Presidentval 11 februari – dissident ”försvunnen”

De 2 500 medlemmarna i Turkmenistans folkförsamling, landets högsta beslutande organ, beslöt på annandagen enhälligt att presidentval ska hållas den 11 februari. Församlingen godkände att den tillförordnade statschefen Kurbangulij Berdymuchamedov får ställa upp som kandidat och fem andra kandidater godkändes också.
– Låt oss hålla val 11 februari, sade valkommissionens ordförande Murat Garrijev vid mötet.
Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty lovade Garrijev att valet ska hålla högsta standard.

Den 21 december avled Saparmurat Nijazov efter att ha styrt Turkmenistan sedan han 1985 blev förstesekreterare i kommunistpartiet i Turkmenistan.
Nijazov, som hade titeln turkmenbashi, alla turkmeners fader, utsågs 1999 till president på livstid.

Den 24 december begravdes den man som präglat Turkmenistans politiska liv sedan Sovjetunionen upplöstes 1991, vilket ledde till att den tidigare sovjetrepubliken blev en självständig stat.
BBC rapporterade att tusentals personer kom för att ge en sista hyllning till Nijazov i presidentpalatset. Många grät öppet när de närmade sig kistan. Kistan fördes sedan av en pansarvagn till hans födelseby Kipchak utanför huvudstaden Asjchabad.
Restauranger och affärer har hållits stängda under landssorgen och nyårsfirandet under kommande helg har ställts in.

Nijazov byggde upp en personkult kring sig själv och statyer av turkmenbashi finns runt om i landet. Han skrev en bok, Ruhnama, med politiska och filosofiska tankar. Boken utgjorde hörnstenen i landets utbildningsväsende och Nijazov förklarade att regelbunden läsning av Ruhnama skulle försäkra människor en plats i himlen.

De som opponerade mot Nijazovs styre tvingades i exil eller dömdes till fängelsestraff. Enligt BBC har turkmener i opposition förklarat att de kommer att arbeta för att störta varje kommande president som inte arbetar för att genomföra reformer. De uppmanade också EU, USA länderna i det forna Sovjet att stödja arbetet för att presidentvalet ska bli demokratiskt och att internationella observatörer släpps in i landet.

Enligt BBC ska exiloppositionen ha lovat att de snart ska tillkännage en gemensam presidentkandidat i valet, men det återser att se om regimen kommer att godkänna någon utöver de sex officiella kandidaterna.
På tisdagen förklarade Förenade demokratiska oppositionen att de stödjer Nurberdi Nurmamedov som presidentkandidat. Han beskrevs som en långvarig demokratiaktivist.
Men en av de ledande inom oppositionen, förre utrikesministern Avdy Kulijev, sade till RFE/RL att Nurmamedov har ”försvunnit”:
– Vi har idag (26 december) fått besked att Nurmamedov greps den 23 december, att han har försvunnit. Men vi kan inte få reda på var han befinner sig. Ingen av hans släktingar har fått reda på var han finns.

Nurberdi Nurmamedov har tidigare suttit fängslad och har då av Amnesty betraktats som samvetsfånge.

Kurbangulij Berdymuchamedov sade vid mötet i folkförsamlingen att alla kandidater till presidentposten måste följa den väg som stakades ut av Nijazov. Han lovade också att valet ska hållas på en demokratisk grund.
Den tidigare tandläkaren Berdymuchamedov var vice premiärminister och hälsovårdsminister under Nijazov. Under hans tid sparkades 15 000 sjukvårdsanställda och ersattes med värnpliktiga. Sjukhus utanför huvudstaden stängdes 2005, vilket anses ha lett till en katastrofal hälsovårdssituation i Turkmenistan.

Enligt Turkmenistans författning tillåts inte en tillförordnad president att ställa upp i ett val till presidentposten. Enligt RFE/RL erbjöd dock folkförsamlingen en ändring i författningen. En sådan antogs också och därmed kan Berdymuchamedov ställa upp.

Det senaste presidentvalet hölls 1992. Då var Nijazov enda kandidaten och fick enligt de officiella siffrorna 99.5 procent av rösterna. Det valet ansågs inte ha varit fritt och rättvist.

Ulf B Andersson

27 december 2006

Läs mer:

Turkmenistan - många övergrepp mot mänskliga rättigheter 2006 (24 december)

Begravningen av Nijazov (bilder från RFE/RL)

Ulf B Andersson
Amnesty Press