Ännu inga rebeller i huvudstaden

Oron växer i Tchad för att rebellrörelsen Nationella alliansen ska anfalla huvudstaden N'Djamena. I februari genomfördes ett överraskande anfall där rebellerna nådde ända fram till presidentpalatset men president Idriss Deby lyckades behålla makten.

I lördags hävdade rebelledaren Adelaide Abound MacKaye att hans styrkor redan på söndagen skulle inta huvudstaden, men nyhetsbyrån IRIN rapporterade på tisdagen att affärer i N'Djamena var öppna som vanligt och att inga tecken tydde på ett nära förestående anfall.

Däremot har rebellstyrkor varit synliga i östra Tchad och har intagit flera städer. På tisdagen hävdade den tchadiska regeringen att rebellerna får stöd av reguljära sudanesiska armésoldater som gått över gränsen. Regeringen hävdade också att sudanesiska attackhelikoptrar gått till anfall mot tchadiska positioner 100 mil öster om N'Djamena.

FN:s flyktingorgan UNHCR meddelade på tisdagen att man tills vidare ställer in sitt arbete i östra Tchad på grund av det osäkra läget. I området finns över 500 000 flyktingar, både flyktingar från Darfur och Centralafrikanska republiken liksom tchadiska internflyktingar.

President Deby har anklagat EUFOR, den EU-styrka där svenska soldater ingår, för att stödja rebellerna. I ett tal till nationen gick Deby på måndagen till hårt angrepp mot det internationella samfundet som anklagades för att inte stödja landet. Både FN:s generalsekreterare, FN:s säkerhetsråd och Afrikanska unionen har dock fördömt de nya framryckningarna av rebellerna.
Förhållandet mellan Sudan och Tchad är mycket kyligt, trots att ett ”historiskt” fredsavtal ingick i mars.

Många bedömare anser att konflikterna i Darfur och Tchad har drag av krig genom ombud. Sudan stödjer rebellrörelserna i Tchad och Tchad ger stöd till rebeller i Darfur. När en av Darfurs rebellrörelser, JEM (Rörelsen för rättvisa och jämlikhet) i maj anföll Sudans huvudstad Khartoum bröt Sudan de diplomatiska förbindelserna med Tchad. Enligt nyhetsbyrån AP dödades omkring 200 personer vid anfallet som kom som en chock för de sudanesiska myndigheterna.

I måndags förklarade Sudans justitieminister Abdel Basset Sabdarat att åtal ska väckas för ”terrorism” för de personer som deltog i anfallet. Rättegångar ska enligt honom inledas denna vecka. Det är osäkert hur många som greps men Human Rights Watch har uppgett att minst 100 personer har fängslats. Terroristrelaterade brott kan leda till dödsstraff i Sudan.

En annan rebellgrupp i Darfur, SLA-Unity, uppger att 23 av dess medlemmar gripits efter JEM:s anfall mot huvudstaden. Majhoub Hussein, som intervjuades i telefon från London av AP, sade att hans grupp nu samordnar sitt arbete med JEM för att störta regeringen i Sudan.
- Vi kommer möta rättegångarna med motåtgärder, hotade Majhoub Hussein. Det kan bli mord eller likvideringar av regeringsföreträdare - både politiker och folk från säkerhetsstyrkorna.
Han hotade också med att ledarna inom det styrande partiet NCP, inklusive landets president kan bli måltavla för SLA-Unitys hämndaktioner.

Läs mer

Tchad: Rebeller till offensiv i öster (Amnesty Press 5 april)

Sudan: Fortsatta gatustrider i Khartoum (Amnesty Press 12 maj )


IRIN