Ny premiärminister utsedd

Situationen i Guinea har stabiliserats efter det kaos och våldsamheter som präglat landet de två senaste månaderna. President Lansana Conte har efter fackliga påtryckningar utsett Lansana Kouyate, en före detta FN-diplomat, till ny premiärminister. Han var en av fyra kandidater till posten som gemensamt föreslagits av landets fackföreningrörelser och frivilligorganisationer, rapporterar AFP.

Efter att presidenten beslutat att tillsätta en ny premiärminister avbröt landets fackföreningsrörelser den generalstrejk som pågått sedan den 10 januari. En av fackföreningsrörelsens förhandlare, Ibrahima Fofana, meddelande att strejken avslutades officiellt vid midnatt på söndagen men att måndagen skulle vara en minnesdag för de som dog i det strejkrelaterade våldet. Vardagen har så smått börjar återgå till det normala i landet då de flesta återgick till arbetet under tisdagen

Lansana Kouyates uppgift är att lösa Guineas stora ekonomiska och sociala problem som är bakgrunden till de oroligheter och den politiska kris som skakat landet.
- Jag tror att vi kommer kunna tackla utmaningen för fred, försoning och förändring. Det är absolut nödvändigt att vi snabbt kan jobba för en framåtskridande utveckling, sade den nye premiärministern när han anlände till huvudstaden Conakry.

Oppositionen i landet har varit försiktiga med positiva uttalanden om nyutnämningen.
- Det är viktigt att fortsätta sätta press på presidenten, han brukar lägga sig i premiärministerns arbete, sade Mamadou Ba, representant för landets oppositionspartier, till AFP.

Ledare för fackföreningsrörelserna uppmanar nu säkerhetsstyrkorna att frige de aktivister och andra civila som hållits fängslade sedan sammandrabbningarna under strejken. Den internationella fackföreningsrörelsen, ITUC, vill att en utredningskommissson ska undersöka säkerhetsstyrkornas våldsamma attacker mot demonstranter under strejken och undantagstillståndet. Minst 120 personer dödades och hundratals blev skadade i våldsamheterna. Undantagstillståndet deklarerades av president Lansana Conte kort efter att han utsett sin nära medarbetare Eugene Camara till premiärminister den 9 februari. Detta orsakade fortsatta protester och oroligheter i landet. Eugene Camara har nu blivit tilldelad en annan tjänst.

Läs mer: ITUC


AFP