Slaveri under täckmanteln ”äktenskap” i Kashmir

I Kashmir finns det tusentals unga kvinnor som i tonåren sålts till äldre män av sina föräldrar. Många befinner sig i en fängelseliknande tillvaro. Kashmir är drabbat av våld och militanta islamister och har samtidigt blivit en fristad för människohandel. Nyhetsbyrån IPS rapporterar från Srinagar.

reportage | 2019-10-18
Av: Umar Manzoor Shah
En soldat på vakt utanför flygplatsen i Srinagar 2009.

En soldat på vakt utanför flygplatsen i Srinagar 2009. Foto: Jrapczak/Wikimedia

Den indiska delen av Kashmir har varit drabbat av våld sedan 30 år tillbaka då motståndet mot centralmakten ökade från militanta grupper. Det väpnade upproret och indiska ansträngningar att slå tillbaka motståndet har krävt minst 100 000 liv.

Bland tidigare upprorsmän, offer för tortyr och människor som är psykiskt påverkade av konflikten finns många som inte har gift sig i den ålder när det vanligtvis sker – 25 till 35 år. När de nu är mycket äldre har dessa män som avvisats av kvinnor lokalt börjat vända sig till förmedlare som förser dem med unga kvinnor från andra platser, till priset av motsvarande bara några tusen dollar.

Aabid Simnanni, en känd forskare och socialarbetare som är ledare för en organisation som arbetar mot människohandeln i Kashmir, säger till IPS att de flesta äktenskap mellan män i Kashmir och unga tonårsflickor från andra platser ofta slutar illa på grund av åldersskillnaden och de kulturella skillnaderna.

– Du förstår, männen som de här unga flickorna är gifta med är medelålders – mellan 40 och 45 år gamla. Hur kan man förvänta sig att den här stora generationsklyftan ska kunna försvinna? Det finns även kulturella, språkliga och många andra hinder, säger han.

De senaste fem åren har hans organisation hjälpt kvinnor med juridiskt och finansiellt stöd. Men Aabid Simnanni säger att det skulle vara en gigantisk uppgift att få stopp på människohandeln.

I Kashmir finns det tusentals unga kvinnor som i tonåren sålts till äldre män av sina föräldrar. Många befinner sig i en fängelseliknande tillvaro.

I Kashmir finns det tusentals unga kvinnor som i tonåren sålts till äldre män av sina föräldrar. Många befinner sig i en fängelseliknande tillvaro. Foto: Stella Paul/IPS

En anställd inom polisen som arbetar mot människohandeln säger till IPS att det nästan blivit omöjligt att komma åt handeln eftersom det inte finns någon som är beredd att ställa upp och vittna.

– Offret är vanligtvis gift med mannen och det kan vara svårt att fastställa hennes ålder eftersom dokumenten förfalskas av förmedlarna. Vi kan bara agera när någon gör en anmälan mot någon annan. Han säger att det är svårt att få fram några uppgifter om hur många unga kvinnor som säljs till män i Kashmir eftersom det också finns en social acceptans för fenomenet.

– Bröllopen sker helt öppet. Även om det inte är någon hemlighet att dessa flickor säljs av sina föräldrar för en summa är relationen de ingår helt legitim och i enlighet med lagen.

Haseena Akhtar var bara 13 år gammal när en person berättade för hennes föräldrar att de kunde få en stor summa pengar om de lät dottern gifta sig med en man i Kashmir. Mannen var tre gånger äldre än henne.

Haseena Akhtars föräldrar, som bor i den fattiga delstaten Västbengalen i nordöstra Indien, hade två andra döttrar och enligt traditionen skulle de vara tvungna att bekosta deras giftermål. Så de lämnade bort Haseena Akhtar när hon var 13 år.

Haseena Akhtar, som nu är 20 år, hamnade i Kashmir.

Personen de haft kontakt med tog henne till den äldre delen av staden Srinagar, sommarhuvudstad i den indiska delstaten Jammu och Kashmir, till en medelålders, funktionsnedsatt man.

– Det var inte något äktenskap. Jag såldes till en man som inte kunde hitta en brud till sig själv i Kashmir eftersom hans högra ben hade amputerats när han hade skadats några år tidigare i en explosion, säger Haseena Akhtar till IPS.

Ungdomar kastar sten mot indisk polis år 2016.

Ungdomar kastar sten mot indisk polis år 2016. Foto: VoA News/Wikimedia

Tre döttrar senare hade fortfarande hennes mans och svärföräldrarnas starka önskan efter en son och en sonson inte uppfyllts.

När hon var 18 år gammal hade Haseena Akhtar blivit mamma till fyra döttrar och relationen med hennes man och hennes svärföräldrar hade försämrats:

– För min man var jag inget annat än en sexslav. Han ville att jag skulle ge honom en son. När det inte skedde blev jag förlöjligad, sedan slagen och sedan dragen ut ur hemmet tillsammans med mina döttrar.

En av grannarna gav henne skydd och försökte prata med hennes man och hans föräldrar. En frivilligorganisation kom till undsättning och hjälpte henne med ett arbete som städare för ett privat företag så hon fick en lön på motsvarande 980 kronor per månad.
När ansträngningarna att lösa situationen inte gav resultat tog Haseena Akhtars man ut skilsmässa och betalade henne motsvarande 5 400 kronor.

Med en liten inkomst och fyra döttrar att försörja är vägen framåt fylld av hinder.

– Jag vet inte vad jag ska göra eller var jag ska ta vägen. Ibland undrar jag varför faktumet att du är fattig ska göra dig utsatt för all slags exploatering, säger Haseena Akhtar till IPS.

För fyra år sedan togs 14-åriga Ulfat Bano från den nordindiska delstaten Bihar till Kashmir av en avlägsen kusin som också var gift med en man från Kashmir.

 Indiska säkerhetsstyrkor drabbar samman med demonstranter i Srinagar i december 2018.

Indiska säkerhetsstyrkor drabbar samman med demonstranter i Srinagar i december 2018. Foto: Tasnim News Agency/Wikimedia

Hennes familj fick omkring tusen dollar och en försäkran om att hon skulle hamna hos en bra familj. Det visade sig att mannen hon skulle gifta sig med var en 50-åring som tidigare hade utsatts för tortyr.

– Jag blev chockad när jag såg honom. Han var äldre än min pappa och jag var tvungen att gifta mig med honom, jag hade inget val, säger hon till IPS.

Enligt henne utsattes hennes man för tortyr i början av 1990-talet när det väpnade upproret startade i Kashmir. Hans vänstra öga är skadat och under många år kunde han inte hitta en kvinna i området att gifta sig med. Hans familj kontaktade Ulfat Banos kusin, som är gift med en av deras släktingar, och bad henne att hitta en brud till deras son.

Ulfat Bano har nu en treårig dotter och en tvåårig son. Varje dag längtar hon hem till delstaten Bihar. Under de fyra år som gått sedan hon gifte sig har hon inte fått tillåtelse att återvända till Bihar för att träffa sin familj.

– Kashmir är inget annat än ett fängelse för mig. Vad är det här för liv när du inte kan träffa dina föräldrar och dela några ögonblick av glädje med dem? Min man är rädd för att om han tillåter mig att träffa mina föräldrar så kommer jag inte återvända hit igen. Han har förmodligen rätt.

Umar Manzoor Shah
IPS/Srinagar

Läs också

Government of India Must Immediately Stop Its Witch Hunt of Dissenting Voices in Kashmir (Amnesty International India 18 oktober 2019)

Five killed in Kashmir's deadliest day since losing special status (The Guardian 17 oktober 2019)

India: Free Kashmiris Arbitrarily Detained (Human Rights Watch 16 september 2019)

Läs mer från Amnesty Press om Kashmir

Bilder från Srinagar: 50 dagars nedsläckning av Kashmir (1 oktober 2019)

Nu öppnas massgravarna i Kashmir (29 december 2011)

Kashmir åter en krutdurk (15 december 2008)

reportage | 2019-10-18
Av: Umar Manzoor Shah