Det nya Kosovo: Unga journalister vill ha en röst men sex är ett känsligt ämne

I artikelserien om det nya Kosovo berättar vi här om den unga mediekanalen Kosovo 2.0, ett forum för unga journalister som vill ge sin syn på sitt land. När gruppen bakom Kosovo 2.0 gav ut ett magasinsnummer om sex i Kosovo så blev dock reaktionen våldsam.

reportage | 2013-08-14
Av: Christina Wassholm
Kontoret för Kosovo 2.0 med Cristina Mari och Hana Marku.

Kontoret för Kosovo 2.0 med Cristina Mari och Hana Marku. Foto: Christina Wassholm

Kosovo är Europas yngsta land, i två bemärkelser. Det har nu gått fem år sedan det som tidigare var en autonom provins i Jugoslavien utropade sig självständigt. Dessutom är befolkningen den yngsta i Europa, med en medianålder på 27 år, jämfört med 41 år i Sverige.

Gågatan i Kosovos huvudstad Prishtina.

Gågatan i Kosovos huvudstad Prishtina. Foto: Christina Wassholm

Den här veckan är det skolavslutningar som firas stort i bankettsalen på Grand Hotel Prishtina, ett hotell i typisk socialiststil med heltäckningsmattor, dunkla korridorer och nedsuttna soffor. Det vimlar av unga, uppklädda flickor och pojkar överallt i stan. På åttonde våningen i ett annat hotell några hundra meter bort samlas lika finklädda unga män och kvinnor för att fira att sajten Kosovo 2.0 fått en ny design.

Kosovo 2.0 är en mediekanal för bland andra dem som nu går ut skolan och står mellan barn- och vuxenlivet. Chefredaktören Besa Luci, en 28-åring med journalistutbildning från USA, kom tillbaka till Kosovo samma år som landet blev självständigt. Hon var trött på att mediebilden av landet skapades av internationella medier och att de unga i Kosovo inte hördes. Några möten och idébollande senare föddes saten Kosovo 2.0 och ett år senare, i juli 2011, också det tjocka tryckta magasinet med samma namn.

Besa Luci: Bilden av kriget 1999 skulle vara ännu mer kontroversiellt än sex att ta upp.

Besa Luci: Bilden av kriget 1999 skulle vara ännu mer kontroversiellt än sex att ta upp. Foto: Christina Wassholm

Det är tjusigt på släppfesten sådär som det ofta är i staden där många givare trängs för att stödja civilsamhället. Redaktionsmedlemmar går runt med iPads och visar gästerna hur den nya sajten fungerar. Många har kommit, och Mona från hbt-organisationen Libertas säger att det är viktigt att visa sitt stöd för Kosovo 2.0 efter det som hände på släppfesten för magasinet i december.

Varje nummer har ett tema och decembernumrets var sex. Det tog upp lesbiska kvinnors historia i Kosovo, och utforskade såväl hetero- som homo- och bisexuellas situation i regionen. Till släppfesten var det planerat läsningar och filmvisningar och på slutet en fest. Men en nyhetsportal beskrev det som en sexfest för singlar och när nyheten spreds bröt helvetet ut.

Det började dagen innan med spridda kommentarer på nätet och attacker på hemsidans servrar, från ”sofistikerade hackare” enligt teknikerna. Hoten kom först från fotbollshuliganer, och sedan anslöt sig flera imamer, som kallade magasinet och tillställningen för omoralisk och fördärvande för ungdomar. På fredagen, den 14 december, gick redaktionen till polisen för att be om hjälp.

Besa Luci berättar:
”De hade kallat till protest klockan 12, efter fredagsbönen, men inget hände, det var lugnt. Så vi började som planerat klockan 18. Vid kvart i sju hör jag oväsen utifrån, jag trodde att någon tappat något, men när jag kommer ut ser jag en grupp med 20 män som river ner och förstör vår utrustning och material. Det var bara två poliser där då, de grep en man men han släpptes några timmar senare. Vi trodde att det var över då, så vid 20-tiden fortsatte vi programmet. Fler av oss sprang fram och tillbaka mellan vårt kontor och festlokalen för att hämta saker, och vi kunde se hur fler och fler män samlades utanför. När klockan var 23 var de över 100 män som skrek saker som ”Kom ut bögar!”. Polisen sa att de inte kunde göra något, att männen hade rätt att vara där. Vi bestämde oss för att ställa in festen, och såg till så att folk blev eskorterade därifrån, i grupper om fem. Senare berättade vänner för mig att de skämtat om att jag sände iväg dem för avrättning. Det var som en dröm, du tror inte att det verkligen händer, du är arg, rädd, beslutsam på samma gång.”

Två dagar senare attackerades en av hbt-organisationen Libertas medlemmar. Varje tv-kanal ordnade debatter, oftast enligt dramaturgin för och emot hbt-personers rättigheter. Besa Luci vägrade delta.
– Mediebevakningen var fruktansvärd, med massor av felaktiga uppgifter och sensationsjournalistik. Och vad finns där att debattera, när till och med vår grundlag erkänner olika sexuell läggning?
Kosovos konstitution förbjuder diskriminering baserad på sexuell orientering, och säger att vem som helst kan ingå äktenskap, om det är ens fria vilja. Det står alltså inte att äktenskapet behöver vara mellan man och kvinna, som i grannländernas grundlagar.

Cristina Mari visar upp nya designen på hemsidan.

Cristina Mari visar upp nya designen på hemsidan. Foto: Christina Wassholm

Såhär ett halvår senare kan Besa Luci se en viss förbättring i rapporteringen om hbt-frågor. Och de som inte kände till Kosovo 2.0 tidigare, gör det definitivt nu. Sex-numret var inte det första som tog upp kontroversiella frågor. Tidigare nummer har behandlat religion och korruption. Jag frågar om det finns något ämne som är mer provokativt än sexualitet.
– Det skulle vara problematiskt att utmana den vedertagna bilden av kriget 1999. Vi planerar inte att göra det. Vi skulle bara bli etiketterade som förrädare, säger Besa Luci.

Nu har fem av åtta planerade nummer kommit ut. Besa Luci vill att ett urval från alla nummer ska ges ut som en bok så småningom, som en skildring av Kosovo efter 2008 års självständighetsförklaring.

Text och bild: Christina Wassholm

Läs mer
Kosovo 2.0

Länk till video

Amnesty Internationals uttalande om attacken i december 2012: http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR70/025/2012/en

Läs första delen i Amnesty Press artikelserie om det nya Kosovo: Kampen för rättvisa för våldtagna kvinnor

reportage | 2013-08-14
Av: Christina Wassholm