EU rullar ut röda mattan för Turkmenistans diktator

På onsdagen röstade EU-parlamentet ja till att normalisera relationerna med Turkmenistan. Därmed bröts ett dödläge mellan EU och det centralasiatiska landet, rapporterar EUobserver.com.
1998 begärde EU att parlamentet skulle säga ja till ett handelsavtal med Turkmenistan. Då sade parlamentet att man ville se meningsfulla reformer när det gäller mänskliga rättigheter innan man godkände ett avtal.

Några sådana reformer har det inte blivit, även om Saparmurat Niyazov - som 1999 gjorde sig själv till president på livstid - avled i december 2006. Niyazov byggde upp en personkult kring sig själv och sin familj som fick bisarra inslag. Han beordrade medborgarna att kalla honom turkmenbashi, alla turkmeners fader, döpte om månader i kalendern efter sig själv och modern och satsade på storslagna projekt som en sjö mitt i öknen och en vintersportort i snöfria berg. Ledarens bok ”Ruhnama” var obligatorisk i skolorna.

Fängelserna fylldes av religiösa och politiska fångar och rapporter om tortyr var vanligt förekommande.

Efter att Kurbanguly Berdymuchamedov tillträdde som president i februari 2007 har vissa förbättringar noterats då tusentals fångar har frigivits och det har diskuterats om flerpartisystem ska införas i landet. Internetkaféer som tidigare var helt förbjudna har öppnat i landet. Kurbanguly Berdymuchamedov håller dock fortfarande ett hårt grepp över landet.

459 ledamöter i Europaparlamentet, de flesta från de konservativa, liberala och socialistiska grupperna, röstade ja till handelsavtalet medan 160, de flesta från gröna och vänstergrupperna, röstade nej.
Charlie McCreevy, kommissionär som normalt ansvarar för regleringen av försäkringsbolag och postservice, lovade att ”EU-kommissionen seriöst kommer överväga” att suspendera avtalet om parlamentet i framtiden skulle ändra sig, rapporterar EUobserver.
- Någon gång i livet måste man lita på folk, sade den tyske konservative ledamoten Daniel Caspary.
Christiane Hohmann, språkrör för kommissionen, sade dock att löftet är ”vad det säger”:
- Att ”överväga” innebär inte att parlamentet har en vetorätt.

Veronika Szentr Goldston, analytiker på Human Rights Watch, var kritisk mot beslutet och menade att EU:s medlemsstater och kommissionen har ansträngt sig för att få bort motståndet inom parlamentet utan att ställa några villkor i avtalet med Turkmenistan:
- Nu måste de sätta press på regeringen i Asjchabad.

Den svenske EU-parlamentarikern Jens Holm (V) var en av de ledamöter som röstade nej.
– Jag anser att EU godkänner avtalet bara för att Turkmenistan har stora tillgångar på olja och naturgas, säger Jens Holm i ett pressmeddelande. Situationen i landet är fortfarande mycket allvarlig och det är skandalöst att EU-parlamentet inte ens klarar att hålla fast i de minikrav på demokrati och mänskliga rättigheter som uppställdes 2008.

Bakom EU:s intresse för normalisering av relationerna med Turkmenistan finns intresset för landets stora tillgångar av naturgas. Den 8 maj kommer röda mattan rullas ut i Prag för Kurbanguly Berdymuchamedov, rapporterar EUobserver. Då kommer ett toppmöte om energifrågor hållas och den turkmeniske presidenten kommer få chansen att bli fotograferad med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Javier Solana, EU:s utrikeschef. Inom EU hoppas man på en gasledning från Centralasien som via Kaukasus och Turkiet ska nå sydöstra Europa. Därmed skulle man slippa ledningar genom Ryssland, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty.

För några dagar sedan lyckades den tyska energijätten RWE (Rheinisch-Westfaelische Elektrizitaetswerk) skriva ett avtal med Turkmenistan om utvinning av naturgas i Kaspiska havet.

Avtalet var det första ett västeuropeiskt företag inom energisektorn har slutit med Turkmenistan och kom sedan förhållandet mellan Ryssland och Turkmenistan försämrats efter en explosion i en gasledning, där de bägge länderna ger varandra skulden.

Ulf B Andersson

23 april 2009

Läs mer:
Gemensamt uttalande från Amnesty och HRW om EU:s beslut:
EU: Use Trade Pact to Improve Rights in Turkmenistan

Turkmenistan fails to keep human rights promises (Amnesty 12 februari 2009)

Presidentval 11 februari – dissident ”försvunnen” (Amnesty Press 27 december 2006)

”Alla turkmeners fader” har dött (Amnesty Press 21 december 2006)

Mordet på fängslad journalist fördöms (Amnesty Press 20 september 2006)

Regeringskritiker släppt från mentalsjukhus (Amnesty Press 18 april 2006)

Ulf B Andersson
Amnesty Press