”Janjawid plundrar i al-Fashir”

Minni Minnawi, ledare för SLM, en av rebellgrupperna i Darfur, hotar nu att lämna regeringen i Sudan och överge det fredsavtal han undertecknade i Nigerias huvudstad Abuja den 5 maj.
– Medan jag talar till er attackerar janjawid boskapsmarknaden i al-Fashir, sade Minnawi på en presskonferens i Sudans huvudstad Khartoum. Situationen är kritisk.
Minnawi antydde att han överväger att lämna regeringen och därmed fredsavtalet. Han tog emot journalister i sitt residens i Khartoum och gick till ilsket angrepp mot president Omar al-Bashirs styrande parti, NCP, nationella kongresspartiet.
– Nu ligger bollen på NCP:s planhalva. SLM har lidit i sex månader från avsiktliga kränkningar av vapenvilan och nu är det dags att sätta stopp för detta, sade Minnawi.

Enligt SLM hade janjawid-milis på måndagen genomfört räder i al-Fashir, Darfurs största stad, där också tiotusentals flyktingar finns. Milissoldaterna ska ha plundrat och SLM:s generalsekreterare Mustafa Teerab uppgav för Reuters att ”vi har fem martyrer och två civila har dödats”.
Afrikanska unionen, AU, som har 7 000 soldater och poliser i Darfur för att övervaka vapenvilan, uppgav att de skulle undersöka uppgifterna om janjawids härjningar i al-Fashir.

Vid presskonferensen sade Minnawi att ”bara tre procent av fredsavtalet hade uppfyllts” och han hävdade att janjawid sedan avtalet skrevs under hade bränt ner 48 byar i Darfur.
– Vem finansierar och utrustar janjawid? Ja, inte är det vi, sade Minnawi.

Minni Minnawi är ledare för SLM, Sudans befrielserörelse, och dess väpnade gren SLA, Sudans befrielsearmé. Tillsammans med JEM, rörelsen för rättvisa och jämlikhet, gjorde SLA uppror i Darfur vintern 2003. Regeringen i Khartoum svarade med att sätta in både bombflyg och janjawid-milisen, beridna arabiska milissoldater som har anklagats för många övergrepp. Minst 200 000 personer beräknas ha dödats till följd av kriget och över två miljoner av Darfurs sex miljoner invånare har flytt.
Fredsavtalet i Abuja undertecknades bara av Minnawi, medan andra fraktioner av SLA, liksom JEM, vägrade skriva på. Rebellerna bildade i juni en ny rörelse, NRF, nationella räddningsfronten, som har fortsatt kriget.

När Minni Minnawi hade skrivit på avtalet utsågs han till speciell rådgivare åt Sudans president och kunde flytta till ett residens i Khartoum. Hundratals porträtt av honom sattes upp på lyktstolpar i Khartoum och i slutet av juli togs han emot av George W Bush och fick skaka hand med USA:s president i soffan i Vita huset.
Några veckor tidigare hade Minnawis SLA-styrkor anklagats för att ha dödat 80 personer och drivit 18 000 på flykt i en operation runt Korma, där SLA-Wahid, en fraktion som vägrade acceptera fredsavtalet, har en stark ställning.
Sedan Minnawi allierat sig med regeringen i Khartoum har den etniska karaktären på konflikten i Darfur förändrats. Rebellerna har till stor del bestått av afrikanska muslimer, medan regeringssidan och janjawid domineras av arabiska muslimer.

FN:s säkerhetsråd vill att en styrka på över 20 000 soldater och poliser ska skickas till Darfur, men Omar al-Bashir har hittills vägrat att tillåta en FN-styrka. Vid ett möte i Abuja förra veckan beslöts att förlänga mandatet för AU-styrkan ytterligare sex månader, rapporterar FN:s nyhetsbyrå IRIN. Sudans president deltog i mötet och accepterade en fortsatt närvaro av AU-styrkan, men sade också att han gick med på att FN bidrar med tekniskt och ekonomiskt stöd, liksom rådgivning till AU-styrkan.

**

I Tchad erövrade rebeller i helgen staden Guereda nära gränsen till Sudan. Enligt BBC var det ett nederlag för Tchads armé som under åtskilliga dagar hade förstärkt sin militära närvaro med fler soldater, vapen och ammunition. Arméns plan var att attackera rebellerna i en kniptångsmanöver med hjälp av soldater från Abéché som nyligen återerövrades av armén.

Men tungt beväpnade rebeller inledde i fredags ett anfall mot Guereda och på lördagen rapporterade BBC att de hade intagit staden. Rebellerna uppges ha kommit över stora mängder vapen.
Tchads regering har anklagat både Sudan och Saudiarabien för att stödja rebellerna i östra delen av landet. Amnesty International uppgav den 1 december att det finns bevis för att janjawid-milis från Darfur har opererat så långt som 15 mil in i östra Tchad.
I fredags flög FN in ytterligare hjälpsändningar till Abéché där många flyktingar från Darfur får hjälp av FN. FN-lager plundrades i samband med striderna i staden 25-26 november.
Totalt uppskattar FN att cirka 90 000 personer har flytt undan de fortsatta striderna i östra Tchad.

**

I Centralafrikanska republiken har hundratals personer från staden Birao flytt i riktning mot Sudan, rapporterar IRIN. Franska stridsplan uppges förra veckan ha gått till anfall mot rebellpositioner utanför staden Birao. Invånare i området sade att de som flydde mot Sudan var kvinnor och barn. Män flydde i stället ut i bushen av rädsla för att bli tagna för att vara rebeller.
Diego Yao, chef för rebellgruppen UFDR:s operationer i området, sade till IRIN att sex franska plan och fyra helikoptrar hade använts i anfallen. Frankrike har militära styrkor i Centralafrikanska republiken, men en militär attaché i huvudstaden Bangui vägrade kommentera uppgifterna om franska anfall.
Enligt Diego Yao skulle ett stort antal invånare i Birao hade dödats vid flyganfallen men det fanns ingen oberoende bekräftelse på dessa uppgifter. Staden har nu återintagits av armén.

På måndagen uppgav IRIN att regeringsarmén återintagit ytterligare två städer; Ndele och Sam-Ouandja. Diego Yao anklagade regeringsstyrkorna för att ha dödat oskyldiga civila och ha våldtagit kvinnor. Regeringen har enligt IRIN inte kommenterat anklagelserna.

Birao intogs av rebeller den 31 oktober och sedan lyckades de erövra flera andra städer. UFDR hotade med att marschera vidare mot gruvstaden Bria. Regeringen i Centralafrikanska republiken har vädjat till den forna kolonialmakten Frankrike om hjälp med att återta de erövrade städerna.
När upproret i Centralafrikanska republiken inleddes beskyllde regeringen Sudan för att hjälpa rebellerna. Regeringen i Khartoum har dock förnekat all inblandning.
– Krisen i Centralafrikanska republiken hänger ihop med kriserna i Tchad och Darfur, sade en diplomat i Bangui, som ville vara anonym, till IRIN.

Läs mer:

Janjawid attackerar 15 mil in i Tchad (Amnesty 1 december 2006)

Amnestys Internationals specialsida om krisen i Darfur och östra Tchad


Reuters