30 sköts ihjäl – AU fördömer

Krisen i Guinea har dramatiskt trappats upp när strejken nu går in på sin fjortonde dag. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att tusentals människor på tisdagen gick ut på gatorna i huvudstaden Conakry och andra städer för att kräva att landets president Lansana Conte avgår. Conte har styrt landet sedan 1984 då han tog makten i en militärkupp.

På måndagen sköts 23 demonstranter ihjäl av säkerhetsstyrkorna. En läkare på Donka-sjukhuset i Conakry sade till AFP att sju personer som skottskadades på måndagen hade avlidit under natten till tisdagen. Totalt har nu 40 personer dödats sedan strejken inleddes den 10 januari.

Vid lunchtid på tisdagen hade inga rapporter kommit om ny blodsutgjutelse enligt AFP. I huvudstaden låg säkerhetsstyrkorna i högsta beredskap och stadskärnan, där militären har sin viktigaste bas och där presidentpalatset finns, var avspärrat. Enligt AFP uppgav telefonintervjuade invånare i städerna Dabola och Kundara att åtskilliga tusen demonstranter gått ut på gatorna utan att polisen ingrep. Majoriteten av demonstranterna uppges vara kvinnor.

Måndagens våld var utan motstycke i Guinea, rapporterar FN:s nyhetsbyrå IRIN. Våldsamma sammanstötningar mellan armésoldater och demonstranter förekom i en rad av de fattiga förorterna runt Conakry.
I centrala Conakry tågade enligt BBC 30 000 människor mot parlamentet.
I staden Kankan, i östra delen av landet, uppgavs 20 000 personer ha inlett demonstrationer på måndagsmorgonen. Armén svarade med att öppna eld mot de obeväpnade demonstranterna.
– Det var enorma folkmassor, berättade en invånare i Kankan för IRIN. Andra dagar har det varit gäng som gått ut på gatorna men nu var det normala familjer, kvinnor, tonåringar och familjeöverhuvuden som marscherade.
I Kissidougou jagade soldater obeväpnade demonstranter och sköt in i folkmassor.

Vid 22-tiden på måndagskvällen greps fackliga ledare och fördes till ett möte med president Conte. De släpptes senare och Rabiatou Serah Diallo, generalsekreterare i CNTG, sade till AFP att hon inte har stängt dörren för förhandlingar.
Enligt AFP kom dock Amadou Diallo, vice generalsekreterare i CNTG, med andra bud när han uteslöt fortsatta förhandlingar efter måndagens våld.

Enligt IRIN kom en militärstyrka under ledning av presidentens son, kapten Ousmane Conte, på måndagen till högkvarteren för CNTG och den andra fackliga centralorganisationen USTG och plundrade kontoren.
Förra veckan hävdade fackets ledare att president Conte hotat att mörda dem.

Afrikanska unionen har nu uttryckt sin oro över situationen i Guinea och på måndagen fördömde AU-kommissionens chef Alpha Oumar Konare våldet och manade till ett slut på ”repressionen” mot demonstranter ”som har lett till åtskilliga dödsfall och gripandet av många andra”.

Krisen i Guinea har nu också fått en internationell dimension. IRIN rapporterar att omkring 120 soldater från en elitstyrka i grannlandet Guinea-Bissau har gått över gränsen till Guinea för att stödja armén. Elistyrkan som kallas Aguentas, överlevarna på portugisiska, har fått utbildning i Conakry. Enligt IRIN uppgav militära analytiker i Bissau att styrkan användes för att slå ner ett uppror 1998 mot Guinea-Bissaus president Joao Bernardo Vieira.

1996 slöts ett avtal mellan Guinea och Guinea-Bissau om militärt samarbete.
– Vieira ger nu hjälp till Lansana precis som Lansana hjälpte honom 1996 och 1998, sade en diplomatisk källa i Bissau till IRIN.
1999 flydde Vieira till Guinea efter att en militärjunta hade tagit makten i Guinea-Bissau. Han återvände 2005 och vann då ett val som betraktades som fritt och rättvist av EU:s observatörer.


AFP