Omvärlden maktlös inför spöstraffet mot saudiske bloggaren Raif Badawi

Raif Badawi är dömd till tio års fängelse och 1 000 piskrapp.

Raif Badawi är dömd till tio års fängelse och 1 000 piskrapp. Foto: Privat/AI

Den saudiska regimens dom på tusen piskrapp har fördömts av omvärlden. Men trots den hårda kritiken från FN mot den offentliga pryglingen av bloggaren Raif Badawi så kan inte Saudiarabien straffas för sitt brott mot konventionen mot tortyr.

Raif Badawi har redan fått 50 av de 1 000 piskrapp han dömts till, och ska enligt rapporter motta ytterligare 50 rapp varje fredag fram tills att domen är avtjänad, vid sidan av tio års fängelse. Pryglingen den 16 januari ställdes dock in på grund av Raif Badawis hälsotillstånd.

Den konservativa och auktoritära regimens grymma bestraffning har fördömts från många håll. I slutet av förra veckan påpekade FN:s människorättschef, jordaniern Zeid Ra’ad Al Hussein, att spöstraff är en mycket grym och inhuman bestraffning.

– Det är ett straff som är förbjudet enligt internationella humanitära lagar, i synnerhet genom konventionen mot tortyr - som Saudiarabien har ratificerat, sade Zeid Ra’ad Al Hussein.

Men FN kan inte ställa Saudiarabien till svars för detta brott mot tortyrkonventionen, på samma sätt som organisationen heller inte har kunnat agera när andra länder brutit mot den, exempelvis när amerikanska säkerhetstjänster torterat personer som misstänks för terrorbrott. Detta eftersom FN:s medlemsländer kan agera som de vill, så länge de inte bestraffas av säkerhetsrådet.

Sevag Kechichian, som granskat fallet för Amnesty Internationals räkning, menar att Raif Badawi är en samvetsfånge.

– Han försökte försvara sin rätt till yttrandefrihet och bestraffas nu för detta på ett fruktansvärt sätt. Pryglingen och det tioåriga fängelsestraffet är bevis för hur långt de saudiska myndigheterna är beredda att gå för att krossa oliktänkande, säger Sevag Kechichian.

Amnesty International menar att Saudiarabien måste ta intryck av de internationella fördömanden fallet gett upphov till och omgående försätta Raif Badawi på fri fot. Människorättsorganisationen påpekar samtidigt att Saudiarabien fördömde attacken på den franska satirtidningen Charlie Hebdo. ”Men dagen därpå så piskade man Raif Badawi för att han utövat sin rätt till yttrandefrihet. Detta hyckleri måste belysas. Vi måste få dem att skämmas och agera, omgående”.

Adam Coogle vid Human Rights Watch säger till IPS att FN:s människorättschef har helt rätt när spöstraffet jämställs med tortyr, och menar att det tydliga uttalandet från Zeid Ra’ad Al Hussein var bra.

– Men vi menar att FN måste fortsätta att granska och offentligt kritisera Saudiarabien när de utfärdar hårda och drakoniska bestraffningar mot fredliga aktivister och dissidenter, säger Adam Coogle till IPS.

Även USA har i vad som beskrivs som ett ovanligt hårt diplomatiskt uttalande kritiserat Saudiarabien - en av landets närmaste allierade i Mellanöstern - och uppmanat regimen att upphäva domen och genomföra en ny granskning av fallet.

Javier El-Hage, vid organisationen Human Rights Foundation, säger till IPS att Saudiarabien genom sitt agerande ”hånar” FN:s tortyrkonvention.

– FN:s kommitté mot tortyr bör uppmana Saudiarabiens regering att omedelbart upphöra med pryglingen av Raif Badawi eftersom detta straff utgör ett klart brott mot landets åtaganden i enlighet med konventionen mot tortyr, säger Javier El-Hage.

Han påpekar samtidigt att även om FN:s kommitté mot tortyr inte har makten att tvinga Saudiarabien att upphäva straffet, så kan man rapportera om frågan, fördöma Saudiarabien och komma med rekommendationer.

I ett pressmeddelande på torsdagen vädjade människorättschefen Zeid Ra’ad Al Hussein till Saudiarabiens kung att utnyttja sin makt och stoppa pryglingen och kräva att denna typ av bestraffningar ska granskas.

Aktivisten Raif Badawi har gett uttryck för sina åsikter på en liberal sajt, och dömdes vid sidan av spöstraffet och det långa fängelsestraffet även till motsvarande två miljoner kronor i böter. Domen mot honom vara bara den senaste i en rad domar mot framstående människorättsaktivister i landet.

Läs mer
Saudiarabien: Raif Badawis spöstraff skjuts upp av medicinska skäl (Amnesty International 16 januari)

Amnestys aktion för Raif Badawi och Waleed Abu al-Khair

Thalif Deen
IPS/New York