Fredsavtal undertecknat

Ugandas regering och Herrens motståndsarmé, LRA, kom i lördags överens om att införa permanent vapenvila. Moçambiques förre president, Joachim Chissano, som var med och förhandlade, beskrev händelsen som ett slut på det 20 år långa kriget. Ledarna från regeringen och från LRA skrev under ett fredsavtal efter förhandlingar som pågått i södra Sudan i över ett och ett halvt år. Men oroligheterna i landet fortsätter och regeringen anklagade på måndagen LRA för ännu en attack mot civila, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt avtalet ska LRA:s soldater stanna i ett läger på gränsen mellan Sudan och Demokratiska republiken Kongo i väntan på att beslut om hur upplösningen av rebellarmén ska ske. Ugandas militär säger sig ha ögonvittnen som sett hur soldater från LRA tagit sig till grannlandet Centralafrikanska republiken och dödat åtskilliga personer under en attack i den lilla staden Ezo. LRA förnekar inblandning i händelserna och kräver bevis.

LRA och regeringen beslöt också tidigare i förra veckan att en speciell avdelning i Högsta Domstolen ska inrättas för de krigsförbrytarrättegångar som ska hållas efter kriget. ICC, Internationella brottmålsdomstolen, har tidigare väckt åtal mot LRA-ledare, men nu vill Uganda själv hålla eventuella rättegångar. Detta har tagits emot på olika sätt av omvärlden, konstaterar den ugandiska tidningen New Vision. Amnesty insisterar att Joseph Kony, LRA:s ledare, och andra ledande medlemmar i rebellgruppen borde ställas inför rätta i ICC.
- Det är inte acceptabelt att den ugandiska regeringen och LRA gör upp sinsemellan och kringgår internationell lag, säger Christopher Kieth Hall, juridisk rådgivare på Amnestys projekt för internationell rättvisa.
Human Rights Watch i USA välkomnade dock beslutet som ”ett stort steg mot fred och rättvisa för Uganda”.
Regeringen har gett LRA till den 28 februari att lägga ner vapnen. Därefter ska rebellarmén upplösas och soldaterna flyttas över till regeringsarmén, rapporterar BBC.

Läs mer

ICC:s arresteringsorder kan inte förhandlas bort (Pressnotis från Amnesty 19 februari)

Human rights watch välkomnar uppgörelsen mellan LRA och regeringen
(19 februari)


Reuters