USA: Charles Finney begär nåd

Fatta Pennan | 2014-06-04
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014

Den 60-årige Charles Finney greps i januari 1991 sedan Sandra Sutherland, som bodde i samma bostadskomplex i Tampa i Florida, hade hittats mördad. Charles Finney dömdes för överlagt mord den 18 september 1992. Han nekade till anklagelsen och juryn var oenig men fällde honom med nio röster mot tre. Det fanns vittnesmål som gick emot åklagarens plädering och det fanns inga bindande bevis. Charles Finney har fortsatt att bedyra att han inte är skyldig till mordet.

Hans fall ska nu tas upp av benådningsmyndigheterna i Florida. Om hans ansökan om nåd avslås brukar ett datum för avrättning fastställas efter att förhandlingen är avslutad. Florida stod förra året för 20 procent av avrättningarna i USA. Hittills i år har 20 personer avrättats i USA, varav fem i Florida.
Sedan 1973 har 144 dödsdömda fångar frigivits i USA sedan de befunnits oskyldiga. 17 procent av dessa fångar hade dömts i Florida.

Skriv till
Governor Rick Scott
Office of the Governor, The Capitol
400 S. Monroe St.
Tallahassee, FL 32399-0001
USA
Email: Rick.scott@eog.myflorida.com

Dear Governor Scott,
I wish to take this opportunity to express my concerns as regards the case of Charles Finney. While I understand the seriousness of the crime and its consequences, I am concerned that the case against Charles Finney is circumstantial and indeed, in his closing arguments, even the trial prosecutor stated that, without doubt, the case was based on circumstantial evidence. Moreover, the jury was divided on the sentence.
I am also concerned that the prosecution failed to disclose certain information to the defence, and this information could have been significant for the defence to have pursued.
Consequently, to avoid a miscarriage of justice, I call for Charles Finney to be granted clemency.
Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag förstår allvaret i det brott Charles Finney har dömts för men jag vill ändå uttrycka min oro för att han dömdes enbart på indicier, vilket åklagaren medgav, och juryn var delad i sitt utslag att döma Charles Finney som skyldig. Försvaret undanhölls också information under rättegången.
Jag uppmanar er därför att bifalla hans ansökan om benådning.
Högaktningsfullt,

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 24 juni.

Fatta Pennan | 2014-06-04
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014