Nio soldater dödades av minor

Landets näst största stad, Tetovo, har nu förvandlats till en krigsskådeplats och bombflyg har för första gången satts in mot den albanska UÇK-gerillan. Samtidigt har minst nio personer dödats under fredagen och osäkerheten ökar om ett fredsavtal kan skrivas under på måndag.

På fredagsmorgonen dog åtta makedonska soldater omedelbart och en avled senare när deras fordon körde på tre landminor nära byarna Ljuboten och Ljubanci, en mil från huvudstaden Skopje. Minorna hade enligt armékällor placerats ut nyligen. Enligt nyhetsbyrån AP utbröt strider kort därefter i området och regeringsstyrkorna satte in attackhelikoptrar mot Ljuboten där hundratals invånare flydde ner i källare. Detta område har tidigare varit förskonat från strider, men enligt AP kunde detonationer från granater höras ända till Skopje. I Aracinovo, en förstad till Skopje, införde inrikesministeriet nattligt utegångsförbud redan från klockan 21 på fredagskvällen.

En anonym regeringskälla förklarade att regeringsstyrkorna kommer använda ”alla tillgängliga medel” för att driva ut gerillan från Tetovo, landets näst största stad där 80 procent av befolkningen är albaner. Trots att vapenvila proklamerades den 5 juli har UÇK de senaste dagarna opererat även inne i staden och ett dussintal civila sårades under torsdagen. Stadens borgmästare Murtezan Ismaili sade till nyhetsbyrån KosovaLive att makedonska polisstyrkor hade förstört den albanskspråkiga tidningen Faktis lokaler i Tetovo, stadens bibliotek och en rad albanska butiker.

På torsdagen satte regeringen in bombplan, SU-25-or, som i våras köptes från Ukraina. Regeringen hävdar att de inte genomförde några uppdrag men under fredagen uppgav flera västerländska nyhetsmedier att planen hade använts för anfall mot UÇK-positioner utanför Tetovo och vid byn Radusa vid gränsen mot Kosovo.

På fredagsförmiddagen rapporterade dock den statliga nyhetsbyrån MIA att läget i Tetovo för tillfället var lugnt efter torsdagens häftiga strider och stadens huvudpostkontor skulle ha öppet på fredagen.

Även i Gostivar, där gerillan på torsdagen anföll en polispostering, var läget enligt MIA lugnt på fredagsförmiddagen och stadens affärer höll öppet.

I staden Prilep i södra Makedonien begravdes på fredagen de tio arméreservister som dödades i ett bakhåll på onsdagen. Tusentals personer samlades på stadens torg för att hylla de döda soldater och många rapporteras ha krävt hämnd. I onsdags brände upprörda slaver ner bland annat stadens moské och ett stort antal albanska butiker och oro fanns för nya oroligheter på fredagskvällen.

På fredagen distanserade sig återigen landets premiärminister Ljubco Georgievski från det fredsavtal han själv satte sin signatur under på onsdagen. ”En skamlig kapitulation” sade den hårdföre premiärministern och hävdade att Makedonien kan besegra gerillan militärt.

Hans uttalande och de fortsatta våldsamheterna gjorde att frågetecknen blir allt fler när det gäller det formella undertecknandet av fredsavtalet på måndag.

En ny gerillagrupp, Albanska nationella armén, AKSh, hävdade på torsdagen att de låg bakom onsdagens bakhåll. Samma grupp uppgav tidigare i veckan att de var skyldiga till morden på två serbiska poliser i Presevodalen i södra Serbien.

Enligt kommunikéer till albanska medier i Kosovo motsätter sig gruppen fredsprocessen i Makedonien och lovar ett ännu mer välorganiserat krig i både södra Serbien och Makedonien. De antas bestå av tidigare soldater i de albanska gerillagrupperna.

Det enda fredliga budskapet kom på torsdagen från försvarsminister Vlado Buckovski, som efter de tio soldaternas död i bakhållet, enligt MIA sade: ”Låt oss ge freden en chans. Låt denna tragedi bli början på slutet av kriget i stället för början på ett inbördeskrig.”

Han fördömde våldsamheterna på Prileps gator och uttryckte oro för uppgifterna om paramilitära förband bland slaviska makedoner i Tetovo-området samtidigt som han fördömde den etniska rensning som ”albanska terrorister” utfört i Tetovo-regionen.


AP