Regeringskritiker släppt från mentalsjukhus

Den politiske dissidenten Gurbandurdy Durdykuliev från Turkmenistan släpptes den 11 april efter att i drygt två år ha suttit inspärrad på mentalsjukhus. Anledningen var att han skrivit ett brev till Turkmenistans president med en begäran om att få arrangera en demonstration mot regeringens politik, rapporterar Radio Liberty/ Radio Free Europe, RFE/RL.

Amnesty, Human Rights Watch och andra människorättsorganisationer välkomnar frigivningen av Gurbandurdy Durdykuliev. Av Amnesty betraktades han som en samvetsfånge, inspärrad enbart på grund av att han fredligt uttryckt sina åsikter, och organisationen bedrev en kampanj för att få honom fri.

Det var i början av januari 2004 som Durdykuliev skickade sitt brev till president Saparmurat Niyazov. I brevet bad Durdykuliev om tillåtelse att få hålla en två dagars demonstration på stora torget i Balkanbad i västra Turkmenistan. Han ville att demonstrationen skulle ske den 18 och 19 februari så att den sammanföll med firandet av presidentens födelsedag.

Syftet med den planerade demonstrationen var att protestera mot presidenten och den politik hans regering bedriver, samt att uppmana till reformer. Durdykuliev hade sedan tidigare kritiserat Niyazovs politik i intervjuer i RFE/RL och även öppet talat om behovet av att skapa ett politiskt oppositionsparti.

Den 10 februari 2004 kom, enligt Durdykulievs familj, medicinsk personal och säkerhetstjänstemän hem till Durdykuliev och tog honom till ett mentalsjukhus i Garashsyzlyk i östra Turkmenistan.

  • De satte mig på psyket med målet att driva mig till vansinne, sade Durdykuliev till RFE/RL efter frigivningen. De höll mig fånge bland galningar och kriminella. Där fanns de som hade skurit av sina fruars bröst eller dödat sina fruar eller sina barn. Jag hölls bland dem så att jag skulle bli galen. I två år och två månader tvingades jag vara där. Hälsokommissionen kom och bekräftade att jag inte var mentalt sjuk.

I samband med hälsokommissionens besök fick Durdykuliev höra att han var en politisk fånge. Efter detta skickade han brev från sjukhuset till ett lokalt hälsocenter, till den lokala åklagaren och till en internationell domstol för att göra dem uppmärksamma på hans fall. Men han fick inget svar. Istället förvärrades hans situation på sjukhuset. Plötsligt fick hans fru och dotter inte längre tillåtelse att besöka honom.

På eftermiddagen den 11 april i år kom personalen in till Durdykuliev och beordrade honom att packa ihop sina saker.
- De sade: ”Gör dig i ordning. Vi ska föra hem dig.” Det var allt de sade, berättade Durdykuliev .

Han sattes i en bil och personerna som följde med honom fick order om att inte stanna för mat-, dricka- eller toalettpauser. Klockan tre på natten släpptes Durdykuliev av vid sitt hus.

Till RFE/RL sade Durdykuliev att han känner sig väldigt sliten efter den svåra tiden på mentalsjukhuset, men att han redan mår bättre. Han står dock fortfarande under övervakning.

Gurbandurdy Durdykuliev planerar att stämma den turkmeniska regeringen i en internationell domstol. Han kräver fem miljoner amerikanska dollar som kompensation för psykiskt lidande och ekonomisk förlust.

Frigivningen av Durdykuliev skedde en månad efter att två RFE/RL-korrespondenter, vilka hållits fängslade i 10 dagar utan anklagelser, släpptes fria sedan internationella organisationer och västerländska regeringar utövat påtryckningar på Turkmenistans regering.


RFE/RL