Terror från säkerhetstyrkorna

I en rapport som Human Rights Watch publicerade tidigare i veckan framkommer att säkerhetspolisen i Guinea har dödat, trakasserat och rånat invånare som deltog i demonstrationer i samband med generalstrejken runt om i landet. Säkerhetstyrkorna, vars uppgift är att skydda befolkningen har istället utgjort ett hot mot människorna i Guinea.

I samband med protester under januari och februari månad dödades minst 129 personer i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkorna. Mer än 1 700 skadades varav hundratals fick skottskador. Det var i mitten av januari som fackföreningsrörelsen i Guinea utlyste strejk för att protestera mot korruption, dåligt ledarskap och försämringen av landets ekonomi. Strejken lamslog stora delar av de ekonomiska sektorerna, bland annat den viktiga gruvsektorn som bidrar till stora delar av statsinkomsten. Detta var den tredje nationella strejken på mindre än ett år i landet.

  • Övervåld, ibland med dödligt utfall, mot demonstranter är ett återkommande problem i Guinea. Detta kan fortsätta på grund av den enkla anledningen att myndigheterna väldigt sällan utreder och straffar de skyldiga, sade Peter Takirambudde, chef för Human Rights Watchs Afrikaavdelning.

Human Rights Watch var på plats i Guinea och bevittnade händelserna och intervjuade 115 personer som föll offer för säkerhetsstyrkornas övervåld. Enligt ögonvittnen sköt man rakt mot samlingar av obeväpnade demonstranter och fortsatte att skjuta mot de som försökte komma undan.
- Vi fick panik och försökte fly. Min vän försökte klättra över en mur till en kyrkogård i närheten men han blev skjuten i axeln och föll. När han försökte klättra upp igen blev han skjuten en gång till, den här gången i ryggen, sade en av demonstranterna som var med under vad som var tänkt att bli en fredlig demonstration i Conakry den 22 januari.

Human Rights Watch menar att säkerhetstyrkornas agerande under strejken verkade vara organiserade operationer. De misshandlade, rånade, hotade och grep representanter från fackföreningsrörelsen, journalister och ledare från andra frivilliga organisationer. De bröt sig in och förstörde fackföreningskontor och en av Guineas privata radiostationer.

I början på februari utsåg presidenten Lansana Conté sin nära medarbetare Eugène Camara till ny premiärminister. Detta ledde till nya omfattande protester vilket bidrog till att presidenten utlyste undantagstillstånd i landet. I samband med undantagstillståndet begick militären flera övergrepp mot befolkningen när de letade igenom bostäder efter vapen. De mördade, våldtog och rånade oskyldiga människor.

Den sex veckor långa krisen fick äntligen ett slut i samband med att presidenten ersatte Camara med kompromisslösningen Lansana Kouyaté efter förhandlingar med fackföreningsrörelsen. Human Rights Watch uppmanar nu myndigheterna i Guinea att genomföra en grundlig och oberoende utredning kring säkerhetsstyrkornas agerande under strejken.

Läs rapporten: Dying for Change: Brutality and repression by Guinean forces in response to an nationwide strike.


Human Rights Watch