Inget fredsavtal - Var är Kony?

Rebeller, regeringsrepresentanter, FN-utsända och fredsförhandlare hade på torsdagen samlats utanför Ri-Kwangba, en liten stad på gränsen mellan Sudan och Demokratiska republiken Kongo. En plats i djungeln hade röjts undan och försetts med elektricitet och en varm buffe hade dukats upp. Totalt fanns runt 200 personer på plats, däribland många från norra Uganda.
Dussintals förväntansfulla journalister flögs in och hoppades att de skulle få bevittna undertecknandet av ett fredsavtal som skulle göra slut på ett av Afrikas mest långdragna krig, där tiotusentals människor har dödats, tusentals har kidnappats och stympats och två miljoner har drivits på flykt sedan 1987.
Men ledaren för LRA, Herrens motståndsarmé; Joseph Kony, dök aldrig upp.

Och nu finns det många frågetecken kring möjligheterna att skapa fred i norra Uganda, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
En antal lokala ledare från norra Uganda försökte på fredagen få kontakt med Kony för att rädda fredsprocessen. Men ingen vet var Kony befinner sig.

Nyheten om att Kony inte dök upp var förödande för de som hade hoppats på torsdagen som den stora fredsdagen, rapporterar den ugandiska tidningen The Monitor. 15 LRA-soldater från Konys speciella skyddsgrupp - Kontrollaltaret - strövade omkring med kalasjnikovs och walkie-talkies medan soldater från SPLA, som kontrollerar södra Sudan, övervakade säkerheten. Joseph Kony rapporterades ha lämnat Centralafrikanska republiken, där han numera uppehåller sig, men det var oklart hur nära Ri-Kwangba han befann sig.

Den ugandiska regeringens förhandlare, Ruhakana Rugunda, tonade ner frågan om Konys frånvaro:
- Vi vill ha en fred i norra Uganda som håller och den processen ska inte spåra ur på grund av tidsschemat.
På fredagsförmiddagen rapporterade BBC att den ugandiska regeringens representanter nu åkt hem till Uganda.

LRA-ledaren Joseph Kony rapporteras vilja ha klarhet i två rättsliga frågor i fredsavtalet. Den ena handlar om Mato Oput, den traditionella formen av rättsskipning bland acholi-folket i norra Uganda. Det är en form av medling där förövaren ber offentligt om ursäkt och betalar en bötesumma - ofta boskap - som bestäms av byäldste. Den andra frågan gäller den avdelning i det ugandiska rättsväsendet som ska ta upp allvarliga brott som har begåtts under 20 år av inbördeskrig.

David Matsanga, LRA:s fredsförhandlare, meddelade att han nu avgår och att han inte hade pratat med Kony på fyra dagar. Matsanga har tidigare skrivit under en rad interimsavtal för LRA:s räkning, men BBC konstaterar att det nu finns frågetecken kring värdet av olika överenskommelser.
Matsanga har levt i exil under lång tid och var under en period LRA:s språkrör i London. Han gick enligt nyhetsbyrån AP till hårt angrepp mot Kony och antydde att LRA-ledaren aldrig hade tänkt komma till undertecknandet.
- Kony fortsätter att ljuga för mig och påstår att han ska komma till möten, men han dyker aldrig upp, sade Matsanga.

Fredsavtalet skulle egentligen ha skrivits under den 1 april men då meddelade Kony att han hade drabbats av magsjuka och inte kunde närvara varför ceremonin sköts upp. Riak Machar, den sydsudanesiske ledaren som i södra Sudans huvudstad Juba varit värd för förhandlingarna, var ändå hoppfull och hoppades att det till sist ska bli ett undertecknande av ett avtal. Enligt den nu spruckna planen skulle Kony ha undertecknat i Ri-Kwangba på torsdagen och sedan skulle Ugandas president Yoweri Museveni flyga till Juba för att skriva på samma avtal.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har väckt åtal mot fem ledare inom LRA för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Två av dem har senare dödats i strid. Men ICC:s åtal mot Kony, Okot Odhiambo och Dominic Ongwen ligger fast, förklarade ICC på torsdagen. Enligt International Herald Tribune har dock domare i Haag börjat se över åtalen och skickade nyligen ett brev till Ugandas regering med frågor om landets domstolssystem och dess möjligheter att åtala Kony.

Vapenvila råder sedan 2006 mellan LRA och den ugandiska armén. Avtalet om vapenvila löper ut nästa vecka och med hela fredsprocessen i gungning finns nu en rädsla för att norra Uganda återigen ska bli en krigsskådeplats.

Amnesty är en av de organisationer som kräver att ICC:s åtal ska ligga fast. Human Rights Watch har däremot varit försiktigt positivt till att ugandiska domstolar tar hand om processer mot LRA-ledare.

Senaste nytt från ICC

Fredsavtal undertecknat (Amnesty Press 25 februari)

Human Rights Watch om rättvisa efter kriget

Amnesty kräver att LRA-ledarna utlämnas till ICC

Hem till byn Amio (reportage i Amnesty Press nr 5/2007)


Reuters