Egypten: »En stulen revolution«

Reportage | 2011-12-29
Även publicerad i AmnestyPress #5/2011

Den 19 november utbröt blodiga sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor på Tahrir-torget. På bilden har demonstranter antänt en polisbuss.

Det är i skymningen den 19 november 2011. Tusentals människor är samlade kring en brinnande polisbuss på Tahrir-torget i Kairo.
De hytter med nävarna och vrålar slagord mot militärrådet, SCAF, som har styrt Egypten sedan den egyptiska revolutionen (25 januari – 11 februari 2011). En stickande stank av bränt gummi och tårgas ligger i luften. På sidogatorna besvarar kravallpolis demonstranternas stenkastning med gummikulor, tårgas och skarp ammunition.
Fram till den 24 november kommer hundratusentals människor att demonstrera runtom i Egypten för att militärrådet ska lämna över makten till ett civilt styre. Över 40 personer dödas och tusentals skadas innan våldet ebbar ut.

Mohammad Gouda (till höger) säger sig vara villig att dö för att få tillbaka
”värdigheten” han anser att armén har stulit från honom och andra demokratiaktivister. Nagla Arabi (till vänster) hävdar att den ”första revolutionen” har stulits av armén. Nu kommer hon att stanna i tältlägret
på Tahrir-torget tills Egypten får ett civilt styre.

Hundratals demonstranter finns dock kvar i tält på Tahrir-torget. En av dessa är Mohammad Gouda, en av demokratiaktivisterna bakom 25-januarirevolutionen som störtade president Hosni Mubaraks 30-åriga diktatur.
– Inga av revolutionens krav har infriats. SCAF har stulit vår värdighet. Jag ger fan i om jag dör i kampen för att få den tillbaka. Vi stannar tills SCAF lämnar ifrån sig makten, säger han.

SCAF har ignorerat alla förslag från demokratiaktivisterna om en smidig övergång till civilt styre.
– Efter revolutionen påstod en del att de huggit huvudet av ormen Mubarak. De hade fel. Endast ansiktet slets bort, resten av kroppen finns kvar, allt från dem som har höga poster på universiteten och i medierna till dem inom
polis, militär och övergångsregering som utsågs under Mubarak, säger Mohammad Gouda.

Rättegångarna mot de personer från Mubarak-regimen som anklagas för anstiftan till mord på demonstranter och korruption drar ut på tiden.
– De sitter i femstjärniga fängelser medan folk som opponerar sig döms i militärdomstolar, säger Mohammad Gouda.
Under SCAF:s styre har omkring 12 000 civila, däribland bloggare och demonstranter, ställts inför militärdomstolar. De har bland annat anklagats för »ligistfasoner«, »brott mot utegångsförbudet«, »förstörelse av egendom« och för att »ha förolämpat armén«.

Den 19 – 24 november utbröt en ”andra revolution” på Tahrir-torget i Kairo. Den här gången riktad mot militärrådet som har styrt Egypten sedan den 11 februari 2011.

Undantagslagarna, som har rått i Egypten sedan 1981, har blivit fler. Rapporter om tortyr i fängelser och på polisstationer har duggat tätt.
– Vi gjorde revolution för att bli fria, men har fastnat i en cirkel av förtryck, säger Hussein Mahmoud, en annan tältdemonstrant.

Många i tältlägret har skador från gummikulor och skarpa skott. Hamid Fuad, från staden Mansoura, menar att de ansvariga måste ställas inför rätta:
– Samtidigt som det pågår rättegångar mot dem som anklagas för mord på demonstranter under Mubarak dödas fler människor av SCAF:s säkerhetsstyrkor. Det finns absolut inga ursäkter, säger han.

SCAF har inte visat några tendenser till att lämna ifrån sig makten förrän efter parlamentsvalen. De inleddes den 28 november och beräknas vara avslutade i mars 2012 då alla områden i Egypten ska ha haft val.

Said Abdallah fick en gummikula i halsen under demonstrationerna den 19 november.

SCAF har dock lagt in ett lagförslag om att militärrådet ska få vetorätt i alla beslut som tas av kommande regeringar. Att döma av resultaten från första omgången av valen kommer det Muslimska Brödraskapets parti, Frihets- och Rättvisepartiet, att få flest platser i parlamentet. Partiet, som fick 36 procent av rösterna, har hittills visat ett moderat ansikte.
– Partiet skrämmer mig inte nu, men det kanske visar upp ett helt annat ansikte om det vinner valet, säger den 23-åriga mediearbetaren Aliya Alwi som jag träffar på ett café i Kairo.
Det salafistiska Al-Nour-partiet har fått näst flest röster i valens inledning. Sekulariserade partier har varit mindre framgångsrika.
– Det jag fruktar mest är att vi får en ny auktoritär regering, säger hon.

Text och bild: Bengt Sigvardsson

Fotnot: Amnesty International publicerade den 22 november rapporten »Broken Promises: Egypt's Military Rulers Erode Human Rights« där brott mot mänskliga rättigheter efter störtandet av Mubarak granskas.

Läs mer om Egypten i Amnesty Press

Kairo, november 2011 (Bildreportage av Andrea Bodekull 2 december 2011)


Fria fackföreningar växer fram i det nya Egypten (reportage av Bengt Sigvardsson 18 juli 2011)

Efter Mubarak – ska militären införa demokrati? (Analys av Per Björklund i Amnesty Press nr 1/2011)

Vilket hyckleri! (Ledare i Amnesty Press nr 1/2011)


Bloggare lever farligt i Egypten (reportage i Amnesty Press nr 5/2007)

Reportage | 2011-12-29
Även publicerad i AmnestyPress #5/2011