6 000 poliser skyddade Pridefirande i Kiev – 57 motdemonstranter greps av polisen

Nazistiska Högra sektorn hade hotat med att ”floder av blod” skulle flyta på gatorna om en marsch för jämlikhet den 12 juni skulle hållas i Ukrainas huvudstad Kiev.

Över 1 000 personer kunde dock genomföra det största Pride-evenemanget hittills i Ukraina. Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty skyddades marschen av 6 000 poliser som stängde av nio gator och en tunnelbanestation.

Ukrainas polischef Khatiya Dekanoizdze sade att polisen hade övervakat ultranationalistiska grupper och gripit 57 personer före och under söndagens marsch.

Deltagarna fick gå igenom en metalldetektor innan de släpptes in till marschen. Bland de som gick i marschen fanns Sveriges ambassadör i Kiev; Andreas von Beckerath, Rebecca Harms, ledare för den gröna gruppen i Europaparlamentet och den ukrainske parlamentsledamotem Serhiy Leshchenko.

Motdemonstranter fanns på plats med plakat med texter som ”Ukraina är inget Sodom” och Serhiy Hashchenko, 56, till ABC News att han är emot gaypropaganda och denna marsch ”som dessa sjuka människor har organiserat i samarbete med myndigheterna”.

– Vägen till jämlikhet i Ukraina är svår och farlig, sade Bohdan Hloba, en av Pridefirandets organisatörer, till nyhetsbyrån Associated Press. Vi har hotats med blodbad men varje steg vi tar på denna marsch ger oss hopp.

Vid förra årets marsch i Kiev skadades tio deltagare och fem poliser när högerextremister gick till attack och i Lviv i västra Ukraina fick ett Pridefirande i mars avbrytas när 200 högerextremister omringade hotellet där deltagarna samlats och ropade ”Döda, döda, döda”.

12 juni 2016

Se video från dagens firande (Kyiv Post 12 juni 2016)

Läs mer om hbtq-rörelsen i Ukraina från Amnesty Press
Högerextremister till attack mot hbtq-evenemang i Lviv – polisen anklagas för passivitet (20 mars 2016)

Lagar mot diskriminering – bra men sedan ska de genomföras (Amnesty Press 24 februari 2016)

EUROPRIDE: Riga – inte vilket Pride som helst. Intervju med Olena Shevchenko (18 juni 2015)

2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker (6 juni 2015)

Läs också

Ukraine: Kyiv Pride: a genuine celebration of human rights (Amnesty International 14 juni 2016)

Ulf B Andersson
Amnesty Press