Amnestydagarna återkommer 2004

reportage | 2003-09-04
  • Jag känner ilska, frustration och sorg. Människorätten är efter 11:e september mer hotad än någonsin. USA och Bush använder sig av en-vi-och-dom-pedagogik som ökar avståndet och skapar motstånd mellan människor och länder. Men jag känner också glädje efter dessa tre kvällar. Glädje över att allt detta skapats av ideella insatser, sade Amnestys svenska generalsekreterare Carl Söderbergh i avslutningstalet under Amnestyfesten i Kungsan.
    Under den avslutande onsdagen band nyckelorden arrangemang, nyfikenhet och medmänsklighet samman kvällens program.

Röda korsets ungdomsgrupp, Tvättrådet,
informerar med ett drama om hurklädbranschen
utnyttjar den billiga arbetskraften i fattiga länder.

Ett 40-tal personer hade begett sig till Kungsan när Röda korsets ungdomsgrupp, Tvättrådet, inledde kvällen med ett tänkvärt drama om klädindustrin. Genom dramat berättade gruppen om hur den billiga arbetskraften i fattiga länder utnyttjas, till exempel genom 9 - 15 timmars arbetsdagar sju gånger i veckan.

Lite senare intog Ecpat, föreningen mot sexuell explotering av barn, scenen. Ecpat bildades i Sverige 1996 och de arbetar med FN:s Barnkonvention som bas. Föreningen talade om att ökad kunskap hos bland annat Tullen, Migrationsverket och allmänheten behövs. Att gå och hyra Lilja 4-ever rekommenderades då filmen baseras på en sann historia om en av de 200- 500 traffickingoffer som kommer till Sverige varje år.

Den kurdiska dansgruppen Nevro
underhåller publiken i Kungsan.

När den kurdiska dansgruppen, Nevro, uppträdde ökade stämningen och grubbleriet över världens orättvisor lämnade tillfälligt huvuden. Maggan Lütz var en av dem som besökte Kungsan.
- Vi får se hur länge jag stannar. Det är lite kallt. Snacket är lite oprofessionellt men det är bra saker som tas upp. Jag funderar på att gå med i Amnesty. Jag har ju stått här ett tag, sa Lütz.

En annan höjdpunkt under kvällen var Reportrar utan gränsers presentation.
- Vi är Amnesty för journalister, sade Alice Petrén, ordförande i föreningen. Vi arbetar för pressfriheten genom att skapa opinion och informera.
Petrén med kollegor berättade bland annat om villkoren för journalister under Irakkriget. På föreningens huvudkontor i Paris sköts efterforskning om vad som hänt enskilda journalister. Bara i år har 22 journalister dödats och 137 sitter i fängelse.

Målsättningen med festen i Kungsan var att nå en stor publik och att få igång eller öka samarbetet mellan de olika människorättsorganisationerna. Det som lockade mest var Richard Wolffs uppträdande. Enligt arrangören Stig Johnell besökte cirka 200- 300 personer Amnestyfesten i Kungsan under de tre dagarna.
- Det var lite för få besökare. Om det hade varit lite varmare och kanske på en tisdag, onsdag, torsdag hade det nog kommit fler, sade Johnell.

Trots förväntningen om fler besökare är arrangören nöjd med arrangemanget som helhet.

  • Till 80-90% blir det en ny Amnestyfest nästa år. Men i slutet av juli eller början av augusti. Det borde öka antalet besökare, sade Johnell.

Text och bild: Emma Forsberg
praktikant Amnesty Press

reportage | 2003-09-04