MR-DAGARNA: ”Rohingyafolket hotas av utplåning”

Omkring 35 000 muslimer från rohingyafolket har flytt Burma sedan våldsamheter bröt ut förra sommaren och 140 000 är internflyktingar i landet. Det pågår en etnisk rensning och rohingyafolket hotas av utplåning. Det sade deltagare under seminariet ”Burma – ett konfliktfyllt buddhistiskt land” som hölls på lördagen, MR-dagarnas sista dag.

reportage | 2013-11-16
Av: Bella Frank
Khair-ul-Aminär ordförande för organisationen European Rohingyas Council

Khair-ul-Aminär ordförande för organisationen European Rohingyas Council Foto: Bella Frank

Det var i juni 2012 som våldet mot den muslimska minoriteten Rohingyas i Burma exploderade i delstaten Rakhine (tidigare Arakan), efter sammandrabbingar mellan buddhister och muslimer. Undantagstillstånd utfärdades under vilket förföljelserna mot Rohingyas intensifierades.

Att våldet bröt ut just då menar Khair-ul-Amin, ordförande för organisationen European Rohingyas Council, har att göra med en kommande strid om den politiska makten i landet. Burma styrdes av en militärjunta fram till 2010 då ledningen avsade sig den militära makten och istället bildade partiet USDP och kammade hem 80 procent av rösterna i valet som hölls i november det året. Sedan dess har reformer lett till att oppositionspartiet National League for Democracy, NLD, med nobelpristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen, åter deltar i det politiska livet. Aung San Suu Kyi har frigetts från sin husarrest och allt fler politiska och samvetsfångar har släppts, de senaste frigivningarna kom 15 november.

– Regeringen är rädd att förlora makten till Aung San Suu Kyi. Om valet skulle hållas nu skulle hon vinna, säger Khair-ul-Amin, vars organisation bildades förra året av medlemmar från 12 olika europeiska länder.

Några månader innan våldsamheterna bröt ut förra året hade ett fyllnadsval i mars 2012 visat att regeringen har fog för sin oro. För första gången sedan 1990 deltog då oppositionspartiet NLD i valet och vann 43 av de 46 mandat som stod på spel. Men samtidigt som valresultatet väckte hopp för fortsatta reformer i landet som styrts av militärregimer sedan 1962t intensifierades alltså hatkampanjer mot den muslimska minoriteten Rohingyas.

Khair-ul-Amin ordförande i ERC, Ilaria Cimino från Society for Threatened People, och Mohamed Ibrahim från ERC

Khair-ul-Amin ordförande i ERC, Ilaria Cimino från Society for Threatened People, och Mohamed Ibrahim från ERC Foto: Bella Frank

Allmänna val ska hållas i Burma 2015 och efter NLD:s och Aung Sun Suu Kyis framgångar ser regeringen med president Thein Sein i ledningen en möjlighet att hålla sig kvar vid makten genom att utmåla sig som det buddhistiska majoritetssamhällets räddare och förkämpar, och använder Rohingyas som måltavlor för att göra detta . Det anser Khair-ul-Amin som inte heller ser något hopp i Aung San Suu Kyi:
– Oppositionsledaren ger oss heller något stöd för hon planerar samma sak, hon fördömer inte grymheterna som begås mot Rohingyas eftersom hon är rädd för att förlora stöd från den buddhistiska majoriteten.

I en uppmärksammad intervju med BBC den 24 oktober vägrade Aung Sun Suu Kyi att ta avstånd från våldet mot muslimer utan talade bara om rädsla som finns hos bägge grupper. Khair-ul-Amin vädjar nu om hjälp:
– Vi kan inte stoppa den etniska rensningen utan ert stöd, vi behöver er hjälp att sätta press på de europeiska regeringarna så att inte Rohingyas utplånas.

Författaren och journalisten Benedict Rogers som också är medlem i organisationen Christian Solidarity Worldwide satte misären och våldet mot Rohingyas i en större kontext, i vilken klimatet i Burma är intolerant mot minoriteter, och där även många kristna drabbats, och kyrkor bränts. Men Rohingyas situation är särskilt utsatt, och han pekade också på att Rohingyas medborgarskap drogs tillbaka i en lag från 1982, vilket innebär att de i dag formellt är statslösa.

– Jag har träffat munkar som deltog i upproret 1988 [mot militärjuntan], det är hemslkt att se att vissa munkar har förespråkat våld och till och med deltagit i det, sade Benedict Rogers.

Text och bild: Bella Frank

Läs mer
Amnesty Press på MR-dagarna

MR-DAGARNA: Verkligheten bakom det orangea pensionskuvertet (16 november)

MR-DAGARNA: Justine Ijeomah fick årets Per Anger-pris (15 november)

Läs också

Arakan – Burmas nya krishärd (Amnesty Press nummer 5/2012)

De bortglömda flyktingarna från Burma (Amnesty Press 9 juni 2010)

reportage | 2013-11-16
Av: Bella Frank