En ny värld öppnas

Efter att ha tillbringat fem år i Jemen, där Arabiska våren ledde till stora protester men hoppet om en demokratisering ersattes med ett fullskaligt krig, har Tanja Holm nu utkommit med ”Jemen är bra!”. Hennes skrivglädje gör att boken öppnar dörrarna till en ny värld på Arabiska halvön.

böcker | 2015-06-06
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015
Jemen är bra!

Jemen är bra! Foto: Leopard förlag

Bok: Jemen är bra!
Författare: Tanja Holm
Förlag: Leopard förlag

Jemen är i dessa dagar inne i sin allvarligaste kris på många år. En koalition med tio länder, från Marocko i väster till Pakistan i öster, har under saudiarabisk ledning och med stöd av USA inlett en flygoffensiv, för att driva bort houthirebellerna som har tagit kontroll över större delen av västra Jemen. Iran anklagas för att ligga bakom och så riskerar Jemen att bli en ny bricka i spelet mellan det sunnitiska Saudiarabien och det shiitiska Iran med civilbefolkningen som gisslan. Lägg till detta att al-Qaida anses ha utvidgat sitt inflytande, att IS har etablerat sig och att många i södra delen av landet hoppas att återigen kunna skapa ett självständigt Sydjemen (1967-1990).

Tanja Holm anlände till Jemen år 2009 och har nu samlat sina intryck i en mycket läsvärd bok, ”Jemen är bra!” som är extremt vältajmad som bakgrund till den aktuella dramatiken. Det är en bok som spänner över allt från Jemens historia, kryddad med anekdotiska berättelser, till starka personliga berättelser från de många kvinnor och män hon träffar där vi påminns om att en kvinnlig skribent har tillträde till bägge världarna i ett land där könen till stor del hålls åtskilda.

Tanja Holm reser till delar av Jemen dit få utlänningar kommer, inte sällan under personliga risker, och hennes skrivglädje gör att boken öppnar dörrarna till en ny värld på Arabiska halvön. Hon lyckas ha en roll som iakttagare och när hon själv förs in i berättandet är det ofta med stor nypa självironi och distans.

Några saker tycker jag dock saknas i boken. Egyptens eget Vietnam, stödet till den republikanska sidan under 1960-talets inbördeskrig då upp till 70 000 egyptiska soldater skickades till Jemen borde ha tagits upp och en ännu djupare analys av det socialistiska Sydjemen fram till återföreningen 1990 hade varit intressant. Och att förlaget inte kostat på boken ordentliga kartor är bara att beklaga. I övrigt är det bara att tacksamt konstatera att vi denna vår har fått ett modernt standardverk om Jemen!

Ulf B Andersson

Läs också intervju med Tanja Holm i Amnesty Press nr 2/2015

böcker | 2015-06-06
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015