ALMEDALEN: ”Svensk vapenexport är härmed begravd!”

Kanske var det Almedalsveckans mest uppseendeväckande evenemang när ett långt begravningståg stillsamt promenerade genom Visbys gator under den sena onsdagseftermiddagen. Kavalkaden av svartklädda människor som tonsattes av Amnestykörens stämmor väckte definitivt uppmärksamhet, vilket var syftet för manifestationen som begravde svensk vapenexport.

reportage | 2013-07-04
Av: Josefine Nilsman
Efter begravningstalet utbröt glädjescener på stranden.

Efter begravningstalet utbröt glädjescener på stranden. Foto: Annie Beckman

Sverige exporterar vapen till diktaturer och till länder där mänskliga rättigheter inte respekteras. Därmed bidrar Sverige till konflikter, brott mot mänskliga rättigheter, fattigdom och till att stärka diktaturer. Amnesty är med i ett nätverk tillsammans med Svenska kyrkan, Svenska kyrkans unga, Kristna fredsrörelsen, Svenska freds- och skiljedomsföreningen samt Internationella fredsförbundet för fred och frihet (IKFF). Dessa organisationer arbetar för att Sverige ska ändra sin vapenexport. För runt en och en halv månad sedan började de gemensamt planera för denna manifestation under Almedalsveckan.

Begravningståget som under onsdagen begravde svensk vapenexport.

Begravningståget som under onsdagen begravde svensk vapenexport. Foto: Annie Beckman

De runt 60-70 personerna som samlats var traditionellt klädda för en begravning. Svart kostym eller mörk klänning bars av de allra flesta och i många fall hade klädseln det lilla extra. Hattar med flor och långa svarta handskar syntes i skaran, liksom att var och varannan i begravningståget bar solglasögon vilket gav ett än mer uppseendeväckande intryck. Amnestykörens sång togs snabbt upp av flera andra i begravningståget som sjöng hela vägen genom Visby och ned till stranden.

Begravningståget promenerade genom Visby och fortsatte ned till havet.

Begravningståget promenerade genom Visby och fortsatte ned till havet. Foto: Annie Beckman

Allra först i begravningståget bars en krans gjord av cykeldäck där det förklarades att svensk vapenexport nu ska vila i fred. De förbipasserande som missade budskapet på kransen såg i många fall ut som frågetecken. Begravningståget möttes av frågande blickar och många nyfikna följde efter för att se vad som skulle hända därnäst.
– Varför, varför, varför, ropade en kvinna frågande.

När begravningståget nådde havet grupperarde gruppen om sig från att gå två och två till en och en i en lång rad tills de möttes upp i en halvcirkel längs strandkanten. Sofia Walan, generalsekreterare på Kristna freds höll begravningstalet.

Susanna Warhammar och Felicitas  Bergström har genom begravningståget satt svensk vapenexport i fokus under Almedalsveckan.

Susanna Warhammar och Felicitas Bergström har genom begravningståget satt svensk vapenexport i fokus under Almedalsveckan. Foto: Josefine Nilsman

– Det är med sorg och bedrövelse vi har sett hur svensk vapenexport har expanderat de senaste 80 åren. Vårt Sverige som brukade vara känt för välfärd har blivit känt i världen som en av världens största vapenexportörer. Det är med ilska och förtvivlan vi har sett undantag och hemliga uppgörelser för att kunna exportera svenska vapen. Vi glömmer inte Saudiaffären och vapensmugglingen till Dubai. Vi glömmer aldrig Indien! sade Sofia Walan.

Begravningsföljet och den samlade publiken lyssnade medan hon förklarade att den svenska vapenexporten som har begravt så många människor, härmed är begravd. Stort jubel bröt ut bland den svartklädda samlingen. Ett tremannaband satt redo vid kajkanten och började spela och dans och omfamningar syntes i det forna sorgsna begravningtåget.

– Det känns väldigt skönt just nu. Vårt mål var att uppmärksamma hur svensk vapenexport ser ut och hur många undantag som görs i reglerna. Folk stannade verkligen upp och stannade av när vi gick genom Visby så jag är jättenöjd, sade Amnestys kampanj - och aktivistsamordnare Susanna Warhammar.
– Frågan blev ännu mer aktuell i och med den arabiska våren 2011. Sverige säljer vapen till exempelvis Saudiarabien, Pakistan och Bahrain, alla länder som har problem med mänskliga rättigheter och demokrati. Regeringen arbetar just nu med ett förslag till en ny lagstiftning gällande krigsmaterial, med fokus riktat mot försäljning till diktaturer. Amnesty har varit i kontakt med kommittén som sköter översynen, sade Amnestys lobbysamordnare Felicitas Bergström.

Nina Landtblom deltog i begravningståget.

Nina Landtblom deltog i begravningståget. Foto: Josefine Nilsman

En av aktivisterna i begravningståget var Nina Landtblom. Hon är aktiv i Amnestykören och för henne var det en självklarhet att packa svarta kläder i väskan inför Almedalsveckan och delta i manifestationen.
– Jag har varit aktiv i Amnesty på olika sätt sedan 2009 men det här var det häftigaste och mest intensiva jag har varit med om som aktivist, sade Nina Landtblom.

Text: Josefine Nilsman

reportage | 2013-07-04
Av: Josefine Nilsman