”Alla karriärvägar ska vara stängda för våldtäktsmännen!”

reportage | 2011-11-22

Kvinnors utsatthet i konfliktområden är temat för seminariet då Margot Wallström, FN:s generalssekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt, besöker MR-dagarna i Stockholm.
- Sexuellt våld mot kvinnor är inte kulturellt eller ens sexuellt – det är kriminellt!, säger Margot Wallström bestämt inför åskådarna i den fullsatta salen på Kulturhuset.

Det märks att Margot Wallström brinner för uppdraget hon fick i februari 2010 av Ban Ki-moon som ett resultat av FN:s säkerhetsråds resolution 1888. Wallströms uppdrag går ut på att leda FN:s arbete med att få ett slut på det sexuella våldet i konflikter genom att omsätta säkerhetsrådets resolutioner på temat i handling.
- Genom resolutionerna har frågan gått från att ses som en ”kvinnofråga” som man lättare kan bortse från till att bli en freds- och säkerhetspolitisk fråga, säfer Margot Wallström.

Margot Wallström talade engagerat om sitt uppdrag under MR-dagarna.

Bland annat jobbar Margot Wallström och hennes medarbetare med att göra kvinnor mer delaktiga i fredsprocesser och att mobilisera politiskt ledarskap för att motverka sexuellt våld. En sak som ligger henne särskilt varmt om hjärtat är att förhindra straffrihet för förövarna:
- Jag har blivit mer och mer militant mer tiden. Alla karriärvägar ska vara stängda för våldtäktsmännen!

Margot Wallström beskriver hur bland annat många våldtäktsoffer från Balkankriget tvingas möta förövare som går fria när de går till banken eller affären.
- Det här skapar stora spänningar i samhället.

Ett annat område som förknippas med sexuellt våld är östra delen av Demokratiska republiken Kongo, som också har kallat för ”världens våldtäktscentrum” med ofattbara siffror om hundratusentals våldtagna kvinnor. FN:s agerande i området har tidigare kritiserats, bland i ett uppmärksammat fall under sommaren 2010 då det enligt FN:s egen rapport pågick attacker under fyra dagar där minst 235 kvinnor, 52 flickor, 13 män och tre pojkar våldtogs. Dessutom fördes över 100 personer bort för tvångsarbete och nästan 1 000 hus plundrades, samtidigt som FN:s trupper befann sig bara några mil ifrån platsen.
- I det här fallet handlar det om nyanlända soldater, säger Wallström och berättar att man arbetar med att utbilda de så kallade blå baskrarna om mekanismerna bakom sexuella övergrepp i krig.

Margot Wallström besöker Walikale i Demokratiska republiken Kongo där det begicks massvåldtäkter under fyra dagar under sommaren 2010. Foto: Radio Okapi/Amnesty

Så hur kommer det sig då att sexuellt våld mot kvinnor är så utbrett i konfliktsituationer? Margot menar att våldtäkt är ett extremt effektivt vapen, då det påverkar familjer för flera generationer framåt.
- Det är ett sätt att angripa något irreparabelt i hela samhällsbygget, säger Margot Wallström och hänvisar till hur våldtäktsoffren ofta förskjuts av sina familjer.
- Kvinnorna är de som bär allt i samhället. De bär barn, vatten, ved, ansvar, och också skammen efter en våldtäkt.

Ett exempel på hur samhällsstrukturen luckras upp efter en konflikt hämtar Margot Wallström från Liberia, där barnsoldater under kriget tvingades våldta och mörda sina familjemedlemmar:
- Det var ett sätt att kapa banden med deras familjer och visa att ”du tillhör oss nu”. Det märks genom att familjenormerna har urholkats och brott som infördes i krigstid, som gruppvåldtäkter, lever kvar i samhället idag.

Gisela Strand, programansvarig för Liberia och Sierra Leone på SIDA, som också medverkar vi seminariet påpekar att våldtäkt är det vanligaste brottet i dagens Liberia trots att rättssystemet har stärkts och straffen för våldtäkt har blivit hårdare efter att Ellen Johnson Sirleaf valdes till president 2005.
- Ofta är förövaren känd för offret, vilket gör att problemet är svårt att ta itu med då få väljer att anmäla gärningsmän man känner. Det gör att mörkertalen över hur många som drabbas är stora, säger Gisela Strand.

Maud Edgren-Schori från UN Women bdrog med sina erfarenheter från Elfenbenskusten.

Också Maud Edgren Schori från UN Women har erfarenheter från hur mönster och beteenden från konflikten spiller över till postkonfliktsamhället:
- Det har skapats en utpräglad våldskultur i Elfenbenskusten och det har skapats stora problem med internflyktingar i landet, då kvinnor och barn inte vågar återvända till sina byar.

Margot Wallströms uppdrag är inte lätt. Men hon verkar vara fast övertygad om att fortsätta verka för kvinnor i konfliktområden världen över:
- Kvinnor måste inkluderas i freds- och försoningsprocesser. Inga fredsavtal kan ha legitimitet om kvinnor fortsätter att våldtas!

Text: Vera Häggblom
Bild: Josefine Nilsman

Läs mer från MR-dagarna på Amnesty Press:

Sorg och glädje vid utdelningen av Per Anger-priset (17 november 2011)

”Om en terrorist inte är muslim, är han galen då?” (18 november 2011)

Politikerdebatt om den långa vägen in i Europa (18 november 2011)

Guantánamo – Obamas svikna löfte om stängning (18 november 2011)

Amnesty Press om sexuellt våld i Kongo

Våldtäkt som överlevnadsstrategi i Kongo (Amnesty Press 1 mars 2011)

reportage | 2011-11-22