USA och Frankrike har ökat sin vapenexport – Saudiarabien importerar mest

Nya siffror från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, visar att vapenexporten från USA och Frankrike vuxit markant. Flödet av vapen till Mellanöstern har ökat kraftigt och Saudiarabien är världens största vapenimportör.

reportage | 2020-03-18
Av: Ida Karlsson
Hamnarbetare i Genua i Italien och Amnesty International protesterar i maj 2019 mot ett fartyg som skulle föra vapen till Saudiarabien.

Hamnarbetare i Genua i Italien och Amnesty International protesterar i maj 2019 mot ett fartyg som skulle föra vapen till Saudiarabien. Foto: MSR

USA säljer fortfarande mest vapen i världen med en andel på 36 procent, medan Ryssland är tvåa med 21 procent och Frankrike trea med 7,9 procent. De fem största vapenförsäljarna i världen – USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina – står för 76 procent av all vapenexport. Amerikanerna har ökat sin andel genom en ökad efterfrågan i Mellanöstern, främst i Saudiarabien.

– Hälften av den amerikanska vapenexporten under de senaste fem åren gick till Mellanöstern och hälften av dessa vapen gick till Saudiarabien, förklarar Pieter D. Wezeman, forskare på Sipri, som granskar den globala vapenhandeln.

Vapenimporten i Mellanöstern har ökat med 61 procent de senaste fem åren, jämfört med föregående fem år, visar Sipris senaste rapport.

Vapenöverföringarna från USA gick till totalt 96 länder.

Det har skett en kraftig ökning av USA:s och Frankrikes vapenexport de senaste fem åren medan den ryska exporten har minskat.

– Ryssland har förlorat sin dragningskraft i Indien, den största mottagaren av ryska vapen. Detta har lett till en markant nedgång för den ryska vapenexporten, säger Alexandra Kuimova, forskare på Sipri.

F-16-plan tillverkade i Texas på väg till Förenade Arabemiraten där de ska ingå i landets flygvapen.

F-16-plan tillverkade i Texas på väg till Förenade Arabemiraten där de ska ingå i landets flygvapen. Foto: David Raykovitz /Wikimedia

Även EU-ländernas försäljning har ökat de senaste fem åren och utgör 26 procent av den globala vapenexporten. Fransk vapenexport nådde sin högsta nivå sedan 1990. Enligt Sipri har den franska vapenindustrin dragit nytta av efterfrågan på vapen i Egypten, Qatar och Indien.

Sverige har under de senaste åren främst exporterat vapen till USA, Algeriet och Förenade Arabemiraten, men även stridsflygplan till Brasilien, stridslednings- och luftbevakningssystem till Pakistan och artilleripjäser till Indien.

Totalt ökade handeln med stora vapen i världen med 5,5 procent under perioden 2015-2019 jämfört med föregående mätperiod 2010-2014.

Ida Karlsson
IPS

reportage | 2020-03-18
Av: Ida Karlsson