Mordet på fängslad journalist fördöms

Den turkmeniska journalisten och människorättsförsvararen Ogulsapar Muradova har avlidit i fängelse. Turkmeniska myndigheter meddelade hennes familj den 14 september, däremot är det fortfarande oklart när hon dog. Familjen rapporterar att hon hade märken på nacken och ett stort sår i pannan. Säkerhetstjänsten hävdar att Muradova dött av naturliga orsaker. Människorättsorganisationer världen över ifrågasätter denna förklaring och kräver en ordentlig utredning av dödsfallet.
- Det råder ingen tvekan om att Olga Muradova blev mördad för att hon var journalist för Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) _**och före detta människorättsaktivist. Vi har all anledning att tro att hon dog till följd av tortyr, säger Tajigul Begdemova från människorättsorganisationen Turkmenistan Helsinki Foundation (THF) till RFE/RL.

Olgulsapar Muradova greps i mitten av juni tillsammans med Annarkurban Amanklychev och Sapardurdy Khadzhiev. Enligt Amnesty tyder allt på att de blivit arresterade för sitt samröre med den Bulgarienbaserade människorättsorganisationen THF, som rapporterar om kränkningar av mänskliga rättigheter i Turkmenistan.

De tre anklagades först för regeringsfientlig verksamhet, men i augusti när de ställdes inför rätta och fälldes, var det istället för olaga vapeninnehav. Tajigul Begdemova berättade i augusti för Amnesty att man i häktet försökt tvinga de anklagade att "erkänna".

Den rättegång som sedan hölls var rättsvidrig. Försvarsadvokaterna fick inte tillgång till åtalets innehåll innan rättegångens början. Vare sig de åtalades familjer eller internationella observatörer fick tillträde till rättsalen. Processen var över på mindre än två timmar. Ogulsapar Muradova dömdes till sex års fängelse, och de andra två till sju års fängelse. Under hela sin tid i fångenskap har de hållits helt isolerade från omvärlden.

Turkmenistan är en av världens mest stängda och repressiva nationer. På _**Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex från 2005 hamnade landet på plats 165 av 167. Kränkningar av såväl politiska som religiösa och sociala rättigheter är vanliga. Regeringskritiker, människorättsförsvarare och religiösa minoriteter utsätts systematiskt för trakasserier och godtyckliga arresteringar, som ofta åtföljs av orättvisa rättegångar med fängelsestraff som påföljd. Tortyr är inte ovanligt.

Det har också rapporterats om fall där aktivister tvångsintagits på psykiatriska institutioner. Många tvingas i exil. Dessutom tror man tusentals turkmener finns på en "svart lista" som gör det omöjligt för dem att lämna landet. Arresteringen av de tre människorättsförvararna i juni är en del i denna förföljelse av oliktänkande. Efter Muradovas dödsfall oroar sig nu flera människorättsorganisationer för Annarkurban Amanklychevs och Sapardurdy Khadzhievs säkerhet.

Reportrar utan gränser uppmanar världsamfundet att avkräva de turkmeniska myndigheterna en förklaring. Den 15 september utförde organisationen en protestmanifestation utanför turkmeniska ambassaden i Paris. Ett 30-tal journalister trängde sig in på ambassaden och krävde att få träffa ambassadören, det är dock oklart huruvida ambassadören träffade någon av demonstranterna eller ej.

Läs mer: Amnesty om Ogulsapar Muradovas död


Radio Free Europe (RFE/RL)