Forsatt oro riskerar att leda till inbördeskrig

Det internationella samfundet måste sätta press på förändring i Guinea, annars riskerar situationen i landet att blossa upp i storskaligt inbördeskrig som också hotar att spridas till grannländerna, menar tankesmedjan International Crisis Group.

I en rapport som International Crisis Group släppte tidigare i veckan kritiseras president Lansana Conte för att ha utlyst undantagstillstånd och infört utegångsförbud för landets 9,4 miljoner invånare. Efter att Conte brutit en överenskommelse med fackföreningsrörelsen och utnämnt sin nära medarbetare Eugene Camara till premiärminister uppstod nya oroligheter i landet.

-Valet av Camara var ett tragiskt misstag som uppfattades som en provokation. Detta ledde till upplopp och nya våldsamma sammandrabbningar, säger Gilles Yabi från International Crisis Group.

Trots utegångsförbudet sköts ytterligare en person till döds av säkerhetstyrkorna på torsdagen. Istället för att lugna situationen riskerar utegångsförbudet att förvärra läget i landet vars konsekvenser kan komma att bli katastrofala. Om krisen inte kan lösas inom snar framtid hotas även säkerheten i Guineas grannländer. Sierra Leone har redan i förebyggande syfte förstärkt sina säkerhetsstyrkor mot gränsen till Guinea.

Både International Crisis Group och den Afrikanska unionen manar nu till förhandlingar för att lösa krisen. Efter beslutet om undantagstillstånd på måndagen har fackföreningsledare och representanter för regeringen haft ett kort första möte, rapporterar AFP. Diskussionerna väntas fortsätta imorgon, lördag, då även ledare för militären, religiösa grupper samt affärsledare ska delta. En representant för fackföreningsrörelsen säger till BBC att man hoppas kunna häva undantagstillståndet i förhandlingar med militären.

Läs mer :
Undantagstillståndet får inte hota de mänskliga rättigheterna


ICG