ALMEDALEN2019: Många tågade för mångfalden i Visby

Mångfaldsparaden ringlade sig genom Visby på torsdagseftermiddagen. Ropen skallade mot Ringmuren. – Jalla jalla kärlek åt alla!

reportage | 2019-07-04
Av: Jennie Aquilonius
Mimmi Fasth jobbar på RFSL Sjuhärad.

Mimmi Fasth jobbar på RFSL Sjuhärad. Foto: Jennie Aquilonius

– Är ni redo?! ropar Mimmi Fasth där hon står på kanten av en fontän under en regntung himmel på Södertorg.

Ljuset är grått och ett par regndroppar faller, men torget fylls alltmer av regnbågens färger. Mimmi Fasth jobbar på RFSL Sjuhärad men är i dag här som volontär för RFSL Gotland, som arrangerar mångfaldsparaden tillsammans med Region Gotland. Riksorganisationen RFSL har valt att inte delta i Almedalen i år på grund av hot och hat från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Många gick från Södertorg till Almedalen.

Många gick från Södertorg till Almedalen. Foto: Jennie Aquilonius

– Jag är här för att ha det härligt och se till att kärleken vinner och inte hatet, för det vore så himla tråkigt. Jag tror stenhårt på att kärleken vinner. De som sprider hat får helt enkelt förhålla sig till oss, vi ska inte förhålla oss till dem, säger Mimmi Fasth.

Människorna strömmar till. Privatpersoner blandas med kyrkor, fackförbund, politiska partier, företag och andra organisationer. Abba:s låt ”Dancing Queen” pumpar över ringmuren.

Laura.

Laura. Foto: Jennie Aquilonius

Nära fontänen står Laura och väntar på att paraden ska börja, säger att den viktig för att bidra till allas lika värde och ett bättre samhälle.

– Jag är här för att paraden är bra för mångfalden, och för att känna att jag passar in, jag är lesbisk och detrans, säger Laura.

Detransition innebär att man går tillbaka efter att ha levt som transperson.

Eva Cyrén och Elin Bååth från den hedniska aktivistcirkeln Bifrost.

Eva Cyrén och Elin Bååth från den hedniska aktivistcirkeln Bifrost. Foto: Jennie Aquilonius

Mitt i vimlet står Eva Cyrén, klädd i en nyhednisk prästinne-outfit och håller i en stor banderoll med en regnbåge på. Hon kommer från den hedniska aktivistcirkeln Bifrost, namnet på regnbågen i den hedniska mytologin. Gruppen jobbar för mångfald och hållbarhet. Hon har kommit hit för att demonstrera mot nazism och för allas rätt att älska och existera.

– Tyvärr är den rätten hotad, säger hon. Det finns fler krafter som inte tycker att man ska få älska den man älskar och som tycker att vissa människors kroppar inte ska få existera, att de ska utrotas, säger hon.

Ellen Marie Martinsen.

Ellen Marie Martinsen. Foto: Jennie Aquilonius

På Södertorg står också Ellen Marie Martinsen i samisk dräkt. Hon har bott på Gotland i 30 år och kommer från kusten vid Nordkap i Norge, men släkten härstammar från Karasjok. Det är viktigt att markera sin närvaro för mångfalden, tycker hon.

– Det är också personligt, för att jag själv tillhör en minoritetsbefolkning som har varit förtryckt i flera hundra år. Jag har inte själv blivit förtryckt eller diskriminerad, men det betyder inte att jag inte känner av det genom mitt folk, säger Ellen Marie Martinsen.

En av Feministiskt initiativs nuvarande partiledare, Farida al-Abani (t h), och tidigare partiledaren, Gudrun Schyman.

En av Feministiskt initiativs nuvarande partiledare, Farida al-Abani (t h), och tidigare partiledaren, Gudrun Schyman. Foto: Jennie Aquilonius

– Jag är här för att den här paraden ska bli gigantisk, det är en bra motkraft mot andra värderingar som förs fram, framför allt i politiken. Den politiska utvecklingen är oroande, så nu behöver vi bygga motkrafter på alla sätt vi kan, säger Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ.

Robin Gerndt och systern Matilda Gerndt.  – Vi kom för att visa att det är många som bryr sig och att alla ska känna sig välkomna, säger Robin Gerndt.

Robin Gerndt och systern Matilda Gerndt. – Vi kom för att visa att det är många som bryr sig och att alla ska känna sig välkomna, säger Robin Gerndt. Foto: Jennie Aquilonius

Nu ringlar tåget ner för Slottsbacken och ner mot vattnet. Rozemarijn Keuning och hästen Gesto, som dagen till ära har färggranna plymer på huvudet, leder som vanligt paraden.

– Frihet, kärlek, solidaritet! ropar deltagarna.

Nere vid en restaurang vid vattnet fladdrar blågula Sverigedemokratflaggor och några få män blickar buttert mot paraden. Vrålen ökar när tåget passerar:

– Inga rasister på våra gator!

Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan. Foto: Jennie Aquilonius

Väl framme i själva Almedalsparken stannar tåget vid en liten scen där RFSL Gotlands ordförande Eric Fugeläng dansar loss till låten ”Never ending story”.

– Är ni fulla av kääärleeeek? ropar han. – Jaaa! svarar tåget.

Text och foto: Jennie Aquilonius
[email protected]

Miljöpartiet.

Miljöpartiet. Foto: Jennie Aquilonius

Fackföreningar som Kommunal deltog.

Fackföreningar som Kommunal deltog. Foto: Jennie Aquilonius

Centerpartiet.

Centerpartiet. Foto: Jennie Aquilonius

Amnesty Press i Almedalen

ALMEDALEN2019: Mord, förföljelse och slavliknande förhållanden – verklighet för arbetare i många länder (7 juli 2019)

ALMEDALEN2019: Efter IS nederlag – komplext ansvarsutkrävande med förhinder (7 juli 2019)

ALMEDALEN2019: ”Ett människoliv verkar vara mycket olika värt” (6 juli 2019)

ALMEDALEN2019: Afghanistan – fred till vilket pris? (5 juli 2019)

ALMEDALEN2019: ”Sexualitet och reproduktion är centralt inom högerextremismen” (5 juli 2019)

ALMEDALEN2019: Samtyckeslagen ger redan effekt (5 juli 2019)

ALMEDALEN2019: ”Xinjiang är ett massivt övervakningssamhälle” (4 juli 2019)

ALMEDALEN2019: De många konflikterna i Mellanöstern (4 juli 2019)

ALMEDALEN2019: ”Barn i människohandel får inte det stöd de har rätt till” (3 juli 2019)

reportage | 2019-07-04
Av: Jennie Aquilonius