades filmklipp från paraden i rysk TV. − Nästan alla prideparader uppmärksammas på nyheterna för att illustrera ”de ruttnande värderingarna” i väst, säger den ryska hbtqi-aktivisten Nathalia Soloviova.

reportage | 2023-08-06
Av: Charlie Olofsson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023
Natalia Soloviova är ordförande för Russian LGBT Network.

Natalia Soloviova är ordförande för Russian LGBT Network. Foto: Privat

Medan kriget rasar i Ukraina har Kreml på hemmaplan dragit åt snaran kring civilsamhället och inte minst kring hbtqi-rörelsen.

− Vi möter en ny våg av förtryck, säger Nathalia Soloviova, ordförande för Russian LGBT Network.

Hon gästade Sverige under Stockholm Pride och deltog i ett seminarium som arrangerades av Civil Rights Defenders. Under seminariet beskrev hon läget för den ryska hbtqi-rörelsen tillsammans med aktivisten Olga Baranova, från Moscow Community Center for LGBT+ Initiatives.

Amnesty Press har tidigare skrivit om hur Kreml går till attack mot den ryska hbtqi-rörelsen och framställer hbtqi-personer i landet som fiender på insidan. Logiken bygger på en föreställning om att det pågår en kamp mellan civilisationer, där väst angriper traditionella ryska värderingar. I den här uppskruvade retoriken har hbtqi-rörelsen hamnat i skottlinjen.

Vid det rysk-afrikanska toppmötet i S:t Petersburg 27-28 juli var rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriark Kirill, en av talarna. Han fördömde den ”moraliska relativismen” och varnade för att den traditionella familjeinstitutionen är under hot. Inställningen till samkönade äktenskap, dödshjälp och andra synder, förenar oss, sade Kirill till de afrikanska ledarna och betonade att ”vi är alltid glada över att möta de som delar våra åsikter”.

Hbtqi-aktivister deltar 1 maj 2014 i en protestmarsch i Sankt Petersburg mot rysk inblandning i Ukraina efter att Krimhalvön hade annekterats.

Hbtqi-aktivister deltar 1 maj 2014 i en protestmarsch i Sankt Petersburg mot rysk inblandning i Ukraina efter att Krimhalvön hade annekterats. Foto: Ain92/Wikimedia

Nathalia Soloviova berättar hur det kan låta på rysk TV när prideparader från olika städer i Västeuropa visas i nyhetssändningarna. Hon har svårt att hitta rätt ord på engelska för vad det är man i medierna menar att paraderna symboliserar och får hjälp från publiken med översättningen: Förruttnelse, eller processen där något ruttnar.

− Paraden här i Stockholm kommer säkert också visas, konstaterar hon.

Samtidigt som debattklimatet kring hbtqi-frågor har hårdnat har Kreml också infört nya hbtqi-fientliga lagar. Nathalia Soloviova nämner bland annat den nya lagen som förbjuder transpersoner från att få hormonbehandling och göra könskorrigerande ingrepp. Lagen har antagits enhälligt av parlamentets båda kamrar; statsduman och federationsrådet. Den 24 juli skrev president Vladimir Putin under lagen som omedelbart trädde i kraft. Den innebär också att det numera är omöjligt att ändra juridiskt kön i Ryssland, något som har varit möjligt sedan år 1997. I och med den nya lagen förbjuds också transpersoner från att adoptera barn och den som är gift kan få sitt äktenskap upplöst.

− Vi vet redan fall där transpersoners äktenskap har annullerats, säger Nathalia Soloviova.

Statsduman röstade enhälligt för den nya lagen.

Statsduman röstade enhälligt för den nya lagen. Foto: Duma.gov.ru/Wikimedia

Hon nämner skärpningen av lagen mot så kallad ”hbtq-propaganda” som ett annat exempel på hur Kreml stramat åt snaran kring hbtqi-rörelsen. Tidigare var det olagligt att sprida information om hbtqi-rättigheter till minderåriga men i november 2022 antogs enhälligt en ny lag som utsträcker förbudet till att gälla även vuxna. Den 5 december skrev Vladimir Putin under lagen.

Inom den ryska hbtqi-rörelsen finns en utbredd uppfattning om att man från Kreml stiftar nya hbtqi-fientliga lagar i ett försök att motverka negativa reaktioner kopplat till nederlag i kriget i Ukraina.

− Regeringen försöker rikta uppmärksamhet mot hbtqi-personer för att flytta fokus från kriget, säger Olga Baranova.

Olga Baranova från ”Moscow Community Center for LGBT+ Initiatives” deltog i Stockholm Pride.

Olga Baranova från ”Moscow Community Center for LGBT+ Initiatives” deltog i Stockholm Pride. Foto: Charlie Olofsson

Skärpningen av lagen mot så kallad ”hbtq-propaganda” har gjort det mycket svårt för den ryska hbtqi-rörelsen att bedriva utåtriktad verksamhet.

− Vi försöker vara kreativa och stämmer av med jurister innan vi publicerar något i sociala medier, säger Olga Baranova.

Vissa hbtqi-organisationer arbetar numera delvis från utlandet för att kunna fortsätta sprida information. Både Olga Baranova och Nathalia Soloviova lever i exil för att kunna företräda sina organisationer. Samtidigt har organisationerna fortsatt verksamhet i Ryssland och då ligger fokus på att stötta hbtqi-personer och aktivister lokalt.

− Det arbetet är viktigare än någonsin nu för vi måste stå ut. Alla imperier når ett slut och då måste vi vara där, redo att försvara vårt land, säger Olga Baranova.

Charlie Olofsson
[email protected]

Fotnot: En kortare version publiceras också i nummer 3/2023.

Läs mer om Stockholm Pride 2023

Amnesty Press på Stockholm Pride
Stockholm Pride: ”Hbtq-personer utvisas i strid med lagen” (5 augusti 2023)

Stockholm Pride: Ugandas nya lag ett ”skräckexempel” (2 augusti 2023

                                                                                                                                  The law must still be approved by the Federation Council and signed by President Vladimir Putin before it comes into force.
reportage | 2023-08-06
Av: Charlie Olofsson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023