Protest mot Marockos behandling av samvetsfångar

reportage | 2010-04-16

I en månad har sex fängslade människorättsaktivister från Västsahara hungerstrejkat i Marocko. För att uppmärksamma detta anordnade Kristna Fredsrörelsen en protest på fredagen vid Marockos ambassad i Stockholm där ett 30-tal personer slöt upp.

  • Vi, Kristna Fredsrörelsen, är oroliga för västsahariska människorättsförsvarares situation. I dag uppmärksammar vi de samvetsfångar, bland dem Brahim Dahane, som nu har hungerstrejkat i fyra veckor, säger Kari Berg, en av de ansvariga för protesten, till Amnesty Press.

Människorättsaktivisten Brahim Dahane tilldelades förra året Per Anger-priset. Det är ett pris som den statliga myndigheten Forum för levande historia har fått i uppdrag av den svenska regeringen att dela ut årligen. Brahim Dahane tilldelades priset för sitt fredliga arbete för mänskliga rättigheter, men kunde inte närvara vid utdelningen eftersom han sitter fängslad.

Till vänster: Kari Berg från Kristna Fredsrörelsen.
Till höger: __Rabab Amidane skallade, dansade och lät Västsaharas flagga vaja i vinden utanför Marockos ambassad.

Brahim Dahane greps tillsammans med människorättsaktivisterna Ali Salem Tamek, Ahmad Anasiri, Yahdih Ettarrouzi, Saleh Lebayahi, Dagja Lachgar och Rachid Sghayar den 8 oktober förra året när de anlände till Casablancas flygplats i Marocko. Enligt rapporter har de hållits isolerade och haft begränsad möjlighet till att träffa familj och bekanta. De kommer att ställas inför rätta i en militärdomstol, men något datum är inte satt.

  • Först och främst hungerstrejkar Brahim Dahane och de andra för att de ska friges. Deras andra krav är att de åtminstone ska få ett datum för en rättegång. Vi hoppas att marockanska ambassaden ska föra vidare ett budskap om att det finns en stor oro över de här människorna och att ambassaden ska följa upp vad som sker med dem, berättar Kari Berg.

Kristna Fredsrörelsen gav sedan ett brev till den marockanska ambassaden i vilket organisationen uppmanar Marocko att efterleva landets internationella förpliktelser och att de sex personer som fortfarande hålls frihetsberövade omedelbart och villkorslöst ska friges. En av dem, Dagja Lachar frigavs tillfälligt den 28 januari.

Protest utanför Marockos ambassad på Kungsholmen, Stockholm.

  • Vi överlämnade brevet till ambassaden och de tog emot det. De berättade om hur de ser på den här situationen; att dessa människorättsförsvarare har gjort sig skyldiga till brott. De utlovade att det kommer att bli en rättegång, men kunde inte säga något om ett datum, berättar Kari Berg.

Vad tror du kommer att hända med Brahim Dahane och den andra?

  • Det bästa vore om deras hungerstrejk respekteras och att de antingen frisläpps eller får ett datum för rättegång. Jag vet inte hur länge till de klarar att hungerstrejka, Brahim Dahanes kropp har tidigare redan utstått hårda prövningar. Det är väldigt oroande vad som kommer att hända, säger Kari Berg.

Text: Stina Thomsson
Bild: Malin Eriksson

Läs mer:

Vad gör Sverige för sin pristagare?
(Debattartikel i Dagen 16 april 2010).

Morocco must end harassment of Sahrawi activists
(Amnesty International 9 april 2010)

SVT:s Världens konflikter om Västsahara och Rabab Amidane


Tidskriften Västsahara

Senaste nytt: Amnestys blixtaktion för de hungerstrejkande

reportage | 2010-04-16