Ekvatorialguinea: Serietecknare fängslad utan rättegång

Fatta Pennan | 2017-11-29
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017

Ramón Esono Ebalé greps den 16 september i Ekvatorialguineas huvudstad Malabo vid ett restaurangbesök tillsammans med två spanjorer, vilka senare släpptes. Ramón har sedan dess suttit i Black Beach-fängelset. Han lever utomlands men hade återvänt hem för att förnya sitt pass.

Han är en välkänd serietecknare som den 2 november tilldelades årets pris för mod i tecknande av The Cartoonists Rights Network International. Det antas att fängslandet av tecknaren handlar om hans kritik av människorättssituationen i Ekvatorialguinea.

Skriv till
President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Palacio Presidencial
Avenida de la Libertad
Malabo
Ekvatorialguinea

Your Excellency,
Allow me to express my concern regarding Ramón Esono Ebalé, an Equatorial Guinean cartoonist and activist, who has spent over 50 days in prison without being formally charged. The Cartoonists Rights Network International has awarded him the 2017 Award for Courage in Editorial Cartooning.
I urge the authorities to immediately release Ramón Esono Ebalé, as it appears he is detained solely in relation to his peaceful activism. I also call on the authorities to ensure a safe and enabling environment for human rights defenders to work without fear of punishment, reprisal or intimidation.
Respectfully,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag vill uttrycka min oro när det gäller Ramón Esono Ebalé, en ekvatorialguineansk karikatyrtecknare och aktivist som har suttit fängslad i över 50 dagar utan att åtalas. "The Cartoonists Rights Network International" har tilldelat honom 2017 års pris för mod i redaktionellt karikatyrtecknande.

Jag uppmanar myndigheterna att omedelbart frige Ramón Esono Ebalé då det verkar som han fängslats enbart i samband med fredlig aktivism. Jag uppmanar också myndigheterna att se till att det finns en säker och tillåtande miljö för människorättsförsvarare att arbeta i utan fruktan för straff, repressalier eller hotelser.
Högaktningsfullt

UA 219/17

Fatta Pennan | 2017-11-29
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017