Rebeller anföll - 10 fredssoldater dödade

Afrikanska unionen, AU, inledde på måndagen en undersökning av helgens attack mot AU:s bas i Haskanita i södra Darfur då 10 fredsbevarande soldater dödades. Attacken mot AU-styrkan var utan motstycke och misstänks ha utförts av rebellsoldater från SLA-Unity, en av de många rebellgrupperna i Darfur.
- Vi kommer att offentliggöra resultatet av undersökningen och de som utförde attacken kommer att straffas, sade Noureddine Mezni, språkrör för AMIS, Afrikanska unionens mission i Sudan, till nyhetsbyrån AFP.
Han beskrev hur AU-styrkan nu är i ett tillstånd av chock.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde enligt BBC i kraftfulla ordalag attacken mot AU-lägret och kallade den ”upprörande”. AU-styrkan består av cirka 7 000 soldater, som sedan 2004 övervakar en vapenvila som bara finns på pappret. Styrkan har ett begränsat uppdrag och brukar beskrivas som undermåligt utrustad.

På lördagskvällen, strax efter solnedgången, rapporteras beväpnade män ha anlänt i 30 fordon till basen där omkring 150 AU-soldater fanns. Middagen efter en fastedag under Ramadan hade just avslutats. Enligt företrädare för AU lyckades fredsstyrkan till en början slå tillbaka angriparna.
Rebellstyrkan ska enligt nyhetsbyrån AP ha bestått av cirka 1 000 soldater som hade tillgång till pansarvagnar och RPGs, vilket tyder på att rebellerna är tyngre beväpnade än vad som tidigare varit känt.

  • Vi stred i timmar men när vi fick slut på ammunitionen gömde vi oss i detta dike, berättade en AU-soldat från Nigeria för AP:s korrespondent.
    Rebellerna beslagtog mängder av ammunition och plundrade AU-styrkans pansarbilar och jeepar.
    På söndagsmorgonen anlände sudanesiska arméstyrkor och drev ut rebellerna från lägret. Då hade tio personer i AU-styrkan dödats; sju soldater från Nigeria, två militärobservatörer från Botswana och Mali samt en polis från Senegal. Ytterligare sju personer sårades.
  • Det kanske inte är politiskt korrekt att säga det men regerinsstyrkorna räddade oss, sade en AU-officer som ville vara anonym till AP.

AP:s korrespondent beskrev situationen i AU-lägret som kaotisk på söndagskvällen. Det brann fortfarande i lägret och överlevande AU-soldater flögs ut med helikopter medan sudanesiska styrkor hade intagit stridspositioner. 40 personer ur AU-styrkan saknades på söndagen men 17 av dessa återfanns senare. På måndagen letade man efter 23 fredsbevarare som förmodas vandra omkring i området.
- Vi tror inte att de har tagits som gisslan, sade en AU-officer som inte ville uppge sitt namn.
En räddningsoperation pågår i området för att hitta de saknade soldaterna och poliserna.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för anfallet men enligt Reuters skyllde JEM, rörelsen för rättvisa och jämlikhet, på regeringen.
- JEM hade dragit tillbaka sina trupper från Haskanita för fyra dagar sedan, sade Abdel Aziz el-Nur Ashr, JEM:s befälhavare i området, till Reuters.
De senaste två veckorna ska regeringsstyrkor med stöd av janjawid-milis ha genomfört en militär offensiv runt Haskanita, rapporterar AP. JEM har ingått en allians med SLA-Unity, en av fraktionerna inom SLA, Sudans befrielsearmé, som 2003 inledde upproret i Darfur. Enligt nyhetsbyråerna utpekas SLA-Unity för att ha legat bakom attacken mot AU-lägret.
De förnekade dock att de var ansvariga. Nyhetsbyrån Reuters uppgav på måndagskvällen att andra rebelledare hävdade att fordon som stulits vid attacken mot AU-basen fanns hos en befälhavare inom SLA-Unity och en utbrytargrupp ur JEM som leds av Abu Garda.

I maj 2006 undertecknades ett fredsavtal i Nigerias huvudstad Abuja som enligt förhoppningarna då skulle ge fred i Darfur. Men det var bara Minni Minnawis fraktion av SLA som skrev på avtalet. JEM och Abdel Wahid Mohammed el-Nur, grundare av SLA, vägrade skriva på. Enligt BBC finns idag cirka 13 olika väpnade rebellgrupper i Darfur.

Sedan FN:s säkerhetsråd den 31 juli beslöt att en så kallad hybridstyrka ska placeras i Darfur har hoppet om fred ökat. Med 26 000 soldater och poliser från FN och AU ska den fredsbevarande styrkan bli den största i världen. Sverige har lovat att bidra med soldater men huvuddelen av styrkan ska komma från afrikanska länder. Helgens attack förmodas ha haft som syfte att avskräcka länder att skicka soldater till Darfur.
Senegal, som har lovat att tredubbla sin nuvarande styrka på 550 soldater, meddelade på måndagen att landet kan komma att dra sig ur Darfur om inte säkerhetsförhållandena för styrkan garanteras.
Senegals president Abdoulaye Wade sade på måndagen enligt Reuters att han har beordrat en undersökning av attacken.
- Om de dog på grund av att de inte hade vapen att försvara sig med så kommer jag att dra tillbaka alla sengaleser, sade Wade. Jag kommer inte skicka iväg folk för att de ska slaktas.
Nigeria, som förlorade sju soldater i attacken och som ska leda den nya styrkan, meddelade enligt AP att landet nu kanske måste ompröva sitt åtagande.

Helgens attack i Haskanita kan alltså innebära ett allvarligt hinder för den kommande fredsbevarande operationen. Under de senaste tre åren har omkring 40 personer i AU-styrkan dödats vid bakhåll och överfall. Men detta var första gången som ett storskaligt anfall riktades mot en av styrkans baser.

FN och AU har inkallat till fredskonferens i Sirte i Libyen den 26 oktober där förhoppningarna är att ett avtal om ett hållbart eld upphör ska ingås och att hybridstyrkan sedan ska börja utplaceras.

När Jan Eliasson, den förre svenske utrikesministern som nu är sändebud för FN:s generalsekreterare i Darfur, var försiktigt optimistisk när han i fredags framträdde på en presskonferens på Bokmässan i Göteborg.
- Tillsammans med Salim Salim, som är AU:s sändebud i Darfur, har jag rest runt till Tchad, Libyen, Eritrea och Egypten för att få stöd för en fredsprocess. Vi har också gjort resor till Darfur där vi bokstavligt talat rest ut i landrovers för att hitta rebellgrupper och sitta med dem under ett träd.
Förutom FN-resolutionen om en AU/FN-styrka så pekade Jan Eliasson på det möte i Arusha, Tanzania i augusti där rebelledare sammanstrålade för att diskutera en politisk lösning på konflikten.
- Men tyvärr saknades Abdel Wahid Mohammed el-Nur vid det mötet och jag har också rest till Paris, där han lever i exil, för att få med honom i fredssamtalen i Libyen, berättade Jan Eliasson. Han är inte bara grundaren av SLA/M utan också en person som fortfarande har ett mycket starkt stöd i lägren i Darfur där cirka två miljoner internflyktingar finns.

Hittills har dock försöken att få med Abdel Wahids fraktion av SLA/M varit resultatlösa och denne står fast vid kraven på att en FN/AU-styrka först ska vara på plats i Darfur innan han kan tänka sig en vapenvila.
- Han kräver också att janjawidmilisen avväpnas, att flyktingarna kan återvända hem och att kompensation betalas till offren för kriget. Sedan kan han tänka sig att utlysa eld upphör, förklarade Jan Eliasson. Vi tror att man ska börja i andra änden - först vapenvila.
I sämsta fall kan alltså fredsmötet i Sirte få samma magra resultat som fredssamtalen i Abuja 2005-2006. Några rebellgrupper skriver på ett fredsavtal medan andra fortsätter kriget. Och i det läget kommer förmodligen en rad länder att tveka om de ska skicka soldater för att bevara en fred som inte finns.

Under måndagen fortsatte fördömanden - från Vita huset till Arabförbundet - av attacken i Haskanita att strömma in. Salim Salim och Jan Eliasson uttryckte avsky och chock. På måndagen anlände också en grupp från ”De äldre” till Sudan. I gruppen ingår bland annat den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu, som i fredags besökte Bokmässan i Göteborg,
USA:s tidigare president Jimmy Carter och Graca Machel, kvinno- och barnaktivist som är gift med Nelson Mandela. Gruppen hade ett möte med Sudans president Omar Hassan al-Bashir innan de reste vidare till Darfur.

Läs mer:
Rebelledare avvisar FN:s fredsplan (Amnesty Press 5 september)

Varför händer inget i Darfur? (Amnesty Press 7 juni)


AFP