Egypten: ”Militären måste släppa makten”

reportage | 2012-01-27

Efter 30 år av förtryck och korruption tröttnade folket och höjde sina röster för demokrati och mänskliga rättigheter. President Hosni Mubarak avgick men förtrycket består och har snarare tagit sig nya former under den egyptiska militärens styre. Amnesty anordnade på onsdagen den 25 januari en manifestation på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att uppmärksamma inledningen av det egyptiska folkets protester.

Ett 50-tal personer trotsade mörkret och vinterkylan när de på onsdagskvällen anslöt till manifestationen i stöd för det egyptiska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter på Raul Wallenbergs torg. Med facklor, banderoller och tal påmindes åhörarna och förbipasserande om årsdagen av de egyptiska folkets protester. Manifestationen anordnades av Amnesty i samarbete med Kvinna till Kvinna och Solidaritet med Egypten. Den egyptiska bloggaren och aktivisten Mina Naguib var också inbjuden att tala. Gemensamt för samtliga talare var budskapet om att det egyptiska folkets kamp är långt ifrån över.

Ett 50-tal personer trotsade mörkret och vinterkylan__.

När Hosni Mubarak avgick den 11 februari förra året tog militären, genom övergångsrådet SCAF (Supreme Council of Armed Forces), makten i landet. En rad reformer och löften utlovades men få av dem har i praktiken införlivats. I stället tyder allt mer på att Egypten har bytt ett totalitärt styre mot ett annat. Fredliga protester har bemötts med våld, tusentals demonstranter har gripits och över 12 000 personer har dömts till fängelse i militärdomstolar.

Kvällens manifestation inleddes av Amnestys generalsekreterare Lise Bergh som bland annat talade om SCAF:s tillkortakommanden.
- På detta sätt har SCAF fortsatt en tradition av förtryck som demonstranterna så hårt har kämpat för att bli av med. Många av förhoppningarna från 25 januarirevolutionen har krossats. Om det ska bli en verklig övergång till ett "nytt Egypten" som protesterna kräver måste militären och den kommande regeringen släppa sitt grepp om yttrandefriheten, föreningsfriheten och mötesfriheten, säger Lise Bergh.

Flera av talarna uppmärksammade också de egyptiska kvinnornas situation och roll i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Lena Ag från Kvinna till Kvinna talade om vikten av att de egyptiska kvinnorna deltar i kampen för demokrati och jämställdhet och hur militären medvetet använder sexuella övergrepp som taktik för att avskräcka kvinnor från att protestera.
Hon överlämnade också hälsningar från egyptiska kvinnor och aktivister:
- Jag vill hälsa från aktivisterna som säger att: ”Vi är inte rädda men vi är arga och modiga. Vi kommer kämpa för att sätta kvinnors politiska rättigheter på agendan så att jämställdhet skrivs in i den nya konstitutionen. Vi ber er visa solidaritet, sätt press på era regeringar och hjälp oss skriva vår historia”.

Lena Ag från Kvinna till Kvinna.

  • Kvinnorna stod i spetsen för protesterna och krävde förändringar under de omvälvande dagarna av revolutionen, men sedan dess har lite hänt för att förbättra deras situation. Diskriminering av kvinnor fortsätter både i lagen och i praktiken och ingenting har gjorts för att säkerställa deras deltagande i beslutsfattande, fortsätter Lise Bergh.

Sameh Egyptson från Swedish Culture Centre, Kairo och Solidaritet med Egypten talade för de frusna åhörarna om att mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet är grundläggande principer för alla människor, oavsett kön, religion och nationalitet.
- Vissa människor, som ni, har tur och föds i ett land där dessa rättigheter respekteras, egyptierna har inte haft den turen och det får dem betala ett högt pris för, sa han.
Men Sameh är också optimistisk inför framtiden:
- Under 1980-talet försvann människor ”bakom solen” och ingen visste vad som hänt dem. Men idag, med den nya informationstekniken sprids sanningen över hela världen och inget kan hållas hemligt.

Sameh Egyptson.

Den egyptiska bloggaren och aktivisten Mina Naguib är en av de som valt att nyttjat sin yttrandefrihet genom den nya tekniken och han var en av talarna på Raoul Wallenbergs torg. Mina Naguib beskriver hur SCAF kontrollerar landets media genom att gripa bloggare och journalister som sedan döms till långa fängelsestraff på mycket godtyckliga grunder. En bloggare greps i sitt hem och dömdes av en militärdomstol till tre års fängelse för att ha kritiserat militärens våldsamma agerande mot demonstranterna på Tahirtorget.
- SCAF sa att de skulle skydda oss, istället grips och torteras journalister och bloggare. Dagligen skadas folk när de demonstrerar för yttrandefrihet. Vi är här idag på en fantastisk dag, ändå kan vi inte fira. Men en av de saker vi lärt oss under det här året är att vi inte har någon rädsla kvar, och vi säger nej till ett korrupt land!

Mina Naguib.

Under kvällen samlades också namnunderskrifter in för att sätta tryck på militären och SCAF så att de respekterar de mänskliga rättigheterna. Underskrifterna kommer skickas till den egyptiska ambassaden på Strandvägen.

Text: Jacob Bomgren
Foto: Annie Beckman

Läs mer från Amnesty Press

Glöden tycks falnat ett år efter att Mubarak störtades (25 januari)

Egypten: Religiösa motsättningar ökar (Amnesty Press nr 5/2011)

Egypten: »En stulen revolution« (Amnesty Press nr 5/2011)

Kairo, november 2011 (Amnesty Press 2 december 2011)

Fria fackföreningar växer fram i det nya Egypten (18 juli 2011)

Efter Mubarak – ska militären införa demokrati? (Amnesty Press nr 1/2011)

Vilket hyckleri! (Ledare i Amnesty Press nr 1/2011)

Läs också

Amnesty om arabiska våren

Egypten: Bloggare släppt (24 januari)

reportage | 2012-01-27